Αποφασισμένη να συνεχίσει την εκκένωση όλων των υπό κατάληψη κτιρίων είναι η ΕΛ.ΑΣ μετά την λήξη της προθεσμίας που είχε δώσει ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης ώστε να εγκαταλειφθούν από τους καταληψίες.

Οι επιχειρήσεις, όμως, δεν ξεκίνησαν από τα Εξάρχεια, αλλά… περιφερειακά.

Μετά την επιχείρηση σε υπό κατάληψη κτίριο στο Μαρούσι χτες (17/12/2019), όπου η αστυνομία βρήκε μέσα κράνη, πυροσβεστήρες και ξύλα, σήμερα (18/12/2019) στήθηκε τριπλή επιχείρηση σε υπό κατάληψη κτίρια στο Κουκάκι, ενώ στο ένα δεν έλειψαν και οι εντάσεις.

Η αστυνομική επιχείρηση στα τρία κτίρια ξεκίνησε στις 6:00 το πρωί, όπου ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις της ΟΠΚΕ, της ΕΚΑΜ και των ΜΑΤ βρέθηκαν στις οδούς Ματρόζου 45, Παναιτωλίου 21 και Αρβάλη στο Κουκάκι προκειμένου να εκκενώσουν τα υπό κατάληψη κτίρια.

Ένταση

Ωστόσο με την άφιξη των αστυνομικών στο Κουκάκι ξέσπασε ένταση.

Την ώρα που οι άνδρες της αστυνομίας επιχείρησαν να μπουν στα κτίρια της οδού Ματρόζου και της οδού Παναιτωλίου, υπήρξε και ένταση καθώς μέσα στα κτίρια βρίσκονταν καταληψίες.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, οι καταληψίες αντέδρασαν στις εντολές των αστυνομικών πετώντας πέτρες  από την ταράτσα του κτιρίου , ενώ χρησιμοποίησαν και πυροσβεστήρες για να τους απωθήσουν.

Οι αντιεξουσιαστές αντέδρασαν από την πρώτη στιγμή στην αστυνομική επιχείρηση αρνούμενοι να εγκαταλείψουν το κτίριο με κάποιους από αυτούς να φωνάζουν προς τους αστυνομικούς «θα πεθάνουμε εδώ».

Από την πλευρά τους οι αστυνομικοί έκαναν χρήση κροτίδων κρότου λάμψης και χημικών, με αποτέλεσμα περίπου μιάμιση ώρα μετά την έναρξη της επιχείρησης να καταφέρουν να μπουν και στα τρία κτίρια.

Ορισμένοι από τους καταληψίες εντοπίστηκαν στην ταράτσα ενώ στην περιοχή βρισκόταν από το πρωί και το drone της ΕΛΑΣ για να διαπιστωθεί αν έχει διαφύγει κανείς.

Σημειώνεται πως η κατάληψη της οδού Ματρόζου είχε εκκενωθεί και στις 12 Μαρτίου του 2018 με αντιεξουσιαστές να προχωρούν σε ανακατάληψη του κτιρίου λίγες ημέρες αργότερα.

Αστυνομικοί συνέλαβαν ιδιοκτήτη σπιτιού

Εντύπωση  προκαλεί η καταγγελία που έγινε από ιδιοκτήτη διπλανού κτιρίου από αυτό που τελεί υπό κατάληψη στην οδό Ματρόζου, ο οποίος δήλωσε πως ομάδα αστυνομικών ζήτησαν άδεια για να ανέβουν στην ταράτσα του σπιτιού του ώστε να ενισχύσουν την επιχείρηση εκκένωσης.

Όταν εκείνος αρνήθηκε και απάντησε ότι αυτό θα γίνει μόνο εάν έχουν εισαγγελική εντολή, οι αστυνομικοί μπήκαν στο σπίτι του, έβγαλαν όπλα μπροστά στα δύο παιδιά του και τον συνέλαβαν.

Προσαγωγή οκτώ καταληψιών και δύο κατοίκων

Εν τέλει οκτώ άτομα από τις καταλήψεις και δύο κάτοικοι (πατέρας και γιος) της περιοχής, έχουν προσαχθεί από τους αστυνομικούς, κατά την τριπλή επεισοδιακή επιχείρηση εκκένωσης κτιρίων στο Κουκάκι.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, οι αστυνομικοί της ΕΚΑΜ και της ΟΠΚΕ που εισέβαλαν στα κτίρια της οδού Ματρόζου 45, Παναιτωλίου 21 και Αρβάλη 3, προσήγαγαν συνολικά δύο άτομα από το πρώτο, τέσσερα (3 γυναίκες και έναν άνδρα) από το δεύτερο και δυο (έναν άνδρα, μια γυναίκα) από το τρίτο.

Στην επιχείρηση που έγινε στην οδό Ματρόζου, προσήχθησαν και o πατέρας, ο οποίος και προχώρησε στην παραπάνω καταγγελία, με τον γιο του.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι αστυνομικοί τούς αντιλήφθηκαν κατά τη διάρκεια της επιχείρησης και -όπως λένε- τους είδαν να αντιδρούν στην επιχείρηση. Σύμφωνα με την αστυνομία, οι άνδρες της αστυνομίας προσπάθησαν να μπουν στο κτίριο, αλλά δεν τους άνοιξε κανείς. Τελικά, παρουσία εισαγγελέα συνελήφθησαν, ενώ αντιδράσεις σημειώθηκαν και από τη μάνα, όταν είδε τον σύζυγο και τον γιο της με χειροπέδες. Με εντολή του εισαγγελέα, πραγματοποιήθηκε έρευνα στο διαμέρισμά τους, για την περίπτωση που είχαν κρύψει καταληψίες, αλλά δεν βρέθηκε τίποτα.

Όλοι οι προσαχθέντες μεταφέρθηκαν στην Κρατική Ασφάλεια όπου εξετάζονται, ενώ οι έρευνες στα κτίρια συνεχίζονται. Σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν βρεθεί διάφορα αντικείμενα και σημειώσεις στην οδό Ματρόζου.

Βίντεο την ώρα της έντασης