Νέες απειλές πολεμικές κορώνες εναντίον της Δαμασκού εξαπέλυσε ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, απειλώντας τη συριακή κυβέρνηση πως θα πληρώσει «πολύ ακριβό τίμημα» για τις επιθέσεις εναντίον Τούρκων στρατιωτών τη Δευτέρα.

«Χθες, οι δυνάμεις του καθεστώτος έλαβαν μία ισχυρή απάντηση, αλλά δεν ήταν αρκετή. Θα υπάρξει και συνέχεια. Θα πληρώσουν πολύ ακριβό τίμημα. Αύριο, από το βήμα του Κοινοβουλίου, θα γνωστοποιήσω τα επόμενα βήματα» είπε ο Τούρκος πρόεδρος.

«Να προετοιμαστούμε για εισβολή»

Λίγο αργότερα, ο πρόεδρος του εθνικιστικού κόμματος της Τουρκίας και κυβερνητικός εταίρος του Ερντογάν, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, έστειλε σαφές μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο στρατιωτικής εισβολής στη Συρία.

«Εάν χρειαστεί, το τουρκικό έθνος θα πρέπει να προετοιμαστεί για εισβολή στη Συρία» τόνισε, χαρακτηριστικά, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στην τουρκική Εθνοσυνέλευση.

Εξαπέλυσε μάλιστα και δριμεία κριτική στον πρόεδρο της Συρίας, Μπασάρ αλ Άσαντ, χαρακτηρίζοντάς τον ως «εγκληματία και δολοφόνο».

Φλέγεται η Συρία

Οι δηλώσεις αυτές έρχονται μια ημέρα μετά την ανάφλεξη της έντασης στην επαρχία Ιντλίμπ στη Συρία και τον θάνατο πέντε τούρκων στρατιωτικών έπειτα από επίθεση του συριακού κυβερνητικού στρατού.

Είχε προηγηθεί, άλλωστε, ο θάνατος ακόμη οκτώ τούρκων υπηκόων την προηγούμενη εβδομάδα.

Οι συγκρούσεις αυτές σημειώθηκαν σε ένα πλαίσιο άνευ προηγουμένου έντασης μεταξύ Άγκυρας και Δαμασκού μία εβδομάδα μετά τις μάχες στις οποίες σκοτώθηκαν περίπου 20 άνδρες και από τις δύο πλευρές στην Ιντλίμπ.

Η Άγκυρα ανησυχεί ότι η επιχείρηση της Δαμασκού, την οποία στηρίζει η Ρωσία, στην επαρχία αυτή θα προκαλέσει νέο μεταναστευτικό κύμα προς την Τουρκία, όπου ήδη έχουν αναζητήσει καταφύγιο περισσότεροι από 3,5 εκατομμύρια Σύροι.

Κατάρριψη συριακού ελικοπτέρου πάνω από την Ιντλίμπ

Λίγο αργότερα, έγινε γνωστό πως σύροι αντάρτες που στηρίζονται από την Τουρκία κατέρριψαν ελικόπτερο που πιστεύεται ότι ανήκει στις ένοπλες δυνάμεις της Συρίας στην πόλη Ναϊράμπ της επαρχίας Ιντλίμπ, μετέδωσε το κρατικό τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο TRT Haber.

Το TRT Haber δεν έδωσε άλλες πληροφορίες για το συμβάν, το οποίο σημειώνεται μία ημέρα αφού ο συριακός κυβερνητικός στρατός σκότωσε πέντε Τούρκους στρατιώτες στη βορειοδυτική Συρία, προκαλώντας τα αντίποινα των τουρκικών στρατευμάτων στην περιοχή.

Conflict News@Conflicts

BREAKING: Helicopter reportedly shot down near Nayrab in Idlib, Syria.

Embedded video

209 people are talking about this

Νέα επίθεση από τον συριακό στρατό

Η απάντηση φαίνεται ότι ήρθε λίγο αργότερα με τον συριακό στρατό να επιτίθεται εκ νέου εναντίον θέσεων παρατήρησης της Τουρκίας στην επαρχία Ιντλίμπ στη βορειοδυτική Συρία, προκαλώντας τα αντίποινα των τουρκικών δυνάμεων, δήλωσε Τούρκος αξιωματούχος.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι οι Σύροι αντάρτες που στηρίζονται από την Άγκυρα ενδέχεται να ανακτήσουν τον έλεγχο των περιοχών που έχασαν τις τελευταίες ημέρες γύρω από την πόλη Σαρακέμπ, ανατολικά της πόλης Ιντλίμπ, μετά την επιχείρηση που έχουν εξαπολύσει εκεί.

Από την πλευρά του το τουρκικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι ο συριακός στρατός εγκατέλειψε σήμερα την πόλη Ναϊράμπ και ότι ένα ελικόπτερό του καταρρίφθηκε από τους Σύρους αντάρτες που υποστηρίζει η Άγκυρα.