Έντονη ανησυχία σε παγκόσμιο επίπεδο προκαλούν τα συνεχώς αυξανόμενο κρούσματα του κορωνοϊού σε χώρες εκτός Κίνας με την Ιταλία να βρίσκεται στο «κόκκινο».

Σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση RAI, ο αριθμός των νεκρών από τον κορωνοϊό στη γειτονική χώρα ανήλθε στους επτά.

Αργά το απόγευμα της Δευτέρας, πέθανε στην Λομβαρδία ένας άνδρας 62 ετών, ο οποίος είχε εισαχθεί στο νοσοκομείο και υποβαλλόταν σε αιμοκάθαρση.

Σύμφωνα με ότι διαρρέει από την κυβέρνηση της Ρώμης, οι επόμενοι αγώνες ποδοσφαίρου στον ιταλικό Βορρά, πρόκειται να παιχτούν «κεκλεισμένων των θυρών», στο πλαίσιο των έκτακτων μέτρων για τον περιορισμό μετάδοσης του κορωνοϊού.

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη Κυριακή, ακυρώθηκαν όλοι οι ποδοσφαιρικοί αγώνες στις περιφέρειες της Λομβαρδίας και του Βένετο.

Η Πολιτική Προστασία έκανε γνωστό ότι δεν έχει ακόμη εντοπισθεί ο λεγόμενος «ασθενής μηδέν», από τον οποίο πρέπει να ξεκίνησε η μετάδοση του ιού στην βόρειο Ιταλία. Παράλληλα, όμως, το θετικό στοιχείο είναι ότι, μέχρι αυτήν τη στιγμή, δεν υπάρχουν άλλες γεωγραφικές περιοχές που να λειτουργούν ως νέες εστίες μετάδοσης.

Για πρώτη φορά, πολλά προγράμματα της ιταλικής δημόσιας και ιδιωτικής τηλεόρασης μεταδίδονται χωρίς την παρουσία κοινού στο στούντιο, για να περιοριστεί ο κίνδυνος νέων κρουσμάτων.

Με την ίδια λογική, αναβλήθηκε και η προγραμματισμένη γενική συνέλευση του παραρτήματος της Ένωσης Ξένων Ανταποκριτών στο Μιλάνο. Στα περισσότερα τραίνα, τέλος, έχουν τοποθετηθεί αντισηπτικά τζελ για τους επιβάτες και το προσωπικό ενώ σε όλη την χώρα τα δημόσια μέσα μεταφοράς καθαρίζονται και απολυμαίνονται πολύ συχνότερα απ΄ότι συμβαίνει συνήθως.

Στο μεταξύ, οι απώλειες του γενικού δείκτη του χρηματιστηρίου του Μιλάνου έφτασαν το 6%. Μεγάλες καθυστερήσεις σημειώνονται, τέλος, στις σιδηροδρομικές συνδέσεις σε όλη την χώρα, εξαιτίας και ελέγχων που πραγματοποιούνται στους επιβάτες, από τις ιατρικές αρχές.

ΠΟΥ: Ο κόσμος να προετοιμαστεί για το ενδεχόμενο πανδημίας

Την ίδια ώρα ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας κάλεσε τον κόσμο να προετοιμαστεί για το «ενδεχόμενο πανδημίας» του νέου κορωνοϊού, κρίνοντας πως είναι «πολύ ανησυχητική (…) η ξαφνική αύξηση» των νέων κρουσμάτων στην Ιταλία, στη Νότια Κορέα και στο Ιράν.

«Πρέπει να επικεντρωθούμε στη συγκράτηση (της επιδημίας), κάνοντας ό,τι μπορούμε για να προετοιμαστούμε για ενδεχόμενη πανδημία» δήλωσε ο Τέντρος Αντχάνομ Γκεμπρεγέσους, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Γενεύη.

Ο ίδιος επισήμανε ότι η επιδημία του covid-19 δεν έχει φθάσει σε επίπεδα πανδημίας κι είναι «πολύ νωρίς» να μιλήσει κανείς για πανδημία.

«Το να χρησιμοποιούμε τον όρο πανδημία δεν ανταποκρίνεται στα γεγονότα», τόνισε.

«Προς το παρόν, δεν είμαστε μάρτυρες της ανεξέλεγκτης διάδοσης αυτού του ιού παγκοσμίως και δεν βλέπουμε σοβαρά κρούσματα ή θανάτους σε ευρεία κλίμακα» είπε ο επικεφαλής του ΠΟΥ.

«Αυτό που βλέπουμε είναι επιδημίες σε διαφορετικά σημεία στον κόσμο», υπογράμμισε.

