Οι φορολογικές υποχρεώσεις για τους πενήντα χιλιάδες κατοίκους της κόκκινης ζώνης σε απομόνωση, «παγώνουν» μέχρι τον Ιούνιο,  ενώ προς το παρόν σταματά και η καταβολή φόρων και πληρωμή ενσήμων από τους επιχειρηματίες του τουριστικού τομέα.

Οι ελεύθεροι επαγγελματίες που έχουν μπει σε καραντίνα θα λάβουν μέχρι πεντακόσια ευρώ τον μήνα, ενώ το ειδικό ταμείο για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις ενισχύεται με άλλα πενήντα εκατομμύρια ευρώ.

Παράλληλα, διατίθενται άλλα  τριακόσια πενήντα εκατομμύρια ευρώ  για τις  επιχειρήσεις που εξάγουν στο  εξωτερικό, με στόχο να προστατευθεί το «Μade in Italy».

Με τον τρόπο αυτό, η Ιταλία επιχειρεί να αποφύγει την αρνητική ανάπτυξη και να περιορίσει τις οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες από την κατάσταση εκτάκτου ανάγκης λόγω του ιού.

Κλειστά σχολεία και μείωση του ΑΕΠ

Άδεια ράφια σουπερμάρκετ στην ΙταλίαΆδεια ράφια σουπερμάρκετ στην Ιταλία

Σύμφωνα με τις πρώτες προβλέψεις, βέβαια, η κρίση του κορωνοϊού μπορεί να κοστίσει στην χώρα,  μέχρι και 27 δισεκατομμύρια ευρώ έως τα τέλη Ιουνίου, με μείωση του ΑΕΠ που ενδέχεται να φτάσει ακόμη και  το 3% κατά το πρώτο εξάμηνο του 2020.

Όπως φαίνεται, τα σχολεία, στις βόρειες ιταλικές περιφέρειες, θα παραμείνουν κλειστά και όλη την επόμενη εβδομάδα. Η τελική απόφαση θα πρέπει να ληφθεί σήμερα, πιθανότατα, από την κυβέρνηση του Τζουζέπε Κόντε.

Ο δε γραμματέας της ξενοφοβικής Λέγκα, Ματτέο Σαλβίνι, συνεχίζει να ζητά την παραίτηση της κυβέρνησης και την συγκρότηση νέας, ευρείας κυβέρνησης εθνικής ενότητας, με πρόωρες βουλευτικές εκλογές το φθινόπωρο. Προς το παρόν όμως δεν υπάρχει η αναγκαία συναίνεση ούτε στο εσωτερικό της κεντροδεξιάς συμμαχίας.

Όπως και να έχει πάντως είναι σαφές ότι η δημοτικότητα της κυβερνητικής συμμαχίας των Πέντε Αστέρων και της  κεντροαριστεράς αλλά  και του πρωθυπουργού Τζουζέπε Κόντε, πρόκειται να επηρεαστούν καθοριστικά από τις απρόβλεπτες εξελίξεις των τελευταίων δυο εβδομάδων.

 Θεόδωρος Ανδρεάδης Συγγελλάκης, Ρώμη