Προετοιμασία 30΄ Μαγείρεμα 2 ώρες περίπου

Υλικά (για 6 άτομα)

1.200 γρ. χοιρινή πανσέτα,
σε ολόκληρο κομμάτι

700 γρ. γλυκοπατάτες, σε φέτες

1 κουτ. γλυκού μαραθόσπορος

1 κουτ. γλυκού ξερός κόλιανδρος

1 κουτ. γλυκού πράσινο πιπέρι,
σε ολόκληρους κόκκους

6 κουτ. σούπας έ.π. ελαιόλαδο

3 μέτρια, λευκά, ξερά κρεμμύδια, σε φέτες

130 γρ. φινόκιο, σε φέτες

400 γρ. κλημεντίνες

1 σκελίδα σκόρδο, χονδροσπασμένη

200 ml λευκό ξηρό κρασί

Διαδικασία

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 150οC. Σε ένα γουδί χτυπάμε καλά τον μαραθόσπορο, τον κόλιανδρο και το πιπέρι. Με κοφτερό μαχαίρι χαράζουμε την πανσέτα από την επάνω πλευρά έτσι ώστε να δημιουργηθούν ρηχές διασταυρούμενες αυλακώσεις. Πασπαλίζουμε με τα μπαχαρικά και αλατίζουμε την πανσέτα από όλες τις πλευρές.

Αλείφουμε το ταψί με το ελαιόλαδο και στρώνουμε τις φέτες των κρεμμυδιών, του φινόκιο και της γλυκοπατάτας. Ξεφλουδίζουμε 2 κλημεντίνες και τις αραδιάζουμε από επάνω. Προσθέτουμε το σκόρδο. Στύβουμε τις υπόλοιπες κλημεντίνες και περιχύνουμε τα υλικά με τον χυμό τους και το κρασί. Ρίχνουμε στο ταψί 1 ποτήρι νερό. Βάζουμε από επάνω την πανσέτα με την πλευρά της πέτσας από κάτω, σκεπάζουμε το ταψί με λαδόκολλα βρεγμένη και αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για 1 ½ ώρα. Γυρνάμε την πανσέτα έτσι ώστε να έρθει η πλευρά της πέτσας από επάνω. Ανεβάζουμε τη θερμοκρασία στους 200οC και ψήνουμε για 45 ακόμη λεπτά. Το τελευταίο ημίωρο αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο.