Ας μιλήσουμε σήμερα για τη μεσαία τάξη και να δούμε ποιοι, κατά την κυβέρνηση, την αποτελούν, πόσα τέλος πάντων είναι τα εισοδήματά της και κυρίως πόσο συρρικνώθηκε με την κρίση και την πολιτική που ακολούθησε ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση. Ρώτησα λοιπόν τον υπουργό Οικονομικών και κλειδοκράτορα του θησαυροφυλακίου της χώρας Χρ. Σταϊκούρα (φωτογραφία) να μου προσδιορίσει πώς αυτός και κατ’ επέκταση η κυβέρνηση προσδιορίζει τη μεσαία τάξη. Και ιδού τι απάντησε, με την επισήμανση ότι σέβεται τη μεσαία τάξη γιατί, όπως μου είπε, «προέρχομαι από αυτήν»:

■■■

«Η μεσαία τάξη προφανώς καλύπτει τα μεσαία εισοδήματα, αλλά αναζητεί πολιτικές και σε άλλα πεδία της δημόσιας σφαίρας, όπως είναι η ασφάλεια, η Παιδεία, η Υγεία κ.τ.λ. Στο πεδίο της οικονομίας, η οικονομική επιστήμη δεν έχει καταλήξει σε έναν ορισμό, με εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, για τον όρο “μεσαία τάξη”.

1ον. Αν θέλουμε να προσδιορίσουμε ποσοτικά, στον βαθμό που αυτό είναι δυνατόν, το περιεχόμενο του όρου “μεσαία τάξη” μπορούμε να λάβουμε υπόψη μας την προσέγγιση του ΟΟΣΑ.

Σύμφωνα με αυτή, ως μεσαία τάξη χαρακτηρίζονται τα νοικοκυριά με ένα άτομο που εισοδηματικά κινούνται μεταξύ 6.294 και 16.783 ευρώ, με δύο άτομα μεταξύ 8.901 και 23.735 ευρώ, και με τρία άτομα μεταξύ 10.901 και 29.069 ευρώ.

2ον. Σύμφωνα με το τελευταίο δημοσιευμένο ετήσιο στατιστικό δελτίο της ΑΑΔΕ, με βάση τις φορολογικές δηλώσεις του 2018 για τα εισοδήματα του 2017, το 52% των φορολογικών δηλώσεων είχαν δηλωθέν οικογενειακό εισόδημα κάτω των 8.000 ευρώ. Το 83% κάτω των 20.000 ευρώ. Στα νοικοκυριά με δύο τέκνα, λίγο περισσότερες από τις μισές φορολογικές δηλώσεις που υποβλήθηκαν, είχαν δηλωθέν οικογενειακό εισόδημα κάτω από 15.000 ευρώ.

3ον. Σύμφωνα με την τελευταία έρευνα εισοδήματος και συνθηκών διαβίωσης των νοικοκυριών του έτους 2018 της ΕΛΣΤΑΤ, για τα εισοδήματα του 2017, το μέσο ετήσιο διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών της χώρας εκτιμήθηκε στα 15.556 ευρώ, ενώ το ατομικό στα 7.863 ευρώ».

Συμπέρασμα. Κατά τον υπουργό τα μεσαία εισοδήματα, μέσα στην κρίση, κυρίως τα τελευταία χρόνια, συρρικνώθηκαν δραματικά και μου είπε πως ο στόχος της κυβέρνησης Μητσοτάκη είναι να ενισχύσει αυτά τα εισοδήματα. Αλλά πώς;

■■■

Με τη μείωση του ΕΝΦΙΑ, με τις 120 δόσεις για τους πολίτες, με τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, με τις παροχές σε είδος για τους εργαζομένους, με τη βοήθεια στην οικογένεια, με τη μείωση της προκαταβολής φόρου και για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, και φυσικά με τη μείωση του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων αποδεικνύουμε ότι η έμφαση της οικονομικής πολιτικής είναι στη μεσαία τάξη. Βοηθώντας, κυρίως, το 89% της κοινωνίας, τα χαμηλότερα και μεσαία εισοδηματικά στρώματα. Αυτά μου είπε ο κ. Σταϊκούρας, αυτά σας μετέφερα και αμαρτίαν ουκ έχω.

