• Αναζήτηση
  • Καραμελωμένο χοιρινό μπούτι με πουρέ πατάτας

    Ο χυμός πορτοκαλιού μαζί με το μέλι και τη σόγια βοηθούν το κρέας να καραμελώσει υπέροχα ενώ το τζίντζερ και το κόλιαντρο δίνουν μοναδικό άρωμα.

    food styling: Μάκης Γεωργιάδης, φωτογραφία: Ακης Ορφανίδης

     Προετοιμασία 25′, Ψήσιμο περίπου 4½ ώρες, Μαγείρεμα 20′-30′

    ΥΛΙΚΑ (για 8 μερίδες)

    Για το μπούτι

    1 μπούτι χοιρινό βάρους 3 κιλών

    Χυμός από 3 πορτοκάλια

    3 κ.σ. μέλι

    3 κ.σ. μουστάρδα

    ½ φλ. σάλτσα σόγιας

    ½ φλ. νερό

    1 κ.σ. κόκκοι κόλιαντρου

    1 σκελίδα σκόρδου, ψιλοκομμένη

    2 κλωνάρια ξερό θυμάρι

    2 κ.σ. φρέσκο τζίντζερ, ψιλοκομμένο

    Αλάτι, πιπέρι

    Για τον πουρέ πατάτας

    8 μεγάλες πατάτες

    2 κ.σ. βούτυρο αγελάδος

    100 γρ. παρμεζάνα, τριμμένη

    150 ml κρέμα γάλακτος

    Αλάτι, πιπέρι

    ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

    Μπούτι χοιρινό: Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C. Βάζουμε το μπούτι σε ένα μεγάλο ταψί και το τρυπάμε σε διάφορα σημεία με ένα μαχαίρι. Αλατοπιπερώνουμε κάνοντας ελαφρύ μασάζ με τα χέρια. Ανακατεύουμε σε ένα μπολ, με έναν αβγοδάρτη, τον χυμό πορτοκαλιού με το μέλι, τη μουστάρδα, τη σάλτσα σόγιας, το νερό, το κόλιαντρο, το σκόρδο, το θυμάρι και το τζίντζερ. Περιχύνουμε παντού το μπούτι με το μείγμα. Σκεπάζουμε με λαδόκολλα και σφραγίζουμε με αλουμινόχαρτο. Ψήνουμε για 4 ώρες. Ξεσκεπάζουμε και ψήνουμε για 20-30 λεπτά, στους 180°C.

    Πουρές πατάτας: Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις βράζουμε σε μπόλικο αλατισμένο νερό που κοχλάζει. Μόλις μαλακώσουν (σε 20-30 λεπτά), τις σουρώνουμε και τις ρίχνουμε στο μπλέντερ. Προσθέτουμε το βούτυρο, την παρμεζάνα, την κρέμα γάλακτος, αλάτι και πιπέρι και τα χτυπάμε μέχρι να έχουμε έναν πουρέ με βελούδινη υφή.

    Σερβίρουμε το χοιρινό με τον πουρέ πατάτας.

    Γευσιγνώστης
    Σίβυλλα
    Helios Kiosk