Αθηναϊκή σαλάτα

Η παράδοση θέλει των Φώτων να τρώμε ψαρικά.

Προετοιμασία 45΄ Αναμονή 1΄ Μαγείρεμα 20΄

Υλικά (για 4 μερίδες)

2 πατάτες

4 μπαστούνια σέλερι

3 καρότα

1½ κιλό λαβράκι ή τσιπούρα ιχθυοτροφείου

2 κολοκυθάκια, σε πολύ λεπτές ροδέλες, για γαρνίρισμα

2 ραπανάκια, σε πολύ λεπτές ροδέλες, για γαρνίρισμα

Χυμός από 2 λάιμ

1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια

Ξύσμα από 2 ακέρωτα λεμόνια

Αλάτι, πιπέρι

Για τη μαγιονέζα

4 κρόκοι αβγών

Χυμός από 2 λεμόνια

1 κ.σ. μουστάρδα Dijon

1 κ.γ. λευκό ξίδι

500 ml ελαιόλαδο

500 ml ηλιέλαιο

Αλάτι, πιπέρι

Διαδικασία

Μαγιονέζα: Χτυπάμε στο μπλέντερ τους κρόκους με το λεμόνι, τη μουστάρδα και το ξίδι. Προσθέτουμε σιγά-σιγά, συνεχίζοντας το χτύπημα, τα λάδια, μέχρι να έχει η μαγιονέζα μας την επιθυμητή υφή.

Καθαρίζουμε και πλένουμε τα λαχανικά (εκτός από τα ραπανάκια και τα κολοκύθια).

Θα χρειαστούμε 3 κατσαρόλες με αλατισμένο νερό που βράζει. Κόβουμε τις πατάτες σε λεπτές ροδέλες λεπτές και ψιλοκόβουμε το σέλερι. Τα βράζουμε στη μία κατσαρόλα, για περίπου 15 λεπτά. Κόβουμε τα καρότα σε λεπτές ροδέλες και τα βράζουμε στη δεύτερη κατσαρόλα, για 10 λεπτά. Βράζουμε τα ψάρια στην τρίτη κατσαρόλα, για 20 λεπτά. Βγάζουμε τα ψάρια από την κατσαρόλα με μια τρυπητή κουτάλα, και τα αφήνουμε σε μια πιατέλα να κρυώσουν. Τα ξεφλουδίζουμε και αλατοπιπερώνουμε.

Μαρινάρουμε τα κολοκυθάκια και τα ραπανάκια, για 1 λεπτό, σε χυμό λεμονιού με λίγο αλάτι. Στήνουμε σε μια μεγάλη πιατέλα σε στρώσεις τις πατάτες, λίγη από τη μαγιονέζα, το σέλερι, το μισό ψάρι, καρότο, λίγη ακόμα μαγιονέζα, ψάρι και την υπόλοιπη μαγιονέζα. Καλύπτουμε με τα μαριναρισμένα κολοκυθάκια και ραπανάκια. Πασπαλίζουμε με το ξύσμα λεμονιού.

Γευσιγνώστης
Σίβυλλα
  • Ερμής… νέας εποχής Μια σταγόνα από τη ροζ Churchill σαμπάνια κύλισε στα χειροποίητα Berlutti παπούτσια του Φίφη Δελμούζου-Κασσανδρή. Ο μεγαλοβιομήχανος, χρυσός κληρονόμος,... ΣΙΒΥΛΛΑ
Helios Kiosk