Συνεχίζεται το θρίλερ με τους «άφαντους» προστατευόμενους μάρτυρες με τον μεν «Μάξιμο Σαράφη» να αναζητείται ακόμα από τους αστυνομικούς του Τμήματος Προστασίας Μαρτύρων της ΓΑΔΑ και την δε «Αικατερίνη Κελέση» να αναμένεται να μην εμφανιστεί για να καταθέσει ενώπιον του κλιμακίου της προανακριτικής επιτροπής (πλην ΣΥΡΙΖΑ) που θα την περιμένει στην ΓΑΔΑ στις 4.00 το απόγευμα.

Η ίδια άλλωστε έχει ζητήσει εγγράφως την ανάκληση της κλήσης της ως μάρτυρα, επικαλούμενη την ευρωπαϊκή οδηγία περί υποχρέωσης της εμπιστευτικότητας, ενώ έχει κοινοποιήσει την επιστολή της προς την Εισαγγελέα Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη, τον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Λάμπρο Σοφουλάκη, αλλά και την Ευρωπαία Επίτροπο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

Αν αρνηθεί η «Κελέση» να προσέλθει στην ΓΑΔΑ για να καταθέσει, όπως είναι το πιθανότερο, αναμένεται να διαταχθεί και για εκείνη η βίαιη προσαγωγή της και άρα θα έχουμε επανάληψη του ίδιου σκηνικού.

Πάντως αν και όποτε εντοπιστούν οι προστατευόμενοι μάρτυρες θα πρέπει να προσαχθούν ενώπιον της προανακριτικής επιτροπής, ενώ σύμφωνα με μέλη της αυτό μπορεί να συμβεί οποιαδήποτε στιγμή και για όσο καιρό υπάρχει η επιτροπή.

Παρέμβαση ΣΥΡΙΖΑ στον Αρειο Πάγο : «Οχι» στη βίαιη προσαγωγή των προστατευόμενων μαρτύρων

Εν τω μεταξύ, ο ΣΥΡΙΖΑ με αναφορά του στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου ζητεί την άσκηση κάθε αρμοδιότητας εποπτείας που έχει έναντι των υφιστάμενών του εισαγγελικών οργάνων και των αστυνομικών αρχών, προκειμένου να ζητήσει «τη μη εκτέλεση των παράνομων και καταχρηστικών ενταλμάτων βίαιης προσαγωγής που έχει εκδώσει η πλειοψηφία της Επιτροπής κατά των προστατευομένων μαρτύρων με τις κωδικές ονομασίες «Αικατερίνη Κελέση» και «Μάξιμος Σαράφης»».

Στην περίπτωση που δεν καταστεί δυνατή η εξέταση των δυο μαρτύρων, τότε δεν αποκλείεται να ζητηθεί η κατ’ αντιπαράσταση εξέτασή τους με όποιο τρόπο επιθυμούν -είχαν ζητήσει να εξεταστούν με αλλοιωμένη φωνή και από διαφορετικά δωμάτια- με τους Δεστεμπασίδη και Μαραγγέλη που ήδη έχουν καταθέσει στην προανακριτική και έχουν αρνηθεί κατηγορηματικά ότι είναι οι προστατευόμενοι μάρτυρες, όπως έχει ισχυριστεί ο Μανιαδάκης, ο τρίτος προστατευόμενος μάρτυρας ο οποίος στην πορεία απώλεσε το καθεστώς προστασίας.

Τσιάρας: Να μπουν όρια στο καθεστώς προστατευόμενων μαρτύρων

Για το θέμα που έχει προκαλέσει έντονη πολιτική αντιπαράθεση μίλησε και ο υπουργός Δικαιοσύνης. Ο κ. Κώστας Τσιάρας, ξεκαθάρισε ότι το υπουργείο Δικαιοσύνης και ο ίδιος προσωπικά δεν έχουν καμία απολύτως εμπλοκή σε όλη αυτή την διαδικασία που αφορά στην υπόθεση Novartis καθώς όπως είπε, είναι καθαρά κοινοβουλευτική διαδικασία.

Ερωτηθείς για το αν υπάρχει ζήτημα αλλαγής του καθεστώτος προστασίας των μαρτύρων ο κ. Τσιάρας απάντησε: «Οι προστατευόμενοι μάρτυρες είναι ένας θεσμός που υπάρχει σε όλα τα εξελιγμένα κράτη του κόσμου και προστατεύει το δημόσιο συμφέρον. Το καθεστώς αυτό πρέπει να συνεχιστεί αλλά πρέπει να μπουν κάποια όρια ώστε να διαπιστωθεί αν οι προστατευόμενοι μάρτυρες λειτουργούν οικεία βουλήσει ή αν για κάποιους λόγους υπαγορεύεται η στάση τους για συγκεκριμένα ζητήματα τα οποία πολλές φορές είναι υπό την σκιά της αμφισβήτησης. Η συζήτηση αυτή γίνεται γιατί για πρώτη φορά η δικαιοσύνη έγινε εργαλείο πολιτικής αντιπαράθεσης. Η δικαιοσύνη ήταν και είναι πυλώνας της δημοκρατίας».