Ούτε η «Αικατερίνη Κελέση» εμφανίστηκε στην ΓΑΔΑ προκειμένου να καταθέσει ενώπιον του κλιμακίου της προανακριτικής επιτροπής. Έτσι, μετά τον «Μάξιμο Σαράφη» που αναζητείται, εκδόθηκε ένταλμα βίαιης προσαγωγής και της ίδιας.

Το θρίλερ με τους «άφαντους» προστατευόμενους μάρτυρες, τους οποίους αναζητούν αστυνομικοί του Τμήματος Προστασίας Μαρτύρων της ΓΑΔΑ, συνεχίζεται με άγνωστη κατάληξη. Η «Κελέση» είχε προϊδεάσει για την στάση της καθώς είχε ζητήσει εγγράφως την ανάκληση της κλήσης της ως μάρτυρα, επικαλούμενη την ευρωπαϊκή οδηγία περί υποχρέωσης της εμπιστευτικότητας, ενώ έχει κοινοποιήσει την επιστολή της προς την Εισαγγελέα Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη, τον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Λάμπρο Σοφουλάκη, αλλά και την Ευρωπαία Επίτροπο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

Πάντως αν και όποτε εντοπιστούν οι προστατευόμενοι μάρτυρες θα πρέπει να προσαχθούν ενώπιον της προανακριτικής επιτροπής, ενώ σύμφωνα με μέλη της αυτό μπορεί να συμβεί οποιαδήποτε στιγμή και για όσο καιρό υπάρχει η επιτροπή. Εν τω μεταξύ, ο ΣΥΡΙΖΑ με αναφορά του στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου ζητεί την άσκηση κάθε αρμοδιότητας εποπτείας που έχει έναντι των υφιστάμενών του εισαγγελικών οργάνων και των αστυνομικών αρχών, προκειμένου να ζητήσει «τη μη εκτέλεση των παράνομων και καταχρηστικών ενταλμάτων βίαιης προσαγωγής που έχει εκδώσει η πλειοψηφία της Επιτροπής κατά των προστατευομένων μαρτύρων με τις κωδικές ονομασίες «Αικατερίνη Κελέση» και «Μάξιμος Σαράφης»».

Στην περίπτωση που δεν καταστεί δυνατή η εξέταση των δυο μαρτύρων, τότε δεν αποκλείεται να ζητηθεί η κατ’ αντιπαράσταση εξέτασή τους με όποιο τρόπο επιθυμούν -είχαν ζητήσει να εξεταστούν με αλλοιωμένη φωνή και από διαφορετικά δωμάτια- με τους Δεστεμπασίδη και Μαραγγέλη που ήδη έχουν καταθέσει στην προανακριτική και έχουν αρνηθεί κατηγορηματικά ότι είναι οι προστατευόμενοι μάρτυρες, όπως έχει ισχυριστεί ο Μανιαδάκης, ο τρίτος προστατευόμενος μάρτυρας ο οποίος στην πορεία απώλεσε το καθεστώς προστασίας.

Επίσης, τα κόμματα θα κληθούν να τοποθετηθούν και επί της πρότασης του ΚΚΕ να κατατεθεί αίτημα άρσης του καθεστώτος προστασίας του «Μάξιμου Σαράφη» και της «Αικατερίνης Κελέση» λόγω της άρνησής τους να καταθέσουν. «Η επιτροπή προσανατολίζεται να συζητήσει την πρόταση του ΚΚΕ», δήλωσε ο βουλευτής της ΝΔ Θάνος Πλεύρης, ενώ ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος αποχωρώντας από την ΓΑΔΑ δήλωσε: «Η όλη διαδικασία εξελίσσεται σε ένα φιάσκο. Θεωρούμε ότι και η νέα έκδοση εντάλματος βίαιης προσαγωγής θα είναι ατελέσφορη και ζητάμε να αρθεί το καθεστώς προστασίας και ανωνυμίας των μαρτύρων, για να προχωρήσει η διαδικασία και να μπει στην ουσία. Ο καθένας παίρνει την ευθύνη για την στάση που θα τηρήσει από εδώ και πέρα».

Για συντονισμένη στάση των προστατευόμενων μαρτύρων έκανε λόγο εκ μέρους του ΚΙΝΑΛ ο Βασίλης Κεγκέρογλου, ο οποίος δήλωσε έξω από την ΓΑΔΑ ότι: «Είναι ξεκάθαρο ότι η συστηματική και συντονισμένη στάση των δύο προστατευόμενων μαρτύρων δεν είναι ούτε άσχετη ούτε ασύνδετη με τις πρωτοβουλίες και τη στάση των “συντονιστών” τους». Και πρόσθεσε: «Πρόκειται για τους τελευταίους σπασμούς ενός παραθεσμικού συστήματος που εκκολάφθηκε στους αρμούς της δικαστικής εξουσίας και που σκοπό είχε τη σπίλωση των πολιτικών τους αντιπάλων. Ό,τι όμως και αν κάνουν, οι εμπνευστές και οι εκτελεστές αυτού του συστήματος σύντομα θα αποκαλυφθούν και θα λογοδοτήσουν».

Κατά τα λοιπά, η ΕΛΑΣ διευκρίνιζε ότι σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις της Εισαγγελίας Εφετών και τις εντολές της Εισαγγελίας Διαφθοράς, τα μέτρα προστασίας των εν λόγω προσώπων, των οποίων επιλαμβάνεται η Αστυνομία, αφορούν μόνο «στη χρήση των κωδικών ονομασιών, αντί των πραγματικών στοιχείων ταυτότητάς τους, καθώς και σε οποιοδήποτε άλλο πρόσφορο μέτρο, ώστε να διασφαλίζεται η πλήρης ανωνυμία τους». «Κατά συνέπεια στα μέτρα προστασίας που λαμβάνονται από την Αστυνομία δεν περιλαμβάνονται ούτε η φύλαξη, ούτε κάθε άλλου είδους παρακολούθηση των μαρτύρων», τονιζόταν με την επισήμανση ότι «η Αστυνομία παραμένει σε συνεχή επικοινωνία με τις αρμόδιες εισαγγελικές Αρχές των οποίων τις εντολές εφαρμόζει».