■■■

Χρηματοδότηση με… αξιολόγηση στα πανεπιστήμια

Είναι η πρώτη φορά που επιχειρείται κάτι τέτοιο. Τα πανεπιστήμια θα παίρνουν χρηματοδότηση ανάλογα με το έργο που προσφέρουν. Δηλαδή θα υπάρξει εφεξής σύνδεση αξιολόγησης με τμήμα της χρηματοδότησης των ΑΕΙ. Αυτό προβλέπει νομοσχέδιο της υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως με το οποίο δίνονται κίνητρα στα ΑΕΙ να βελτιωθούν σε στόχους που τα ίδια επιλέγουν, στο πλαίσιο τη αυτονομίας τους. Δηλαδή εάν ένα πανεπιστήμιο δεν πιάσει τους στόχους του δεν θα λαμβάνει χρηματοδότηση; Θα λαμβάνει, αλλά περιορισμένη.

■■■

Ρώτησα τον υπουργό Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα εάν θα απαιτηθούν εξτρά κονδύλια για τη χρηματοδότηση των ΑΕΙ με… bonus. Μου είπε ότι το κονδύλι για τη χρηματοδότηση των ΑΕΙ παραμένει το ίδιο, αλλά θα αυξομειώνεται ανάλογα με την απόδοση των πανεπιστημίων, πράγμα που σημαίνει ότι θα υπάρξουν πανεπιστήμια που θα λαμβάνουν λιγότερη αποζημίωση και άλλα μεγαλύτερη.

■■■

Πρόκειται όντως για μια καινοτόμο πρωτοβουλία με την οποία, όπως μου είπε η υπουργός Παιδείας, θα αξιολογούνται ιδρύματα, σχολές και τμήματα, και η ΕΘΑΑΕ θα κρίνει εάν πληρούν τα κριτήρια για να οργανώνουν προγράμματα σπουδών όλων των κύκλων. Επιπλέον η ΕΘΑΕΕ θα γνωμοδοτεί για την ίδρυση, συγχώνευση, ή και μετονομασία ΑΕΙ, σχολών και τμημάτων.

■■■

Ανω-κάτω ο ΣΥΡΙΖΑ για τον Πολάκη

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Παύλος Πολάκης διχάζει τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά έως τώρα είχε την απόλυτη κάλυψη του προέδρου του κόμματος Αλέξη Τσίπρα. Εκτός από μία φορά που ο κ. Τσίπρας (όταν ήταν Πρωθυπουργός) του είπε «κάτσε κάτω» και να μη μιλάει, τις άλλες φορές τον στήριξε. Μπορεί να μην κάνει δηλώσεις υπέρ του, αλλά ακόμα και διά της σιωπής τον στηρίζει ή εάν θέλετε κάνει δηλώσεις υπέρ του Σφακιανού η αδελφή του κ. Τσίπρα. Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά.

■■■

Την αντίδραση και του Τομέα Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ προκάλεσε η επίθεση του Παύλου Πολάκη με ακραία προσβλητικούς χαρακτηρισμούς κατά της Ειρήνης Αγαπηδάκη, που χαρακτηρίζει τις δηλώσεις του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ ως «μη αποδεκτές». Παράλληλα, επισημαίνει πως η απάντηση του κ. Πολάκη έγινε «με τρόπο που ασφαλώς δεν συνάδει με τις θέσεις, τις αρχές και τις αξίες της δικής μας Αριστεράς». Αλλά δεν ήταν η μόνη αντίδραση…

■■■

Ακόμα και ο (σκληροπυρηνικός) Πάνος Λάμπρου, μέλος της Πολιτικής Γραμματείας και υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, «άδειασε» τον κ. Πολάκη κάνοντας λόγο για «αδιανόητη πρακτική όταν κάποιοι (δυστυχώς και από την Αριστερά) “ψυχιατρικοποιούν” την πολιτική αντιπαράθεση ή απαντούν με αυτόν τον κακοποιητικό τρόπο σε άλλες κακοποιητικές δηλώσεις του πολιτικού σου αντιπάλου. […] Λες και αν βρίσεις, αν ειρωνευτείς, αν χρησιμοποιήσεις απαξιωτικούς ή ιατρικούς όρους θα πείσεις, θα γίνεις αρεστός, μάγκας». Ο κ. Πολάκης όμως από τέτοια δεν καταλαβαίνει και χαρακτήρισε τον κ. Λάμπρου… «Παπαλάμπρο».

