Τις επιφυλάξεις της επιστημονικής επιτροπής της βουλής για το κατά πόσο είναι συνταγματική η διάταξη για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές αντέκρουσε ο υφυπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης κατά την παρέμβασή του στην ολομέλεια όπου συζητείται το φορολογικό νομοσχέδιο.

Ο κ. Σκυλακάκης τόνισε ότι είναι απολύτως συνταγματική και αναλογική η επίμαχη διάταξη η οποία προβλέπει ότι το απαιτούμενο ποσό δαπανών, με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής, καθορίζεται σε ποσοστό 30% επί του πραγματικού εισοδήματος και η όποια επιβάρυνση θα αφορά τη μη επίτευξη αυτού του ποσοστού και θα υπολογίζεται επί του πραγματικού εισοδήματος.

Συνταγματική η διάταξη για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές

«Η διάταξη αφορά το εισόδημα, για τον απλούστατο λόγο ότι αν κάποιος δεν έχει εισόδημα και μάλιστα πραγματικό, δεν υπάρχει επιβάρυνση. Συνεπώς, βάση της διάταξης είναι το εισόδημα. Ανάλογη διάταξη είχε ψηφίσει η Βουλή και το 2016. Σκοπός της διάταξης είναι αποκλειστικά και μόνο η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής η οποία στην Ελλάδα είναι η πιο βαριά μορφή ανισότητας. Έχουμε 33,6% φοροδιαφυγή από τον ΦΠΑ που είναι η δεύτερη μεγαλύτερη φοροδιαφυγή στην Ευρώπη και παρουσιάζει και αυξητικές τάσεις» τόνισε ο υφυπουργός Οικονομικών.
Παράλληλα επεσήμανε, ότι στον προϋπολογισμό του 2020, ο στόχος που έχει τεθεί για έσοδα 557 εκατομμύρια από τις ηλεκτρονικές συναλλαγές, αφορά αποκλειστικά και μόνο έσοδα από φοροδιαφυγή.

Βεσυρόπουλος: φορολογική πολιτική χωρίς ταξικό πρόσημο

Από τη μέχρι στιγμής συζήτηση στην ολομέλεια του κοινοβουλίου δριμεία είναι η κριτική της αντιπολίτευσης για το φορολογικό νομοσχέδιο. Εκ μέρους της κυβερνητικής πλειοψηφίας πάντως το επιχείρημα που προβάλλεται είναι πως η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης δεν έχει ταξικό πρόσημο και αφορά όλους τους Έλληνες.

Ο υφυπουργός Οικονομικών Απόστολος Βεσυρόπουλος υποσχέθηκε και νέες φοροελαφρύνσεις στο μέλλον μέσω των υψηλών ρυθμών ανάπτυξης υπογραμμίζοντας ότι «για πρώτη φορά κατατίθεται ένα φορολογικό νομοσχέδιο που δεν αυξάνει αλλά μειώνει φόρους. Στηρίζει τους συμπολίτες μας και την επιχειρηματικότητα. Οι πολίτες θα δουν τα αποτελέσματα στα εκκαθαριστικά τους.

Αντιπολίτευση: Φοροελαφρύνσεις για τους έχοντες και κατέχοντες

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Τρύφων Αλεξιάδης υποστήριξε ότι το μεγαλύτερο μέρος των ελαφρύνσεων που φέρνει η κυβέρνηση με αυτό το νομοσχέδιο αφορά σε φυσικά πρόσωπα με πολύ μεγάλα εισοδήματα, ενώ ταυτόχρονα οι ελαφρύνσεις απευθύνονται και στις μεγάλες κερδοφόρες επιχειρήσεις.

