Ο κυβερνήτης της Νέας Υόρκης Αντριου Κουόμο δήλωσε ότι δεν προτίθεται να υπακούσει οποιαδήποτε εντολή του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ για άρση του lockdown στην πολιτεία κατά επισφαλή τρόπο μεσούσης της επιδημίας του κοροναϊού.

«Αν μου έδινε εντολή επαναλειτουργίας κατά τρόπο που θα έθετε σε κίνδυνο την δημόσια υγεία στην πολιτεία μου, δεν θα το έκανα», δήλωσε ο Αντριου Κουόμο σε συνέντευξή του στο CNN.

Οποιαδήποτε τέτοια εντολή θα συνιστούσε συνταγματική σύγκρουση ανάμεσα στις πολιτείες και την ομοσπονδιακή κυβέρνηση που θα επιλυόταν στο δικαστήριο, είπε ο κυβερνήτης της Νέας Υόρκης.

«Ας μείνει η πολιτική έξω από αυτό»

«Και το χειρότερο πράγμα που θα μπορούσε να κάνει αυτήν την στιγμή είναι να ενεργήσει με δικτατορικό τρόπο, με κομματικά κριτήρια, διχαστικά», είπε ο Αντριου Κουόμο αναφερόμενος στον ευρισκόμενο σε προεκλογική εκστρατεία Τραμπ για την διεκδίκηση της επανεκλογής του τον Νοέμβριο. «Ας μείνει η πολιτική έξω από αυτό».

Αλλωστε, οι πατέρες του αμερικανικού έθνους αυτό το θέμα το έχουν λύσει, είπε.

«Υπήρχε αυτή η αντιδικία. Αυτό έγινε πολύ καιρό πριν. Ανθρωποι που ονομάζονταν Χάμιλτον και Τζέφερσον και Μάντισον και Ουάσινγκτον.. .κατέληξαν σε αυτό. Συνέταξαν ένα έγγραφο που ονομάζεται Σύνταγμα των Ηνωμένων Πολιτειών. Και λέει ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση δεν έχει απόλυτη εξουσία. Λέει ακριβώς το αντίθετο από αυτό που είπε ο πρόεδρος. Λέει ότι τέτοιες εξουσίες θα είχε ένας βασιλιάς», δήλωσε, λίγο ειρωνικός, λίγο διδακτικός προς τον Ντόναλντ Τραμπ ο Αντριου Κουόμο.

Η «απόλυτη» εξουσία του Τραμπ

Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε χθες κατά την διάρκεια επεισοδιακής ενημέρωσης των δημοσιογράφων για την επιδημία Covid ότι διαθέτει την «απόλυτη εξουσία», υπερισχύοντας των αμερικανικών πολιτειών, στην διαχείριση της επιδημίας, σε μία θέση που έρχεται σε απόλυτη σύγκρουση με το αμερικανικό Σύνταγμα.

«Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών έχει τον πρώτο λόγο», δήλωσε απαντώντας στην ανακοίνωση των κυβερνητών κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων στον Λευκό Οίκο ο Ντόναλντ Τραμπ, αν και πρόσθεσε ότι θα συνεργασθεί με τις πολιτείες.

«Τίποτε δεν μπορούν να κάνουν χωρίς την έγκριση του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών», είπε μιλώντας στο τρίτο ενικό πρόσωπο για τον εαυτό του. «Οταν κάποιος είναι ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, η εξουσία είναι απόλυτη, και έτσι θα είναι… οι κυβερνήτες το γνωρίζουν αυτό».

Και όταν ερωτήθηκε σε ποιες ρυθμίσεις βασίζει αυτήν την άποψη, είπε: «Σε πάρα πολλές ρυθμίσεις…».

Σύμφωνα με το Σύνταγμα των Ηνωμένων Πολιτειών, ο πρόεδρος έχει περιορισμένες εξουσίες που δεν του επιτρέπουν να διατάξει την επιστροφή των πολιτών στις εργασίες τους, την επαναλειτουργία των κυβερνητικών υπηρεσιών, των σχολείων, των μέσων μαζικής μεταφοράς ή των τοπικών επιχειρήσεων.

