Στο μήνυμα τους «Μένουμε Σπίτι» επιμένουν οι Αρχές, με τον λοιμωξιολόγο, Σωτήρη Τσιόδρα, να προειδοποιεί πως αν τα μέτρα καταργηθούν σε 15 μέρες θα δούμε τις συνέπειες αυτών των πραγμάτων. «Θέλει προσοχή. Δεν πρέπει να δούμε φαινόμενα συγχρωτισμού» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Την ίδια στιγμή ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, ανακοίνωσε την απαγόρευση κυκλοφορίας στην περιπατητική ζώνη, στη Νέα Πολιτεία Ευόσμου.

Βρισκόμαστε σε ένα εξαιρετικά κρίσιμο σημείο, τόνισε ο υφυπουργός κατά την ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού στην Ελλάδα, ενώ  ξεκαθάρισε ότι «τα πάντα παραμένουν οριακά».

Συγκεκριμένα και για τις επόμενες δύο εβδομάδες, από Δευτέρα μέχρι Παρασκευή από τις 2 το μεσημέρι μέχρι τις 8 το πρωί της επομένης καθώς και τα Σαββατοκύριακα για ολόκληρο το 24ωρο, η περιπατητική ζώνη που είναι εφαπτόμενη στην οδό Ανδρέα Τρίτση, δεν θα είναι προσβάσιμη για τους πολίτες.

Κλείνει η περιπατητική ζώνη της Νέας Πολιτείας Ευόσμου

«Θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι προκειμένου να αποφευχθούν φαινόμενα συγχρωτισμού και μετά από πρόταση του οικείου Δήμου αποφασίστηκε να περιοριστεί η κίνηση των πολιτών στην περιπατητική ζώνη που είναι εφαπτόμενη στην οδό Ανδρέα Τρίτση, στην περιοχή της Νέας Πολιτείας Ευόσμου του Δήμου Κορδελιού Ευόσμου», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Χαρδαλιάς.

«Από τη φάση της επιμονής, περνάμε τώρα στη φάση της υπομονής. Πρέπει με προσήλωση να εστιάσουμε στην προσπάθεια που κάνουμε. Χρειάζεται υπομονή και συνέπεια. Μένουμε σπίτι.», υπογράμμισε ο κ. Χαρδαλιάς.

«Μέχρι τις 27 Απριλίου είναι πολύ σημαντικό όλοι να παραμείνουμε πιστοί στο στοίχημα , στην προσπάθεια που κάνουμε μέχρι τώρα και να πετύχουμε το στόχο μας. Διότι η καλή αρχή που έχουμε κάνει , αξίζει ένα εξίσου καλό επίλογο και νομίζω μας αξίζει να μνημονεύεται η χώρα μας ως παράδειγμα προς μίμηση, αξίζει η προσπάθεια που έχουμε κάνει να μνημονεύει τους Έλληνες ως μοναδικό παράδειγμα μαχητών, αλλά και νικητών».

«30 λεπτά περπάτημα την ημέρα είναι ιδανικά»

O καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Σωτήρης Τσιόδρας, κατά τη σημερινή του τοποθέτηση αναφέρθηκε στο θέμα της σωματικής άσκησης.

«Η άσκηση στο σπίτι, μια καλή μελέτη, μια καλή μουσική, η συμμετοχή στα κοινά» ήταν κάποια από τα παραδείγματα που ανέφερε. Όσο για την ανάγκη εξόδου και σωματικής άθλησης εκτός σπιτιού, τόνισε πως «είναι λογικό, ο κόσμος να θέλει να βγει από το σπίτι, λέγοντας:

«Το μήνυμα «Μένω Σπίτι» δεν αλλάζει. 30 λεπτά, μία φορά την ημέρα, είναι ένα καλό παράδειγμα για να βγούμε από το σπίτι».

«Εμείς, οι πολίτες των μεγαλουπόλεων πληρώνουμε το τίμημα. Θα πρέπει να είμαστε πιο προσεκτικοί. Αν δούμε ότι κάπου υπάρχει πιο πολύς συνωστισμός, θα πρέπει να το αποφεύγουμε», συνέχισε, τονίζοντας την ανάγκη τήρησης των αποστάσεων ασφαλείας από τους δίπλα μας, προκειμένου να αποφεύγεται ο συνωστισμός.

Συνεχίζονται οι έλεγχοι

Συνεχίζονται οι έλεγχοι στα αεροδρόμια και στους χώρους εισόδου της χώρας. Όπως είπε ο υφυπουργός, 214 άτομα που ήρθαν χθες με τέσσερις πτήσεις , ελέγχθηκαν όλοι και βρέθηκε ένα θετικό κρούσμα. Μειώνεται ο αριθμός των πολιτών που είναι σε καραντίνα» , περίπου 5.500 παραμένουν σε καραντίνα και ελέγχονται καθημερινά, είπε ο κ. Χαρδαλιάς.

Ενδελεχείς ελέγχους, ενόψει των εορτών του Πάσχα, πραγματοποιούν από το πρωί σε όλα τα λιμάνια της χώρας, στελέχη του Λιμενικού Σώματος Ελληνικής Ακτοφυλακής, στο πλαίσιο των προληπτικών μέτρων που έχουν ληφθεί για τον περιορισμό της πανδημίας του κορωνοϊου .

Η μετακίνηση με τα πλοία της ακτοπλοΐας επιτρέπεται για τους μόνιμους κατοίκους των νησιών, αλλά και των μεταφορικών μέσων που απαιτούνται για την τροφοδοσία, ενώ επιτρέπεται και η επιστροφή όσων θέλουν να αναχωρήσουν από αυτά.

