Τα… do και τα don’ts διευκρίνισε για ακόμη μία φορά στους Έλληνες ο καθηγητής, Σωτήρης Τσιόδρας, κατά την σημερινή του ενημέρωση στο Υπουργείο Υγείας.

Ο λοιμωξιολόγος εμφανίστηκε αισιόδοξος ως προς την πορεία του κορωνοϊου στη χώρα μας, ωστόσο επανέλαβε για ακόμη μία φορά πως πρέπει να συνεχίσουμε να τηρούμε τα μέτρα πάση θυσία.

Μάλιστα ο καθηγητής τόνισε πως όσο ο καιρός γίνεται πιο ζεστός, οι πολίτες δεν θα πρέπει να ξεχνούν πως ο μεγαλύτερος εχθρός πλέον είναι ο συνωστισμός.

Εξήγησε δηλαδή πως το πρόβλημα δεν είναι να βγει κάποιος για τρέξιμο, αντιθέτως, αλλά να έρθει σε κοντινή απόσταση με άλλους ανθρώπους.

Ο καθηγητής είπε μάλιστα πως καταλαβαίνει ότι αυτό δεν είναι εύκολο ειδικά για όσους μένουν στην πόλη, ωστόσο ανέφερε πως βασικός στόχος είναι να προστατέψουμε τις ευπαθείς ομάδες.

Η ελπιδοφόρα πορεία δεν πρέπει να σταματήσει

«Βλέπουμε τις τελευταίες ημέρες σταδιακά τα μέτρα να λειτουργούν. Αυτή η ελπιδοφόρα πορεία δεν πρέπει να σταμάτησε. Θα ήθελα να πω ότι είναι νίκη όλων μας και συνεχίζει να είναι νίκη όλων μας, όσων κατέβαλαν και καταβάλλουν αυτή την τεράστια προσπάθεια για τη διατήρηση της φυσικής απόστασης, για την προσεκτική υγιεινή των χεριών, για τον όσο το δυνατόν περιορισμό των επαφών. Αυτά είναι τα σημαντικά μέτρα σε αυτή την προσπάθεια», ανέφερε ο κ. Τσιόδρας τονίζοντας πως πρέπει να προσέχουμε την σωματική και ψυχική μας ευεξία.

Είναι αδύνατον να φοβούμαστε να περπατήσουμε

«Άκουσα όμως σήμερα, πως σε κάποιες περιοχές πλημμύρισαν οι δρόμοι. Πρέπει να τονίσω, το μήνυμα «μένω σπίτι» δεν αλλάζει. Βέβαια, από την άλλη μεριά, είναι αδύνατον και σταδιακά όσο καλυτερεύει ο καιρός, να φοβόμαστε να περπατήσουμε για ένα μικρό χρονικό διάστημα, κατ’ εμένα έως 30 λεπτά μια φορά την ημέρα είναι ένας καλός χρόνος σε έναν ανοικτό χώρο» επισήμανε τονίζοντας πως το περπάτημα είναι υγεία και πως δεν πρέπει να ξεχνάμε πως μπορούμε να γυμναστούμε και στο σπίτι.

Να φοβηθούμε όμως τον συνωστισμό

Ο καθηγητής επέμεινε πως πρέπει να συνεχίσουμε να φοβόμαστε τον συνωστισμό και να τον αποφεύγουμε όπως ο διάβολος το λιβάνι.

«Δε μπορούμε να σταματήσουμε να φοβόμαστε το συνωστισμό. Δεν θα βρίσκουμε έτσι την αφορμή να «ξεγελάσουμε» την Πολιτεία, να καταστρατηγήσουμε κάθε έννοια αποφυγής συγχρωτισμού και τήρησης των αποστάσεων», είπε.

Οι ευπαθείς ομάδες πάνω απ΄όλα

Αυτό που παραμένει το πιο σημαντικό από όλα σε αυτή την πορεία μέσα στην επιδημία, είναι να προστατεύονται οι ευπαθείς ομάδες επισήμανε ο επικεφαλής της επιτροπής του Υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊο προσθέτοντας πως οι ευπαθείς ομάδες πρέπει όσο μπορούν να αποφύγουν οποιαδήποτε έκθεση, να μην συνωστίζονται καθόλου και να μην έχουν επαφές με άλλους που μπορεί να μεταδίδουν τον ιό.

Τα φαινόμενα ενδοοικογενειακής βίας δεν έχουν χώρο στην Ελλάδα και πουθενά

Σχετικά με τα φαινόμενα της ενδοοικογενειακής βίας, ο κ. Τσιόδρας τόνισε πως αυτά δεν έχουν χώρο στην Ελλάδα και πουθενά.

«Φαινόμενα ενδοοικογενειακής βίας είναι απαράδεκτα. Θα προτιμούσα χίλιες φορές να περπατήσω έξω και να καταπραΰνω έναν τυχόν ανεπίτρεπτο θυμό και ας πάρω πρόστιμο. Να μην κάνουμε περισσότερο κακό από καλό στους αγαπημένους μας, στους κοντινούς μας ανθρώπους, όπως ακούγεται όλο και περισσότερο από φωνές σε όλο τον κόσμο. Τέτοια φαινόμενα στην Ελλάδα του 2020 δεν έχουν χώρο. Μαζί μπορούμε και πρέπει να προλάβουμε τη βία παντού», είπε

Είναι αρρώστια να καταγγέλλετε τους γείτονες σας

Ειδική αναφορά έκανε και για όσους επικρίνουν, κατακρίνουν και εξαντλούν την αυστηρότητά τους σε συνανθρώπους τους.

«Επιτρέψτε μου να σχολιάσω και μία άλλη συνήθεια, χωρίς να γίνομαι, ελπίζω, επικριτικός. Μας αρέσει να εξαντλείται η αυστηρότητά μας στους άλλους, να καταγγέλλουμε τους γείτονές μας. Δεν είναι η ευκαιρία να τα βάλω με τον διπλανό μου, δεν είναι υγεία αυτό, είναι αρρώστια σοβαρότερη από τον ιό και ιδιαίτερα όταν αφορά κάποιες οικογένειες οι οποίες θέλουν να βγουν λίγο έξω, να περπατήσουν με τους κανόνες, τηρώντας τις αποστάσεις» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τσιόδρας.