Προετοιμασία 45΄ Μαγείρεμα  30΄

Υλικά (για 6 άτομα)

2 μεγάλα μαρούλια, χωρισμένα σε φύλλα

400 γρ. σελινόριζα τριμμένη

1 μέτριο καρότο τριμμένο

30 γρ. φρέσκο τζίντζερ τριμμένο

250 γρ. κινόα, πολύ καλά πλυμένη και στραγγισμένη

3 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα

1 ματσάκι μάραθος, ψιλοκομμένος

80 γρ. μαύρες σταφίδες
αλάτι

4 κ.σ. έ.π. ελαιόλαδο

1 ξερό κρεμμύδι, τριμμένο

1 πορτοκάλι, ο χυμός

1 λεμόνι, ο χυμός

1 κουτ. σούπας κορν φλάουρ, διαλυμένο σε 1/2 ποτήρι νερό

Διαδικασία

Σε μια κατσαρόλα με αλατισμένο νερό που βράζει, ζεματίζουμε τα μαρουλόφυλλα για περίπου 1 λεπτό. Τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα σε μπασίνα με πάγο και νερό. Τα αφήνουμε για 2-3 λεπτά και τα σουρώνουμε. Στεγνώνουμε πολύ καλά τα φύλλα με χαρτί κουζίνας.

Αναμειγνύουμε σε ένα μπολ τα τριμμένα λαχανικά (όχι το ξερό κρεμμύδι), τον μάραθο, τις σταφίδες και την κινόα. Αλατίζουμε και ανακατεύουμε καλά. Παίρνουμε ένα μαρουλόφυλλο, αφαιρούμε το σκληρό μέρος με μικρό μαχαιράκι, το απλώνουμε στον πάγκο εργασίας, βάζουμε στην άκρη του 1 κ.σ. γέμιση, διπλώνουμε τις άκρες προς τα μέσα και ρολάρουμε όπως κάνουμε με τα ντολμαδάκια. Επαναλαμβάνουμε μέχρι να τελειώσουν τα υλικά μας.

Σε φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα ρίχνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε σε μέτρια φωτιά το κρεμμύδι μέχρι να μαλακώσει. Ρίχνουμε τον χυμό του πορτοκαλιού και αποσύρουμε από τη φωτιά. Αραδιάζουμε τους μαρουλοντολμάδες περιμετρικά στον πάτο της κατσαρόλας. Προσθέτουμε νερό μέχρι τη μέση των ντολμάδων και βάζουμε από επάνω ένα πιάτο να τα συγκρατεί. Μαγειρεύουμε σε χαμηλή φωτιά για περίπου 25-30 λεπτά, και αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό. Αποσύρουμε από τη φωτιά και περιχύνουμε με τον χυμό του λεμονιού. Προσθέτουμε το κορν φλάουρ και βάζουμε και πάλι την κατσαρόλα στη φωτιά για 2 λεπτά, μέχρι να δέσει η σάλτσα.