Την πρόθεση της παράταξής του να καταψηφίσει το φορολογικό νομοσχέδιο επανέλαβε ο ειδικός αγορητής του Κινήματος Αλλαγής Γιώργος Αρβανιτίδης. Αφού άσκησε κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ ότι υπήρξε «η πιο φορομπηχτική κυβέρνηση της μεταπολίτευσης» είπε ότι το συζητούμενο νομοσχέδιο «δεν μας οδηγεί σε βιώσιμη ανάπτυξη, καθώς δεν εντάσσεται σε έναν συνολικό σχεδιασμό» και δεν δικαιολογεί το αφήγημά της ΝΔ για ριζικό εκσυγχρονισμό και μεταρρυθμίσεις στο φορολογικό σύστημα. Το φορολογικό νομοσχέδιο, είπε ο κ. Αρβανιτίδης «είναι γραμμένο με το ίδιο λογισμικό», αυτό του ΣΥΡΙΖΑ, διότι, συντηρεί τα υψηλά πλεονάσματα, δηλαδή «για ακόμη μία φορά θα την πληρώσουν τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα με υπερφορολόγηση και «απαγορευτικό» στην παραγωγή νέων εισοδημάτων» πρόσθεσε.

Καταψηφίζουμε τη φορολογική μεταρρύθμιση της κυβέρνησης, διότι παίρνει ένα άδικο φορολογικό σύστημα και το κάνει ακόμη πιο άδικο, τόνισε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος. Εμείς διατρανώνουμε ότι πρέπει να πληρώσει το κεφάλαιο, τα μονοπώλια, οι έχοντες και κατέχοντες, μέσα από την αύξηση των φορολογικών συντελεστών και όχι από τη μείωσή τους, είπε ο κ. Καραθανασόπουλος. Ζήτησε μάλιστα, «να απαλλαγεί από τη φορολογία το σύνολο του λαϊκού εισοδήματος που καλύπτει τις λαϊκές ανάγκες, και να καταργηθεί και η αντιλαϊκή έμμεση φορολογία».

«Αντί για τη ραγδαία μείωση των φόρων, αυτό το τεράστιο φορτίο της κρίσης, αυτό που έχουμε είναι την κανονικοποίησή τους. Πλέον είναι η νέα κανονικότητα αυτοί οι φόροι, ανεξαρτήτως κρίσης», ανέφερε κατά τη συζήτηση του φορολογικού νομοσχεδίου ο ειδικός αγορητής του ΜέΡΑ25, Κρίτων Αρσένης.

Ανακοινώσεις για το κοινωνικό μέρισμα θα κάνει ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας κατά την παρέμβασή του εντός ολίγου στη βουλή όπου συζητείται το φορολογικό νομοσχέδιο.

Κόντρα Τσακαλώτου και Βελόπουλου για το Ισλάμ

Νωρίτερα, αντιπαράθεση ξέσπασε ανάμεσα στον Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον Κυριάκο Βελόπουλο με αφορμή το παραλήρημα του τελευταίου κατά του Ισλάμ. «Θέλω την Ελλάδα, Χριστιανική, Ελληνική Ορθόδοξη, ανεκτική όχι ισλαμική», είπε ο πρόεδρος της «Ελληνικής Λύσης» με τον πρώην υπουργό Οικονομικών να απαντά πως πρόκειται για «ακραία ρατσιστική φασιστική ομιλία που στοχοποιεί ανθρώπους με άλλη θρησκεία αλλά και την δική μας μειονότητα» τόνισε ο κ. Τσακαλώτος καταλήγοντας: «Περιμένω και από το προεδρείο της Βουλής να υποστηρίξει τις αρχές που είναι στο Σύνταγμά μας».
«Το Ισλάμ έχει μπούργκες, κλειτοριδοκτομές, πετάνε ομοφυλοφίλους από τον πέμπτο όροφο δεν συναινούμε, αν στον Τσακαλώτο αρέσει αυτό, δικαίωμα του», σχολίασε ο κ. Βελόπουλος.

Κόντρα και για την Γερμανία

Αντιδράσεις όμως προκάλεσε και η αναφορά του Κυριάκου Βελόπουλου πως «η Γερμανία είναι το μεγαλύτερο, το πιο βρώμικο πλυντήριο της Ευρώπης» καθώς ο βουλευτής της ΝΔ Διονύσης Χατζηδάκης ζήτησε τον λόγο και είπε πως δεν μπορούν να ακούγονται τέτοια πράγματα στο ελληνικό κοινοβούλιο «για μια χώρα που ζουν και τρώνε ψωμί τόσοι έλληνες και για άλλους λόγους».
«Δεν ανακαλώ τίποτα» απάντησε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης.