Ο Εμανουέλ Μακρόν κατηγόρησε την Τουρκία ότι «συνεργάζεται με πληρεξούσιους του Ισλαμικού Κράτους» αναφερόμενος στο γεγονός ότι μάχεται τους κούρδους συμμάχους του διεθνούς συνασπισμού που πολεμά τους εξτρεμιστές τζιχαντιστές στη Συρία.

Η Άγκυρα πρέπει να ξεκαθαρίσει αυτή την αμφισημία στις επαφές που θα έχει αυτήν την εβδομάδα, τόνισε ο Μακρόν, μιλώντας σε δημοσιογράφους πριν από την έναρξη της συνόδου του ΝΑΤΟ στο Λονδίνο.

«Ο κοινός εχθρός σήμερα είναι οι τρομοκρατικές οργανώσεις. Λυπάμαι που το λέω, δεν έχουμε τον ίδιο ορισμό για την τρομοκρατία σ’ αυτό το τραπέζι» επεσήμανε ο γάλλος πρόεδρος στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Ντόναλντ Τραμπ, λίγη ώρα μετά την «αψιμαχία» τους μπροστά στις κάμερες.

«Βλέποντας την Τουρκία, πολεμούν εναντίον εκείνων που πολέμησαν στο πλευρό μας εναντίον του Ισλαμικού Κράτους και ορισμένες φορές συνεργάζονται (οι Τούρκοι) με πληρεξούσιους του ΙΚ» είπε χαρακτηριστικά.

Οι τζιχαντιστές

Την ίδια ώρα, ο Μακρόν απέρριψε την έκκληση του Τραμπ να επιτρέψει τον επαναπατρισμό των γάλλων ισλαμιστών μαχητών από τη Συρία, λέγοντας ότι αυτό δεν αποτελεί προτεραιότητά του. Το βασικό, τόνισε, είναι να αντιμετωπιστεί το Ισλαμικό Κράτος, το οποίο κατά την άποψή του δεν έχει ηττηθεί ακόμη.

Ο γάλλος πρόεδρος επέμεινε στη δήλωση που είχε κάνει την περασμένη εβδομάδα ότι το ΝΑΤΟ είναι «κλινικά νεκρό», επισημαίνοντας ότι η Συμμαχία πρέπει να ξεκαθαρίσει ποιος είναι ο στόχος της. Σχολίασε μάλιστα ότι οι σύμμαχοι δεν μπορούν ούτε καν να συμφωνήσουν ποιος είναι ο σύγχρονος ορισμός της τρομοκρατίας.

Οι S-400

Στο μεταξύ, αναρωτήθηκε πώς είναι δυνατόν ένα μέλος της συμμαχίας του ΝΑΤΟ να αγοράσει το ρωσικό σύστημα αεράμυνας S-400.

Ο Μακρόν, όπως και οι περισσότεροι ηγέτες των κρατών του ΝΑΤΟ, υποστηρίζει ότι ένα ρωσικό αμυντικό σύστημα στο εσωτερικό του ΝΑΤΟ θα εκθέσει το στρατιωτικό του υλικό, συμπεριλαμβανομένων των μαχητικών αεροσκαφών F-35, στη ρωσική στρατιωτική υπηρεσία.