Τα γεγονότα στο Κουκάκι με την τριπλή αστυνομική επιχείρηση εκκένωσης καταλήψεων και τις συλλήψεις, έγιναν αντικείμενο αντιπαράθεσης στην συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2020 με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκη Βορίδη να διαμηνύει ότι η κυβέρνηση αυτή έχει λάβει εντολή από τον ελληνικό λαό να τελειώνει με το κράτος των Εξαρχείων της άκρας Αριστεράς και της βίας.

Μάλιστα επισήμανε ότι η αγωνία του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι αυτή η πολιτική σηματοδοτεί μια βαθιά ιδεολογική αλλαγή. Όπως είπε μάλιστα «δεν ανετράπη ακόμα η ηγεμονία της Αριστεράς, διότι αυτό θα κριθεί από το κυβερνητικό αποτύπωμα και αποτέλεσμα, εάν όμως οι ιδέες μας λειτουργήσουν στο επίπεδο της κοινωνίας, όπως μέχρι σήμερα φαίνεται ότι λειτουργούν, τότε θα έχουμε αλλαγή του ιδεολογικού παραδείγματος», είπε χαρακτηριστικά.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Ευκλείδης Τσακαλώτος αντέδρασε λέγοντας στον κ. Βορίδη: «Είστε ο ουσιαστικός υπουργός Προστασίας του Πολίτη. Χθες ο κ. Χρυσοχοΐδης έδειξε μια ευαισθησία για τα έκτροπα που υπάρχουν, εγώ δεν είδα τίποτα τέτοιο στον δικό σας λόγο».

Ενώ σημείωσε ότι «ο λαός δεν σας έδωσε την άδεια να αφαιρέσετε το άσυλο του σπιτιού των ανθρώπων, ποτέ δεν σας είπε ότι πρέπει να μπαίνει η αστυνομία χωρίς ένταλμα και χωρίς την παρουσία του εισαγγελέα και δεν σας έδωσε την άδεια η αστυνομία να ξεβρακώνει κοριτσάκια στο δρόμο και όταν δεν δέχονται να τα πηγαίνουν μέσα στο καφενείο».

«Αυτός ο αυταρχισμός χρειάζεται μία απάντηση. Εμείς είπαμε ότι θα σας ταράξουμε στη νομιμότητα δεν μπορώ να πω ότι εσείς μας έχετε ταράξει στο φιλελευθερισμό», τόνισε ο κ. Τσακαλώτος με τον κ. Βορίδη να σηκώνει το γάντι και να τον ρωτά: «Η δική σας άποψη είναι ότι σήμερα στην Ελλάδα υπάρχει χούντα και αστυνομοκρατία;». Διευκρίνισε δε ότι «είναι άλλο αν υπάρχει υπέρβαση βίας που έκανε ένας συγκεκριμένος αστυνομικός και γίνεται έλεγχος για αυτό και άλλο η γενίκευση».

«Η γενίκευση που κάνετε είναι που απασχολεί. Η γενίκευση που κάνετε δεν είναι αθώα, θέλετε να την κάνετε, γιατί ψυχικά είστε ταυτισμένοι με τον συγκεκριμένο χώρο και τις έκνομες ενέργειές του, γι’ αυτό αισθάνεστε την διάθεση να εκφράσετε την αλληλεγγύη», είπε ο κ. Βορίδης.

Στην αντιπαράθεση ενεπλάκη και ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Χαρίτσης ο οποίος είπε ότι «εικόνες Βαγδάτης και όχι εικόνες Αθήνας θυμίζουν αυτά που έγιναν στο Κουκάκι», ενώ σε παρέμβασή του ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης έκανε λόγο για «πολιτικές φαρ ουέστ», «γενικευμένο εμπόριο φόβου και προπαγάνδα τρομολαγνείας», ενώ επισήμανε ότι οι περιπτώσεις αυθαιρεσίας και αστυνομικής βίας με τις αποτρόπαιες εικόνες που βλέπουμε θέτουν, μείζονα θέματα δημοκρατίας, συστήνοντας στην κυβέρνηση να το προσέξει.