Σούπα κουνουπιδιού με αμύγδαλα

Μια πολύ νόστιμη και ελαφριά σούπα ιδανική για αυτή την εποχή, αλλά και ένας ωραίος τρόπος να απολαύσουμε το κουνουπίδι! Η συνταγή εύκολα μετατρέπεται σε vegan, αντικαθιστώντας τον ζωμό κότας με ζωμό λαχανικών.

Food styling: Καρολίνα Δωρίτη, φωτογραφία: Ακης Ορφανίδης

Προετοιμασία 10′, Ψήσιμο 20′

Υλικά για 3-4 μερίδες

1 κουνουπίδι γύρω στα 650-700 γρ.

2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο

1 μεγάλο κρεμμύδι

1 λίτρο ζωμό κοτόπουλου σπιτικό ή από βιολογικό κύβο

3-4 κλωναράκια φρέσκο θυμάρι ή 1 κουτ. γλυκού ξερό θυμάρι

1/2 κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο

150 ml σκέτο γάλα αμυγδάλου (χωρίς ζάχαρη ή άλλο άρωμα)

3 κουτ. της σούπας αμύγδαλο φιλέ

αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

επιπλέον αμυγδαλα φιλέ καβουρδισμένα για το γαρνίρισμα

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Πλένουμε το κουνουπίδι και το κόβουμε σε χοντρά κομμάτια. Καθαρίζουμε το κρεμμύδι και το χοντροκόβουμε και αυτό.  Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα, σοτάρουμε ελαφρά το κρεμμύδι μέχρι να γυαλίσει και προσθέτουμε το κουνουπίδι, τα κλωναράκια θυμάρι και τις τρεις κουταλιές της σούπας αμύγδαλα, ανακατεύοντας. Προσθέτουμε τον ζωμό και περιμένουμε να πάρει βράση.

Χαμηλώνουμε τη φωτιά, μισοκλείνουμε με το καπάκι την κατσαρόλα και σιγοβράζουμε μέχρι να μαλακώσει καλά το κουνουπίδι, για περίπου 15-20 λεπτά. Αφαιρούμε τα κλωνάρια θυμάρι. Προσθέτουμε το γάλα αμυγδάλου και λιώνουμε τη σούπα με το ραβδομπλέντερ ή σε απλό μπλέντερ. Προσθέτουμε αλατοπίπερο, αν χρειάζεται, και το μοσχοκάρυδο.

Αν θέλουμε να αραιώσουμε τη σούπα, μπορούμε να προσθέσουμε λίγο ακόμα γάλα αμυγδάλου ή ζωμό.

Σερβίρουμε με καβουρδισμένα αμύγδαλα.

Γευσιγνώστης
Σίβυλλα
  • Ερμής… νέας εποχής Μια σταγόνα από τη ροζ Churchill σαμπάνια κύλισε στα χειροποίητα Berlutti παπούτσια του Φίφη Δελμούζου-Κασσανδρή. Ο μεγαλοβιομήχανος, χρυσός κληρονόμος,... ΣΙΒΥΛΛΑ
Helios Kiosk