Προετοιμασία 25′, Ψήσιμο 40′-45′, Αναμονή 10′-15′

Υλικά (για 10-12 μερίδες)

320 γρ. βούτυρο αγελάδος + λίγο ακόμη για τη φόρμα

300 γρ. ζάχαρη άχνη

6 μικρά αβγά

320 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις + λίγο ακόμη για τη φόρμα

12 γρ. μπέικιν πάουντερ

130 γρ. χυμός μανταρινιού

Ξύσμα από 2 ακέρωτα μανταρίνια

80 γρ. κουβερτούρα ψιλοκομμένη

100 γρ. φουντούκια, ψιλοκομμένα στο μούλτι (όχι τρίμμα)

5 γρ. κανέλα

1 γρ. (στη μύτη 1 κ.γ.) μοσχοκάρυδο σε σκόνη

1 γρ. (στη μύτη 1 κ.γ.) γαρίφαλο σε σκόνη

Διαδικασία

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C. Βουτυρώνουμε καλά και αλευρώνουμε μια φόρμα ή ταψί διαμέτρου 24 εκ. Χτυπάμε στο μίξερ, κατά προτίμηση με το φτερό, στη μεσαία ταχύτητα, το βούτυρο με τη ζάχαρη άχνη μέχρι να φουσκώσουν. Προσθέτουμε ένα-ένα τα αβγά. Κοσκινίζουμε σε ένα μπολ το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, την κανέλα, το μοσχοκάρυδο και το γαρίφαλο. Σταματάμε το μίξερ και ρίχνουμε εναλλάξ στο μείγμα τα κοσκινισμένα υλικά με τον χυμό, ανακατεύοντας με μια σπάτουλα. Προσθέτουμε το ξύσμα, την κουβερτούρα και τα φουντούκια ανακατεύοντας με τη σπάτουλα. Αδειάζουμε το μείγμα στη φόρμα ή στο ταψί και ψήνουμε για 40-45 λεπτά. Βυθίζουμε ένα μαχαίρι στο κέντρο της βασιλόπιτας. Αν βγει στεγνό, χωρίς υπολείμματα νωπής ζύμης, τότε είναι έτοιμη. Αλλιώς, ψήνουμε για 5 λεπτά ακόμη και ξαναδοκιμάζουμε. Βγάζουμε τη βασιλόπιτα από τον φούρνο, περιμένουμε 10-15 λεπτά να κρυώσει και ξεφορμάρουμε.

Tips

  • Γυρνάμε τη βασιλόπιτα ανάποδα για να έχουμε το ίσιο μέρος επάνω για πιο εύκολη και καλαίσθητη διακόσμηση.
  • Για να κάνουμε ξύσμα από τα μανταρίνια θα μας βοηθούσε να τα καταψύξουμε και μετά να τα ξύσουμε.