Προετοιμασία 45′ Ψήσιμο 8′ – 10′ (η δόση)

ΥΛΙΚΑ (για περίπου 25-30 μπισκότα)

400 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

2½ κουτ. γλυκού τζίντζερ σε σκόνη

1 κουτ. γλυκού κανέλα σε σκόνη

1/2 κουτ. γλυκού γαρίφαλο σε σκόνη

1/4 κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο σε σκόνη

1½ κουτ. γλυκού σόδα μαγειρική

1/4 κουτ. γλυκού αλάτι

180 γρ. βούτυρο γάλακτος αγελαδινό, σε θερμοκρασία δωματίου

100 γρ. μαύρη μαλακή ζάχαρη

200 ml μελάσα

1 μεγάλο αβγό

1 κουτ. γλυκού εκχύλισμα βανίλιας

Για τη διακόσμηση (προαιρετικά)

Διάφορα κουφετάκια, ειδικά sprinkles και μαρκαδοράκια με χρωματιστό γλάσο

Ασπράδι αβγού

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Αναμειγνύουμε σε ένα μπολ το αλεύρι με τη μαγειρική σόδα, το αλάτι και όλα τα μπαχαρικά. Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο με τη μαύρη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψει το μείγμα. Προσθέτουμε τη μελάσα και στη συνέχεια το αβγό και το εκχύλισμα βανίλιας. Συνεχίζουμε το χτύπημα στη μεσαία ταχύτητα, ενώ ρίχνουμε σιγά-σιγά το μείγμα του αλευριού. Οταν ενσωματωθεί εντελώς όλο το αλεύρι, σταματάμε το χτύπημα και μαζεύουμε τη ζύμη σε μια μπάλα. Την τυλίγουμε καλά με μεμβράνη και τη βάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 4 ώρες (ή από την προηγουμένη).

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C. Βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο και απλώνουμε λαδόκολλα στις λαμαρίνες του φούρνου μας. Αλευρώνουμε ελαφρά μια επιφάνεια εργασίας καθώς και τον πλάστη μας. Κόβουμε μικρότερα κομμάτια από το ζυμάρι και αφού το πλάσουμε λίγο με τα χέρια μας να μαλακώσει ελαφρώς, το ανοίγουμε ομοιόμορφα, με τον πλάστη, σε πάχος περίπου 0,6 εκ. Με χριστουγεννιάτικα κουπάτ κόβουμε τα σχήματα που μας αρέσουν και τα τοποθετούμε με μια μικρή απόσταση μεταξύ τους (φουσκώνουν λίγο) στη λαμαρίνα. Τα ψήνουμε για 8 – 10 λεπτά. Οσο είναι ακόμη ζεστά είναι μαλακά, οπότε είναι προτιμότερο να μην τα κουνήσουμε πολύ μέχρι να σκληρύνουν.

Οταν κρυώσουν, βγάζουμε τον καλλιτέχνη από μέσα μας και τα διακοσμούμε με όποιον τρόπο μας αρέσει παρέα με τα παιδιά. Το ασπράδι του αβγού βοηθάει στο να κολλάνε πάνω στα μπισκότα τα διάφορα spriknles ή ειδικές χρυσόσκονες.