Προετοιμασία 15΄, Ψήσιμο: στη σχάρα 12΄ –στον φούρνο 15΄- στο τηγάνι 10΄

Υλικά για 5 μερίδες

1.200 γρ. μοσχαρίσιος κιμάς, λάπα και ελιά, μισό-μισό
4 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
1 φλ. φρέσκος βασιλικός, ψιλοκομμένος, ή 1 κ.σ. ξερός
2 αβγά, ελαφρά χτυπημένα
1 ½ – 2 κ.γ. αλάτι
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
10 λιαστές ντομάτες, συντηρημένες σε βάζο με λάδι, κομμένες σε μικρά κομμάτια
4 κ.σ. ελαιόλαδο, από το βάζο με τις λιαστές ντομάτες
2 κ.σ. ελαιόλαδο, για το ταψί
3 κ.σ. ξίδι μπαλσάμικο

Διαδικασία
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200οC.

Σε ευρύχωρο μπολ ρίχνουμε τον κιμά, τα κρεμμυδάκια, τον βασιλικό, τα αβγά, αλάτι και πιπέρι και ζυμώνουμε ελαφρά να αναμειχθούν τα υλικά. Προσθέτουμε τις λιαστές ντομάτες και το λάδι από τις ντομάτες. Ζυμώνουμε για 1 λεπτό και πλάθουμε σε μπιφτέκια των 150 γρ. και πάχους 1 1/2 εκ. Φροντίζουμε να είναι ίδια σε μέγεθος για να ψηθούν ομοιόμορφα.
Λαδώνουμε το ταψί, ρίχνουμε το μπαλσάμικο και 150 ml νερό και αραδιάζουμε τα μπιφτέκια. Ψήνουμε για περίπου 15-20 λεπτά, ανάλογα με το μέγεθος που θα πλάσουμε τα μπιφτέκια. Κατά τη διάρκεια του ψησίματος γυρίζουμε τα μπιφτέκια ώστε να ροδοκοκκινίσουν και από τις δύο πλευρές.

Μπορούμε να ψήσουμε τα μπιφτέκια μας στη σχάρα, σε σχαροτήγανο ή στην γκριλιέρα.

Συνοδεύουμε με σαλάτα από νεαρή άγρια ρόκα, λιαστή ντομάτα Σαντορίνης και κρέμα μπαλσάμικο.