• Αναζήτηση
  • Πατάτες του χασάπη

    Μη σας παραξενέψει η χρήση δύο πυρέξ ή ταψιών. Το ένα το χρησιμοποιούμε σαν βάρος, για να ενωθούν τα στρώματα της πατάτας και του κρεμμυδιού.

    Φωτογραφία: Αναστασία Αδαμάκη

     

     

     Προετοιμασία 20’, Ψήσιμο 1 1/2 ώρα

     

    Υλικά (για 6 άτομα)

    2 κ. πατάτες καθαρισμένες

    500 γρ. κρεμμύδια καθαρισμένα

    150 ml ελαιόλαδο

    1 κ.γ. ξερό θυμάρι

    Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

    Διαδικασία

    Θα χρειαστούμε δύο ταψιά ή δύο πυρέξ σε τέτοια μεγέθη που, ιδανικά, να μπαίνει το ένα ακριβώς μέσα στο άλλο.

    Με το μαντολίνο, κόβουμε τις πατάτες σε λεπτές φέτες.

    Σε μια λεκάνη, βάζουμε τις πατάτες, 100 ml ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι και τα 2/3 από το θυμάρι, ανακατεύουμε και αφήνουμε στην άκρη.

    Με το μαντολίνο, κόβουμε τα κρεμμύδια στο ίδιο πάχος με τις πατάτες. Σε μια άλλη λεκάνη, βάζουμε τις φέτες κρεμμυδιού, το υπόλοιπο ελαιόλαδο και το υπόλοιπο θυμάρι. Αλατοπιπερώνουμε, ανακατεύουμε και αφήνουμε και αυτή τη λεκάνη στην άκρη.

    Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160°C.

    Στο ταψί ή στο πυρέξ, στρώνουμε τις μισές πατάτες πιέζοντας σε όλο το μήκος του σκεύους.

    Από πάνω, στρώνουμε τα κρεμμύδια κάνοντας ακριβώς το ίδιο και τελειώνουμε με μια τελευταία στρώση πατάτες – τις οποίες επίσης πιέζουμε. Βάζουμε από πάνω μία λαδόκολλα (αντικολλητικό χαρτί) και τοποθετούμε από πάνω το δεύτερο ταψί ή το πυρέξ.

    Ψήνουμε για περίπου μιάμιση ώρα (ο χρόνος εξαρτάται και από την ποιότητα και τη φρεσκάδα της πατάτας. Γι’ αυτό δοκιμάζουμε με ένα μαχαίρι. Αν βυθίζεται εύκολα έχει ψηθεί η πατάτα).

    Γευσιγνώστης
    One Channel
    Ο νέος ενημερωτικός τηλεοπτικός σταθμός της Ελλάδας
    Σίβυλλα
    Helios Kiosk