Στις 19 Φεβρουαρίου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παρουσιάσει τη δική της πολιτική για ζητήματα που σχετίζονται με τη χρήση των συστημάτων Τεχνητής Νοημοσύνης (Artificial Intelligence), με τη μορφή «Λευκής Βίβλου». 

Την προηγούμενη Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου έγινε σχετική συζήτηση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και την Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου αναμένεται να ψηφιστούν στη Σύνοδο της Ολομέλειας τα μέτρα που προτίθεται να θεσπίσει η Ε.Ε. για την προστασία των καταναλωτών αναφορικά με την χρήση των συστημάτων Τεχνητής Νοημοσύνης. 

Όπως αναφέρεται στο σχέδιο ψηφίσματος της επιτροπής Εσωτερικής Αγοράς και Προστασίας των Καταναλωτών του Κοινοβουλίου «όταν οι καταναλωτές κάνουν χρήση κάποιου αυτοποιημενου συστήματος λήψης αποφάσεων θα πρέπει να έχουν σωστή και πλήρη ενημέρωση για τον τρόπο λειτουργίας του, καθώς και να υπάρχουν δίαυλοι επικοινωνίας με κάποιον αρμόδιο και δυνατότητα ελέγχου για τη διόρθωση των αποφάσεων του συστήματος».

Οι ευρωβουλευτές έχουν ζητήσει από την Επιτροπή να υποβάλει προτάσεις για τη βελτίωση των κανόνων σχετικά με την ασφάλεια των καταναλωτών (για παράδειγμα στις περιπτώσεις μηχανημάτων και παιγνίων) καθώς και για τη νομική ευθύνη προσώπων για προϊόντα τα οποία προϋποθέτουν τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο φιλοδοξεί να θεσμοθετήσει μια ισχυρή δέσμη κανονισμών που θα προστατεύουν αποτελεσματικά τα δικαιώματα των καταναλωτών. 

Να σημειωθεί ότι έχει ήδη εγκριθεί από την Επιτροπή Εσωτερικής Αγοράς και Προστασίας των Καταναλωτών ψήφισμα για τις προκλήσεις που προκύπτουν από την ταχεία ανάπτυξη των τεχνολογιών τεχνητής νοημοσύνης και της αυτοματοποιημένης λήψης αποφάσεων.

Η θέση των Ευρωβουλευτών είναι ότι πρέπει να διασφαλιστεί η δίκαιη και ασφαλής χρήση των συστημάτων Τεχνητής Νοημοσύνης και να υπάρξει εκσυγχρονισμός και επικαιροποίηση των κανόνων για την ασφάλεια των καταναλωτών και τις ευθύνες όσων διαθέτουν προς χρήση σχετικά συστήματα, λαμβάνοντας υπόψη τα τεράστια τεχνολογικά άλματα που έχουν γίνει στο συγκεκριμένο τομέα τα τελευταία χρόνια. 

Βασικός στόχος της Ε.Ε. είναι να διασφαλίσει το γεγονός ότι οι άνθρωποι θα συνεχίσουν να έχουν τον έλεγχο μέσα στο σύγχρονο τεχνολογικό περιβάλλον στο οποίο όλο και περισσότερο κυριαρχούν οι αλγόριθμοι.

Οπως τονίζεται στο σχετικό ψήφισμα τα συστήματα Τεχνητής Νοημοσύνης θα πρέπει να χρησιμοποιούν υψηλής ποιότητας και αντικειμενικά σύνολα δεδομένων, καθώς και αμερόληπτους αλγορίθμους, προκειμένου να ενισχυθεί η εμπιστοσύνη και η αποδοχή των καταναλωτών. 

«Θα πρέπει να δημιουργηθούν αποτελεσματικά πλαίσια επανεξέτασης για την αντιμετώπιση πιθανών λαθών στις αυτοματοποιημένες αποφάσεις και οι καταναλωτές θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα ελέγχου και αναθεώρησης των αποφάσεων αυτών» αναφέρεται στο ψήφισμα.

Οι ευρωβουλευτές καλούν την Επιτροπή να υποβάλει προτάσεις για την προσαρμογή των κανόνων ασφαλείας της για τα σχετικά προϊόντα (π.χ. οδηγίες για τα μηχανήματα και την ασφάλεια των παιχνιδιών), προκειμένου να διασφαλιστεί ότι οι καταναλωτές προστατεύονται επαρκώς σε περιπτώσεις βλάβης των συστημάτων και ότι οι κατασκευαστές είναι σαφείς σχετικά με τις οδηγίες χρήσης αυτών των προϊόντων.