Για την περίπτωση των μόνιμων κατοίκων των νησιών, ο κάθε επιβάτης θα πρέπει να έχει μαζί του το ισχύον εκκαθαριστικό της φορολογικής του δήλωσης που θα αναφέρει τη μόνιμη κατοικία του, αλλά και το ΜΑΝ, τον Μοναδικό Αριθμό Νησιώτη ή τη βεβαίωση μόνιμης διαμονής του από τον οικείο δήμαρχο.

Χαρακτηριστικό της πειθαρχίας του κόσμου στα μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας, το γεγονός ότι το πλοίο «Διονύσιος Σολωμός» που έφυγε το πρωί του Σαββάτου (11/4) για τα νησιά των Κυκλάδων, είχε μόλις 30 επιβάτες.

Αυστηροί έλεγχοι σε ΚΤΕΛ-σιδηροδρομικούς σταθμούς

Αυστηροί είναι οι έλεγχοι και σε σιδηροδρομικούς σταθμούς και ΚΤΕΛ.

Μόνο όσοι έχουν τα απαραίτητα έγγραφα και το Ε1 μπορούν να επιβιβαστούν στα λεωφορεία προς τις μόνιμες κατοικίες τους.

Στους υπόλοιπους, θα απαγορεύεται η επιβίβαση και θα τους επιβάλλεται το τσουχτερό πρόστιμο των 300 ευρώ.

Με τον αστυνομικό κλοιό να έχει σφίξει και τα πρόστιμα να έχουν γίνει τσουχτερά για τους επίδοξους ταξιδιώτες, εμφανώς μειωμένα είναι και τα δρομολόγια αλλά και η επιβατική κίνηση στα ΚΤΕΛ του Κηφισού.

Κανένας πολίτης δεν επιβιβάζεται σε υπεραστικό λεωφορείο αν δεν έχει μαζί του τα απαραίτητα έγγραφα μετακίνησης και το Ε1 που δηλώνει την διεύθυνση της μόνιμης κατοικίας του.

Πάντως οι περισσότεροι όπως φαίνεται έχουν συμμορφωθεί και το Πάσχα θα το περάσουν οικογενειακά στα σπίτια τους όπως επιβάλλουν οι καιροί.

Τα μέτρα για το Πάσχα

Σημειώνεται ότι τα τελικά μέτρα που αποφασίσθηκαν στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης για τη Μεγάλη Εβδομάδα και το Πάσχα, προκειμένου να εμποδιστούν οι εκδρομείς να φύγουν για την επαρχία, είναι τα εξής:

-Θα ελεγχθούν όλα ανεξαιρέτως τα οχήματα -κι όχι επιλεκτικά- που θα κατευθυνθούν τις επόμενες ημέρες στις εξόδους της Αθήνας.

-Θα έχουν δοθεί εντολές στους αστυνομικούς να προχωρούν σε διαρκείς, αναλυτικούς ελέγχους των εγγράφων που επικαλούνται κι αν βρίσκουν ασάφειες αλλά κι αν υπάρχουν υπόνοιες για διάφορα «τρικ» που κάνουν οι πολίτες, δεν θα τους επιτρέπεται να περάσουν τα μπλόκα. Κι αυτό άσχετα με την ουρές αυτοκινήτων που θα δημιουργηθούν κι οι οποίες μπορεί να λειτουργήσουν αποτρεπτικά για την αδικαιολόγητη αναχώρηση στην επαρχία κατοίκων της πόλης.

-Παρεμφερείς έλεγχοι θα γίνουν και σε άλλες εναλλακτικές διαδρομές (μέσω Πάρνηθας, Λουτρακίου, Δερβενοχωριων κ.λπ.). Έχει ήδη ζητηθεί και η συνδρομή αστυνομικών υπηρεσιών από Κορινθία , Βοιωτία κ.λπ. για να στηθούν μπλόκα σε κάθε προσπάθεια χρήσης άλλου περιφερειακού δρόμου.

-Σε περίπτωση αφαίρεσης πινακίδων έχει δοθεί σαφής εντολή να μην υπάρξει καμιά χαριστική πράξη επιστροφής τους ή διαγραφής προστίμων.

Τι αλλάζει με τις λαϊκές αγορές

Από Δευτέρα και όσο διαρκούν τα μέτρα περιορισμού, θα λειτουργούν 222 λαϊκές αγορές στην Αττική , από 111 που λειτουργούσαν, προκειμένου να αποφεύγεται ο συγχρωτισμός. Οι δήμοι καθόρισαν τους νέους χώρους των λαϊκών αγορών εντός των ορίων τους οι οποίες θα λειτουργούν παράλληλα κατά την ίδια μέρα και τις ίδιες ώρες, έτσι ώστε να αποφεύγεται το φαινόμενο συγχρωτισμού.

Παράλληλα οι έλεγχοι στις λαϊκές αγορές είναι ενδελεχείς και λόγω μη τήρησης των προβλεπόμενων κανόνων δημόσιας υγείας αναστέλλονται για 10 ημέρες τέσσερις λαϊκές, και συγκεκριμένα η λαϊκή επί της οδού Μ. Ασίας του Δήμου Νεάπολης Συκεών της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, η λαϊκή της δημοτικής κοινότητας Παραλίας Διστόμου , η λαϊκή στο Χατζηκυριάκειο στην Καλλίπολη επί της οδού Μ. Χατζηκυριακού και η λαϊκή επί της οδού Δαβάκη στο Χαϊδάρι.