Προετοιμασία 10′ Μαγείρεμα 1 ώρα

ΥΛΙΚΑ (για 4 μερίδες)

200 γρ. μαύρες φακές

2 φύλλα δάφνης

Χταπόδι, βάρους περίπου 700 γρ. Προτιμήστε μεγάλο χταπόδι με χοντρά πλοκάμια. Κρατήστε τα 700 γρ. Και το υπόλοιπο φυλάξτε το στην κατάψυξη για επόμενη χρήση.

1 κ.σ. ξίδι

3-4 κόκκους μαύρο πιπέρι

1 κρεμμύδι ξερό, ψιλοκομμένο

8-10 λιαστές τομάτες, κομμένες κατά μήκος στα 2 ή 3

4 κ.σ. ψιλοκομμένος μαϊντανός

Αλάτι, μαύρο πιπέρι

Για το dressing

40 ml ελαιόλαδο

20 ml κρέμα βαλσαμικού

Θαλασσινό αλάτι

Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

 

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Πλένουμε τις φακές. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε άφθονο κρύο νερό, προσθέτουμε τις φακές και φέρνουμε σε βράση. Αποσύρουμε από τη φωτιά και τις σουρώνουμε αμέσως. Τις ξαναβάζουμε στην κατσαρόλα και ξαναγεμίζουμε με κρύο νερό. Αλατίζουμε το νερό, προσθέτουμε και ένα φύλλο δάφνης και βράζουμε για 20 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν. Τις στραγγίζουμε καλά και τις αφήνουμε να κρυώσουν.

Πλένουμε καλά το χταπόδι. Το βάζουμε σε μια κατσαρόλα, σε δυνατή φωτιά, με 1 κ.σ. ξίδι, 3-4 κόκκους πιπεριού και ένα φύλλο δάφνης. Κλείνουμε το καπάκι και αφήνουμε να πάρει βράση. Μόλις πάρει βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά και το αφήνουμε να σιγοβράσει στο ζουμί του για περίπου 20-30 λεπτά. Το ελέγχουμε με ένα πιρούνι και αν είναι μαλακό το βγάζουμε από τη φωτιά και το αφήνουμε να κρυώσει. Αν είναι ακόμη σκληρό, συνεχίζουμε το βράσιμο μέχρι να μαλακώσει στο επιθυμητό σημείο.

Το βγάζουμε από τη φωτιά και το αφήνουμε να κρυώσει προτού το κόψουμε. Το κόβουμε σε κομμάτια.

Dressing Χτυπάμε με σύρμα το ελαιόλαδο με την κρέμα βαλσαμικού.  Προσθέτουμε αλατοπίπερο κατά βούληση.

Βάζουμε τις φακές σε ένα μπολ. Προσθέτουμε το κρεμμύδι, τον μαϊντανό και τις λιαστές τομάτες. Ανακατεύουμε. Προσθέτουμε το χταπόδι και το dressing και ανακατεύουμε.