Συνεχίζεται με αμείωτη ένταση το μπαράζ τουρκικών προκλήσεων μετά την υπογραφή της συμφωνίας με τη Λιβύη για τις θαλάσσιες ζώνες αλλά και την απέλαση του Λίβυου πρέσβη από την Αθήνα.

Μετά τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου o οποίος ανέφερε ότι «εμείς δεν θέλουμε να πολεμήσουμε με κανέναν, αλλά αν χρειαστεί να προστατεύσω τα πλοία μου, θα πάρω όλα τα απαραίτητα μέτρα όποια και να είναι» τη «σκυτάλη» των προκλήσεων πήρε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος αναφερόμενος στο τουρκολιβυκό σύμφωνο τόνισε πως  χαλάσαμε τα παιχνίδια στη Μεσόγειο και ότι «θα υπερασπιστούμε τα διεθνή μας δικαιώματα μέχρι τέλους».

Ο πρόεδρος Ερντογάν αναφέρθηκε  και στο θέμα της απέλασης του λίβυου πρέσβη από την Αθήνα, υπογραμμίζοντας τα εξής: «Η Ελλάδα απέλασε τον πρέσβη της Λιβύης. Και τι έγινε που τον απελάσατε;».

Συνεχίζουμε, πρόσθεσε ο Ταγίπ Ερντογάν, τη σθεναρή στάση μας με τη Λιβύη, αυτό θα κάνουμε.

«Δεν θέλουμε πόλεμο, αλλά…»

Είχε προηγηθεί ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου ο οποίος στο πλαίσιο της επιθετικής ρητορικής της Άγκυρας κατά της Αθήνας, άνοιξε όλη τη «βεντάλια» των τουρκικών προκλήσεων.

Ερωτηθείς  αν η Τουρκία θα χρησιμοποιήσει βία κατά τις δραστηριότητες της στην ανατολική Μεσόγειο υπογράμμισε πως «εμείς είμαστε εγγυήτρια δύναμη της “Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου”. Εμείς κάναμε τα πάντα για να βρούμε λύση. Η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν θέλει να κάνει συμφωνία» είπε δείχνοντας την τακτική που θα ακολουθήσει η γειτονική χώρα το προσεχές διάστημα.

Ζητάει και τα «ρέστα»

Ο κ. Τσαβούσογλου δεν δίστασε να εμφανίσει την Τουρκία ως το «θύμα» στην Ανατολική Μεσόγειο σημειώνοντας ότι «η Τουρκία προτείνει να μην γίνονται μονομερείς δραστηριότητες έρευνας φυσικού αερίου στην ανατολική Μεσόγειο και τα έσοδα να διαμοιραστούν μέσω επιτροπής που θα ιδρυθεί».

Πρόσθεσε δε, ότι «εμείς αυτό το προωθήσαμε στους Ελληνοκυπρίους, στην Ελλάδα, στην ΕΕ, μέχρι και τα ΗΕ, σε όλους. Αλλά αν δεν θέλουν συνεργασία κι εγώ θα στείλω τα πλοία μου. Εμείς δεν θέλουμε να πολεμήσουμε με κανέναν, αλλά αν χρειαστεί να προστατεύσω τα πλοία μου, θα πάρω όλα τα απαραίτητα μέτρα, όποια και να είναι», ανέφερε.

«Καμπανάκι» από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο της Κύπρου

Η εντεινόμενη προκλητικότητα των Τούρκων έχει θορυβήσει και την Κυπριακή Δημοκρατία καθώς υπάρχει φόβος μήπως υπάρξει κάποιο θερμό επεισόδιο στην περιοχή.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κυπριακής Δημοκρατίας Κυριάκος Κούσιος  μίλησε σήμερα το πρωί για εισβολή στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου από τους Τούρκους προσθέτοντας ότι η Κύπρος θα προσφύγει στην Χάγη.

Μιλώντας στον ANT1, για τις κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά της Τουρκίας ο κ. Κούσιος ανέφερε ότι είναι η πρώτη φορά που αποφασίζεται κάτι τέτοιο και σαν πρώτο βήμα, όπως είπε είναι ικανοποιητικό. «Αν το διαχειριστούμε σωστά θα δούμε εξελίξεις», είπε χαρακτηριστικά.

Τέλος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε ότι η Κύπρος ανησυχεί για θερμό επεισόδιο, ωστόσο, τόνισε: «Δεν θέλω να πιστέψω ότι η Τουρκία επιδιώκει θερμό επεισόδιο με την Κύπρο».

Δένδιας σε Τουρκία: Θα προασπίσουμε κάθε χιλιοστό εθνικού εδάφους

Η ελληνική πλευρά από την πρώτη στιγμή αντιμετωπίζει τις τουρκικές προκλήσεις με ψυχραιμία αλλά δυναμικά.

Στο πλαίσιο αυτό υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας με συνέντευξή του στα «Παραπολιτικά» τόνισε πως από την πρώτη στιγμή που ανέλαβα τα καθήκοντά μου, διεμήνυσα ότι η Ελλάδα κρατά κλάδο ελαίας, αλλά διατηρεί και ξίφος ταυτόχρονα, για να υπερασπισθεί τα εθνικά της δίκαια.

Εκτίμησε ότι η Τουρκία θα είναι εξαιρετικά προσεκτική στις κινήσεις της και δεν θα διακινδυνεύσει ένα θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο καθώς όπως είπε δεν είναι προς το συμφέρον της.

«Βεβαίως, ο κίνδυνος ενός θερμού επεισοδίου, έστω και ακούσιου, δεν μπορεί να αποκλειστεί από τη στιγμή που καταγράφονται, σχεδόν καθημερινά, εμπλοκές οπλισμένων μαχητικών στον ουρανό του Αιγαίου. Όπως είπε και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, δυσκολίες με την Τουρκία υπήρχαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν. Θα πρέπει η κατάσταση να αποκλιμακωθεί και η εξακολούθηση των επαφών για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Συνεπώς, δεν ανησυχούμε.

Συνεχίζουμε με αυτοπεποίθηση και υπευθυνότητα να επιδιώκουμε τον διάλογο, παραμένοντας όμως σε εγρήγορση και γνωρίζοντας ότι, σε κάθε περίπτωση, το αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεων εξασφαλίζει την αποτροπή κάθε επιβουλής», σημείωσε ο κ. Δένδιας.

«Θα προασπίσουμε και το τελευταίο χιλιοστό εδάφους»

Ο υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ακόμη με νόημα πως δεν θα πρέπει να συγχέουμε τη σύνεση και την υπευθυνότητα που επιδεικνύει η χώρα μας έναντι της προκλητικής, παράνομης συμπεριφοράς και της αμετροέπειας στον πολιτικό λόγο των γειτόνων μας, με τον κατευνασμό.

«Έχουμε καταστήσει σαφές σε όλους τους διεθνείς συνομιλητές μας, της Τουρκίας συμπεριλαμβανομένης, ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν πρόκειται να κάνει εκπτώσεις στην προάσπιση της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας. Θα προασπίσουμε και το τελευταίο χιλιοστό εθνικού εδάφους, όπως δεσμευόμαστε από το Σύνταγμα, το οποίο ορκιστήκαμε να τηρούμε. Δεν είναι θέμα πολιτικής επιλογής, αλλά υποχρέωσης».