Βελούδινη σούπα

Με κουνουπίδι, ψητά μήλα, σταφίδες και ροκφόρ

Food styling Μάκης Γεωργιάδης Φωτογραφία Ακης Ορφανίδης

Προετοιμασία 20’ Μαγείρεμα 45’

Υλικά (για 4 μερίδες)

50 γρ. ελαιόλαδο

1 πράσο, σε ροδέλες

600 γρ κουνουπίδι, σε μπουκετάκια

1 λίτρο σπιτικό ζωμό λαχανικών ή από βιολογικό κύβο

100 γρ. κρέμα γάλακτος

1 κοφτή κ.γ. μοσχοκάρυδο

10 γρ. βούτυρο

2 φιρίκια, σε μικρούς κύβους

3 κ.σ. σταφίδες, μουλιασμένες σε λίγο ζεστό νερό

100 γρ. ροκφόρ, σε κύβους

Αλάτι

Διαδικασία

Σε μια φαρδιά κατσαρόλα τσιγαρίζουμε το πράσο μέχρι να μαλακώσει. Προσθέτουμε το κουνουπίδι, τσιγαρίζουμε για 1-2 λεπτά και ρίχνουμε τον ζωμό, ίσα να σκεπάσει το κουνουπίδι.

Σιγοβράζουμε μέχρι να μαλακώσει το κουνουπίδι (περίπου 30 λεπτά) και αποσύρουμε από τη φωτιά μόλις είναι έτοιμο.

Προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος. Χτυπάμε με ένα ραβδομπλέντερ μέχρι να αποκτήσει βελούδινη υφή. Προσθέτουμε το μοσχοκάρυδο και αλάτι κατά βούληση. Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι σοτάρουμε με το βούτυρο τα φιρίκια μέχρι να μαλακώσουν (1-2 λεπτά) Σερβίρουμε τη σούπα και γαρνίρουμε με τα φιρίκια, τις σταφίδες και τα κομμάτια ροκφόρ.

Γευσιγνώστης
Σίβυλλα
Helios Kiosk