■■■

Πάντως την κριτική για τον κ. Πολάκη φαίνεται πως δεν συμμερίζεται η αδελφή του πρώην πρωθυπουργού Ζανέτ Τσίπρα, η οποία έσπευσε να υπερασπιστεί τον Παύλο Πολάκη: «Δυστυχώς το fb δεν είναι ο κατάλληλος χώρος για αντιπαραθέσεις αυτού του είδους… και πάλι δυστυχώς δεν υπάρχει απόλυτη αλήθεια… ο σύντροφος Πολάκης έχει την άποψή του, την εκφορεί δημόσια και κρίνεται… όπως και όλοι μας» σημείωσε η κυρία Ζανέτ Τσίπρα, προφανώς παραλείποντας πως ο πρώην υπουργός Υγείας πρώτος έχει στεφθεί… «άρχοντας του Facebook» (κατά την έκφραση βουλευτών της ΝΔ) κάνοντας μέσα από αυτό δηλώσεις, κριτική, πολιτικές αναλύσεις.

■■■

Ο Τσίπρας, η Ρεγγίνα και ο Σαχινίδης

Και επειδή άνω-κάτω έγινε και το ΠαΣοΚ με την προσχώρηση στελεχών στον ΣΥΡΙΖΑ και κυρίως της πιο πιστής συνεργάτιδας του Γ. Παπανδρέου, Ρεγγίνας Βάρτζελη, έχω να σας αποκαλύψω και τούτα, να σας αποκαλύψω δηλαδή ότι η Βάρτζελη είχε προσχωρήσει στον ΣΥΡΙΖΑ εδώ και καιρό. Και εξηγούμαι:

■■■

Σε συνάντηση που έγινε πριν ο Αλέξης Τσίπρας αναχωρήσει για το Παρίσι όπου βρέθηκε επί τριήμερο για συναντήσεις και ομιλία, «κλείδωσε» η συμμετοχή της Ρεγγίνας Βάρτζελη, άλλοτε εξ απορρήτων του Γιώργου Παπανδρέου, στην Κεντρική Επιτροπή Ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία. Οι δυο τους είχαν συνομιλήσει και άλλες φορές, αλλά έγινε συνάντηση εκτός Κουμουνδούρου, όπου ο Αλ. Τσίπρας της ζήτησε να στρατευθεί για τη δημιουργία μιας μεγάλης δημοκρατικής και προοδευτικής παράταξης απέναντι στο άρμα της ΝΔ. Το φλερτ είχε ξεκινήσει πολύ καιρό πριν, ιδιαίτερα μετά την παρουσία της σε εκδήλωση της «Γέφυρας» για τη στήριξη της Συμφωνίας των Πρεσπών, ενώ ακολούθησε και η συμμετοχή της στη μεγάλη εκδήλωση στο κλειστό Ολυμπιακό Γυμναστήριο στο Γαλάτσι της Προοδευτικής Συμμαχίας. Σε αυτές ήταν αθόρυβα, αλλά οι μυημένοι ήξεραν τι συνέβαινε στο παρασκήνιο. Η στροφή στον ΣΥΡΙΖΑ είχε ξεκινήσει καιρό πριν.

■■■

Και κάτι ακόμα. Ο πρώην υπουργός του ΠαΣοΚ Φίλιππος Σαχινίδης εμφανίζεται εξοργισμένος από την εξέλιξη αυτή και κυρίως από διάφορα δημοσιεύματα που παρουσιάζουν στενούς συνεργάτες του Γιώργου Παπανδρέου να προσχωρούν στον ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή την προσχώρηση της κυρίας Βάρτζελη. Μου είπε λοιπόν ότι ουδείς από αυτούς που εμφανίζονται σε ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ είχε ακολουθήσει τον κ. Παπανδρέου όταν αποχώρησε από το ΠαΣοΚ. Ούτε η κυρία Βάρτζελη, ούτε η κυρία Ξενογιαννακοπούλου, ούτε ο κ. Ραγκούσης, ούτε κανείς άλλος. Ουδείς πλην δύο: Οι κ.κ. Μωραΐτης και Τόλκας, οι οποίοι όμως αποχώρησαν και αυτοί (και πήγαν στον ΣΥΡΙΖΑ) μετά από τρεις μήνες.

■■■

Ελληνικό άρωμα στο Λουξεμβούργο

Μία ακόμη σημαντική επιτυχία για την Ελλάδα ήταν η προ ημερών επανεκλογή – και μάλιστα με ιδιαίτερα μεγάλο αριθμό ψήφων – του καθηγητή Δημοσιονομικού Δικαίου στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Νίκου Μηλιώνη στη θέση του προέδρου του πρώτου τμήματος του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου. Ο Ν. Μηλιώνης έλαβε 590 ψήφους στην ψηφοφορία που έγινε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και για τα επόμενα έτη θα είναι στο τιμόνι του πρώτου τμήματος που έχει ως αρμοδιότητα να ελέγχει τις δαπάνες της γεωργικής πολιτικής.