• Αναζήτηση

Σοκολατένιο κέικ ελαιολάδου

Ευωδιάζει μοσχοκάρυδο, γαρίφαλο και κανέλα

Food styling Καρολίνα Δωρίτη Φωτογραφία Αναστασία Αδαμάκη

 

Προετοιμασία 25΄, Ψήσιμο 50΄ – 55΄

Υλικά (για 9 μερίδες)

3 αβγά

250 γρ. ζάχαρη

100 γρ. ελαιόλαδο + λίγο ακόμη για τη φόρμα

250 γρ. γάλα

250 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του + λίγο ακόμη για τη φόρμα

100 γρ. κακάο, κοσκινισμένο

1 κ.σ. διάφορα μπαχαρικά (μοσχοκάρυδο, γαρίφαλο, κανέλα)

Για το γλάσο

3-4 κ.σ. γάλα ζεστό

100 γρ. ζάχαρη άχνη

30 γρ. κακάο

½ κ.γ. μπαχαρικά από αυτά που βάλαμε στο κέικ

 Διαδικασία

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C. Χτυπάμε στο μίξερ, σε μέτρια ταχύτητα, τα αβγά με τη ζάχαρη να ασπρίσουν. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο. Χαμηλώνουμε την ταχύτητα του μίξερ και ρίχνουμε εναλλάξ το γάλα και το αλεύρι με το κακάο και τα μπαχαρικά.

Λαδώνουμε και αλευρώνουμε μια μεσαίου μεγέθους φόρμα για κέικ και αδειάζουμε εκεί το μείγμα. Ψήνουμε για 50-55 λεπτά. Για να δούμε αν έχει ψηθεί το κέικ, βυθίζουμε στο κέντρο του ένα μαχαίρι. Αν βγει στεγνό, χωρίς υπολείμματα νωπής ζύμης στη λάμα του, είναι έτοιμο. Αλλιώς ψήνουμε για 5 λεπτά ακόμη και ξαναδοκιμάζουμε. Βγάζουμε το κέικ από τον φούρνο, το αφήνουμε λίγο να κρυώσει και το αναποδογυρίζουμε, κατά προτίμηση πάνω σε σχάρα με ποδαράκι.

Γλάσο: Στο μεταξύ, ανακατεύουμε σε ένα μπολ με έναν αβγοδάρτη όλα τα υλικά για το γλάσο, μέχρι να έχουμε ένα λείο αποτέλεσμα. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε 1 κ.σ. ζεστό νερό. Περιχύνουμε το κέικ.

Γευσιγνώστης
Σίβυλλα
Helios Kiosk