Προετοιμασία 45′,  Αναμονή τουλάχιστον 1 ώρα, Ψήσιμο 27′

Υλικά (για 4 μικρές τάρτες ή 8-10 μερίδες αν κάνουμε 1 μεγάλη)

Για τη ζύμη

350 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

130 γρ. βούτυρο αγελάδος, μαλακωμένο

1 αβγό

1 κρόκος αβγού

2 κουτ. σούπας νερό

25 γρ. αλάτι

5 γρ. ζάχαρη

Για τη γέμιση

600 γρ. κουνουπίδι

120 γρ. γραβιέρα Κρήτης

200 γρ. κρέμα γάλακτος

3 κρόκοι αβγών

10 φύλλα βασιλικός φρέσκος, ψιλοκομμένος

Αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Διαδικασία

Ζύμη

Ρίχνουμε όλα τα υλικά, εκτός από το αβγό και τον κρόκο, στον κάδο του μίξερ και τα χτυπάμε με το φτερό, στη χαμηλή ταχύτητα, μέχρι να έχουμε ένα μείγμα ψιχουλιαστό. Επειτα προσθέτουμε τα αβγό και τους κρόκους, συνεχίζοντας το χτύπημα. Μαζεύουμε τη ζύμη σε μια μπάλα και την καλύπτουμε με μεμβράνη. Τη βάζουμε στο ψυγείο για περίπου 1 ώρα.

Αφού παρέλθει ο χρόνος, προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°-180°C. Βάζουμε τη ζύμη ανάμεσα σε δύο φύλλα λαδόκολλας και την ανοίγουμε με έναν πλάστη. Αφαιρούμε την από κάτω λαδόκολλα και μεταφέρουμε το φύλλο σε μια ταρτιέρα διαμέτρου περίπου 24 εκ. Αν θέλουμε να κάνουμε μικρότερες τάρτες, έτσι όπως έχουμε τη ζύμη ανοιγμένη, την κόβουμε σε 4 δίσκους λίγο μεγαλύτερους από τις ταρτιέρες. Εμείς χρησιμοποιήσαμε ταρτιέρες διαμέτρου 18 εκ. Στρώνουμε καλά τη ζύμη ώστε να καλύπτει τον πάτο και τα τοιχώματα του σκεύους ή των σκευών. Κόβουμε όση ζύμη εξέχει από τα τοιχώματα. Τρυπάμε παντού με ένα πιρούνι και βάζουμε πάνω στις βάσεις μια λαδόκολλα. Γεμίζουμε τις ταρτιέρες με ρύζι ή όσπρια, ώστε να μη φουσκώσει το φύλλο στο ψήσιμο. Ψήνουμε για περίπου 15 λεπτά αν κάνουμε μεγάλη τάρτα και 8-10 λεπτά αν κάνουμε μικρές. Αφαιρούμε τις λαδόκολλες με τα όσπρια ή το ρύζι.

Στο μεταξύ, ετοιμάζουμε τη γέμιση: Τρίβουμε το κουνουπίδι στη χοντρή πλευρά του τρίφτη και το ανακατεύουμε με λίγο αλάτι ώστε να βγάλει τα υγρά του. Ανακατεύουμε σε ένα άλλο μπολ την κρέμα με τους κρόκους και στη συνέχεια ενσωματώνουμε στο μείγμα τη μισή γραβιέρα και το κουνουπίδι. Τέλος, προσθέτουμε τον βασιλικό και αλατοπιπερώνουμε. Αδειάζουμε το μείγμα μέσα στη βάση ή βάσεις και πασπαλίζουμε την επιφάνεια με την υπόλοιπη γραβιέρα. Ψήνουμε στους 160°C, για περίπου 15 λεπτά (μεγάλη τάρτα) ή 10-12 (μικρές), μέχρι να σφίξει η κρέμα. Αφήνουμε να κρυώσουν και σερβίρουμε.