«Δικιά μου απόφαση η επανεκκίνηση της αμερικανικής οικονομίας»

«Αυτή είναι απόφαση του προέδρου και για πολλούς βάσιμους λόγους. Τούτου λεχθέντος, η κυβέρνηση και εγώ συνεργαζόμαστε στενά με τους κυβερνήτες και αυτό θα συνεχιστεί. Μια απόφαση μου, σε συνεργασία με τους κυβερνήτες και συμμετοχή άλλων, θα παρθεί σύντομα!», τόνισε με tweet του ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος.

Κατηγόρησε τα μέσα ενημέρωσης ότι ψευδώς ανέφεραν ότι οι κυβερνήτες θα αποφασίσουν πότε θα τεθεί ξανά σε λειτουργία η οικονομία.

Ενώ αξιωματούχοι ομοσπονδιακών υγειονομικών υπηρεσιών έχουν εκδώσει οδηγίες για την καταπολέμηση του νέου κοροναϊού, συμπεριλαμβανομένης της κοινωνικής αποστασιοποίησης και της κάλυψης προσώπου με μάσκες, η Ουάσινγκτον δεν έχει δώσει συστάσεις σε εθνικό επίπεδο αναφορικά με το κλείσιμο σχολείων, δημόσιων υπηρεσιών και επιχειρήσεων, αφήνοντας τις Πολιτείες από μόνες τους να πάρουν αυτές τις αποφάσεις.

Ο Τραμπ θέλει να ανοίξει ξανά την αμερικανική οικονομία το συντομότερο δυνατό, καθώς η πανδημία της Covid-19 έχει σκοτώσει σχεδόν 22.000 Αμερικανούς και στοιχίζει εκατομμύρια θέσεις εργασίας.

Νομικοί εμπειρογνώμονες αναφέρουν ότι ένας πρόεδρος των ΗΠΑ έχει περιορισμένη εξουσία να διατάξει τους πολίτες να επιστρέψουν στους χώρους εργασίας τους ή πόλεις να ανοίξουν ξανά κυβερνητικά κτίρια, μέσα μεταφοράς ή τοπικές επιχειρήσεις.

Με βάση τη δέκατη τροπολογία του αμερικανικού Συντάγματος, οι κυβερνήσεις των Πολιτειών έχουν την εξουσία να αστυνομεύουν τους πολίτες και να επιβάλουν κανόνες για το δημόσιο συμφέρον.

Αμερικανικές πολιτείες συντονίζουν τις ενέργειές τους

Δέκα κυβερνήτες αμερικανικών πολιτειών της ανατολικής και της δυτικής ακτής συνασπίσθηκαν χθες σε δύο μέτωπα με στόχο τον συντονισμό των ενεργειών τους για την σταδιακή επαναλειτουργία της οικονομίας στις πολιτείες τους όταν θα έχει τεθεί υπό έλεγχο η εξάπλωση της επιδημίας.

Στο μέτωπο της βορειοανατολικής ακτής συμμετέχουν υπό την Νέα Υόρκη το Νιού Τζέρσι, το Κονέκτικατ, το Ντέλαγουερ, η Πενσιλβάνια, το Ροντ Άιλαντ και η Μασαχουσέτη. Στο δυτικό μέτωπο πολιτειών συμμετέχουν η Καλιφόρνια, το Ορεγκον και η Ουάσινγκτον.

Οι κυβερνήτες των δυτικών και των ανατολικών πολιτειών τόνισαν χθες ότι οι αποφάσεις για τον χρόνο και τον τρόπο επαναλειτουργίας των μη νευραλγικών επιχειρήσεων, των σχολείων και των πανεπιστημίων θα ληφθούν με γνώμονα την υγεία των πολιτών, με βάση την επιστήμη και όχι την πολιτική.