Την ώρα που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανησυχεί για την εξάπλωση του ιού σε χώρες όπως η Νότια Κορέα, το Ιράν και η Ιταλία, ο Τέντρος σημείωσε ότι τα κρούσματα στην Κίνα καταγράφουν πτώση από τις αρχές Φεβρουαρίου, στοιχείο που αποδεικνύει ότι ο ιός μπορεί να περιοριστεί.

Σχετικά με το Ιράν, ο Μάικ Ράιαν, ο επικεφαλής του ΠΟΥ για το πρόγραμμα επειγουσών καταστάσεων είπε ότι τα υψηλά ποσοστά θανάτων ενδέχεται να αντανακλούν τον εντοπισμό μονάχα σοβαρών κρουσμάτων και όχι ήπιων μολύνσεων κατά την έναρξη της επιδημίας. Ομάδα του ΠΟΥ αναμένεται αύριο στο Ιράν, σύμφωνα με τον ίδιο.

Σε ετοιμότητα η Ελλάδα

Στην Αθήνα πραγματοποιήθηκε το πρωί ευρεία κυβερνητική σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου ενώ αργότερα ακολούθησε  ευρεία σύσκεψη λοιμωξιολόγων με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας, καθηγητή Λοιμωξιολογίας, Σωτήρη Τσιόδρα να συστήνει ψυχραιμία.

Ο κ. Τσιόδρας, μεταφέροντας και την άποψη των υπολοίπων επιστημόνων, εξήγησε ότι το 85% των περιστατικών που αφορούν τον κορωνοϊό, ίσως και περισσότερο, είπε χαρακτηριστικά, βιώνουν την ίωση αυτή, σαν ένα απλό κρυολόγημα. Όπως εξήγησε, δεν χρειάζεται εφησυχασμός, αλλά ούτε και επιπλέον μέτρα στις πύλες εισόδου της χώρας, καθώς όπως έχει φανεί, η αυξημένη επιτήρηση σε αεροδρόμια και λιμάνια έχει μικρά περιθώρια επιτυχίας όσον αφορά την αναγνώριση ενός κρούσματος.

Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι το 90% των κρουσμάτων δεν εντοπίστηκαν από τις θερμικές κάμερες και στις πύλες εισόδου.

Ο κ. Τσιόδρας είπε ότι σχεδιάζονται ήδη και θα ληφθούν οριζόντια μέτρα για την επόμενη μέρα, ώστε ο υγειονομικός μηχανισμός να είναι έτοιμος να αντιμετωπίσει πιθανό κρούσμα στη χώρας μας το οποίο παραμένει πάντα ένα σοβαρό ενδεχόμενο.

Τα μέτρα αυτά, όπως είπε, θα αφορούν τη θωράκιση του συστήματος με προσλήψεις υγειονομικού προσωπικού και επιπλέον χρηματοδότηση.

Ανακοίνωση της ελληνικής πρεσβείας στην Ιταλία για την επιστροφή Ελλήνων μαθητών

Η ελληνική πρεσβεία στην Ιταλία εξέδωσε ανακοίνωση σχετικά με τα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα και την επιστροφή Ελλήνων μαθητών, στην οποία υπογραμμίζεται:

«Οι ιταλικές αρχές έχουν λάβει προληπτικά μέτρα για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης του CoVID-19, κυρίως στο βόρειο τμήμα της χώρας, όπως το κλείσιμο σχολείων για την τρέχουσα εβδομάδα, η αναβολή ορισμένων εκδηλώσεων του Καρναβαλιού, καθώς η αναβολή των προγραμματισμένων για το επόμενο διάστημα σχολικών εκδρομών ιταλικών σχολείων, τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και στο εξωτερικό.

Για προληπτικούς επίσης λόγους, οι ελληνικές αρχές στην Ιταλία μεριμνούν σε συνεργασία με τους διευθυντές των Λυκείων που βρίσκονται στη χώρα για την ομαλή η επιστροφή τους στην Ελλάδα. Δεν υπάρχει λόγος αυξημένης ανησυχίας, πολλώ μάλλον πανικού.

Οι Έλληνες πολίτες που βρίσκονται στην Ιταλία, καλούνται να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των αρμοδίων ιταλικών αρχών. Όσοι επιθυμούν να μεταβούν στην Ιταλία, θα πρέπει να απευθύνονται στην πρεσβεία της Ιταλίας στην Αθήνα, προκειμένου να ενημερώνονται για τις συνθήκες που επικρατούν στον τόπο προορισμού τους».

