• Αναζήτηση
  • Αλμυρή ρυζόπιτα με φέτα και μυζήθρα

    Ένα παραδοσιακό φαγητό φτιαγμένο με λίγα απλά υλικά – για ευκολία χρησιμοποιούμε έτοιμο φύλλο.

    food styling: Μάκης Γεωργιάδης, φωτογραφία: Ακης Ορφανίδης

    Προετοιμασία 10′, Αναμονή 1 ώρα, Ψήσιμο 50′

    Υλικά (για 6-8 μερίδες)

    400 γρ. φέτα, τριμμένη

    400 γρ. μυζήθρα ανάλατη, τριμμένη

    1½ φλ. ρύζι, βρασμένο al dente

    1 πρέζα αλάτι

    9 φύλλα έτοιμο, παραδοσιακό φύλλο κρούστας

    200 γρ. φρέσκο αγελαδινό βούτυρο λιωμένο

    3 αβγά

    250 γρ. γάλα

    Διαδικασία

    Ανακατεύουμε σε ένα μπολ τα τυριά με το ρύζι και το αλάτι. Βουτυρώνουμε ένα ταψί που να χωράει τα φύλλα και απλώνουμε μέσα 3 φύλλα βουτυρωμένα ένα-ένα.

    Απλώνουμε πάνω τους τη μισή από τη γέμιση.

    Καλύπτουμε με τρία βουτυρωμένα φύλλα και απλώνουμε από πάνω την υπόλοιπη γέμιση. Σκεπάζουμε με τα άλλα τρία φύλλα αφού τα βουτυρώσουμε.

    Περιχύνουμε με όσο βούτυρο έχει απομείνει και χαράζουμε την πίτα σε κομμάτια, με ένα μαχαίρι.

    Χτυπάμε σε ένα μπολ, με έναν αβγοδάρτη, τα αβγά με το γάλα και  περιχύνουμε σιγά-σιγά την πίτα και την αφήνουμε να σταθεί για 1 ώρα ώστε να απορροφηθεί το μείγμα.

    Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C και ψήνουμε για 50 λεπτά. Δεν πιέζουμε τα φύλλα της πίτας για να είναι αφράτα.

    Γευσιγνώστης
    Σίβυλλα
    Helios Kiosk