Κύπρος: Επιστρέφουν οι μαθητές από Μιλάνο 

Tο υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας (ΥΠΠΑΝ) της Κύπρου ανακοινώνει ότι σχετικά με την ομάδα μαθητών/μαθητριών που βρίσκονται στο Μιλάνο για συμμετοχή στο πρόγραμμα Erasmus+ , ύστερα από τα μέτρα που έχουν ληφθεί από τις ιταλικές Αρχές για αντιμετώπιση του νέου κορωνοϊού, το Πρόγραμμα ματαιώθηκε.

Ως εκ τούτου, αναφέρεται στην ανακοίνωση, το ΥΠΠΑΝ ανέλαβε πρωτοβουλία και έχει προβεί σε όλες τις ενέργειες για επιστροφή των μαθητών/τριών στην Κύπρο το συντομότερο δυνατόν.

«Όσον αφορά Ιδιωτικές Σχολές ή άλλους φορείς που μπορεί να απευθυνθούν στο ΥΠΠΑΝ σχετικά με τη διοργάνωση ταξιδιών στην Ιταλία, το ΥΠΠΑΝ διευκρινίζει ότι ισχύουν οι σχετικές οδηγίες που δίνονται από το Υπουργείο Υγείας και το Υπουργείο Εξωτερικών», καταλήγει η ανακοίνωση.

Η Γαλλία συστήνει στους ανθρώπους που επιστρέφουν από τη Λομβαρδία και τη Βενετία να μείνουν στα σπίτια τους

Η Γαλλία εξέδωσε μια σειρά συστάσεων για τα πρόσωπα που επιστρέφουν από δύο περιοχές της Ιταλίας, που έχουν πληγεί από τον νέο κορωνοϊό, τη Λομβαρδία και τη Βενετία, απευθύνοντας έκκληση κυρίως να αποφεύγουν «κάθε μη αναγκαία έξοδο».

Επιπλέον, τα παιδιά που επιστρέφουν από αυτές τις περιοχές «δεν πρέπει να σταλούν στον παιδικό σταθμό, στο σχολείο, στο Λύκειο», σύμφωνα με τις κυβερνητικές συστάσεις, που αφορούν τις 14 ημέρες μετά την επιστροφή τους (και θεωρούνται επαρκείς για την κάλυψη της περιόδου επώασης του ιού).

Αυτές οι συστάσεις βρίσκονται ήδη σε ισχύ για την Κίνα (ηπειρωτική Κίνα, Χονγκ Κονγκ, Μακάο) και επεκτάθηκαν την Παρασκευή για τη Σιγκαπούρη, κατόπιν χθες για τις δύο επαρχίες της Ιταλίας όπως και τη Νότια Κορέα, διευκρίνισε το υπουργείο Υγείας στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Τα κρούσματα του νέου κοροναϊού αυξήθηκαν από 6 σε 219 σε διάστημα τεσσάρων ημερών στην Ιταλία, την πλέον πληγείσα χώρα στην Ευρώπη και την τρίτη κατά σειρά πλέον πληγείσα παγκοσμίως μετά την Κίνα και τη Νότια Κορέα, όπου έχουν καταγραφεί περισσότεροι από 800 ασθενείς και 7 θάνατοι.

Συνολικά, σχεδόν 2.600 άνθρωποι έχουν πεθάνει στην Κίνα εκ των 77.000 κρουσμάτων.

Οι γαλλικές αρχές συστήνουν, επομένως, στα πρόσωπα που επιστρέφουν από τις πλέον πληγείσες χώρες να αποφεύγουν «κάθε περιττή έξοδο (τις μαζικές συγκεντρώσεις, τα εστιατόρια, τον κινηματογράφο…)».

Οι εργαζόμενοι και οι φοιτητές πρέπει «στο μέτρο του δυνατού» να προτιμούν «την τηλεργασία» και να αποφεύγουν «τις στενές επαφές (συγκεντρώσεις, ασανσέρ, καντίνες…), σύμφωνα με τις συστάσεις που αναρτήθηκαν στον ιστότοπο της γαλλικής κυβέρνησης.

Όλοι οι άνθρωποι που προέρχονται από αυτές τις περιοχές πρέπει να μετρούν τη θερμοκρασία τους δύο φορές την ημέρα και να παρατηρούν «την εμφάνιση συμπτωμάτων μόλυνσης του αναπνευστικού (βήχας, δυσκολίες στην αναπνοή…). Συστήνεται, επίσης, να φορούν μάσκα όταν έρχονται σε άμεση επαφή με άλλα πρόσωπα κι όταν χρειαστεί να βγουν.