Προετοιμασία 3΄, Αναμονή 8 ώρες, Ψήσιμο περίπου 1 ώρα

Υλικά (για 9 μερίδες)

2 έτοιμα φύλλα χωριάτικα

6 φλιτζ. κολοκύθα καθαρισμένη, (βρίσκουμε και έτοιμη, καθαρισμένη σε σουπερμάρκετ)

1 φλιτζ. τραχανάς γλυκός

1 ματσάκι δυόσμος φρέσκος

1 πρέζα κανέλα σε σκόνη

1 πρέζα γαρίφαλο τριμμένο

1 φλιτζ. γάλα φρέσκο, πλήρες

1/2 φλιτζ. αγνό παρθένο ελαιόλαδο + λίγο ακόμη για άλειμμα

1 φλιτζ. φέτα

2 αβγά

1 φλιτζ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Διαδικασία

Τρίβουμε σε ένα μπολ την κολοκύθα από τη χοντρή μεριά του τρίφτη. Προσθέτουμε λίγο αλάτι και την αφήνουμε να βγάλει τα υγρά της (τα οποία δεν πετάμε) για περίπου 8 ώρες. Τη στύβουμε με το χέρι όσο πιο καλά γίνεται προκειμένου να απομακρύνουμε τα περιττά υγρά και τη βάζουμε σε ένα άλλο μπολ. Προσθέτουμε τον τραχανά, τον δυόσμο και τα μπαχαρικά και ανακατεύουμε.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C.

Λαδώνουμε πολύ καλά ένα ταψί διαμέτρου 40 εκ. και στρώνουμε στη βάση του το ένα φύλλο, το οποίο λαδώνουμε με ένα πινέλο. Αφήνουμε τις άκρες του να εξέχουν από το ταψί. Βάζουμε και το δεύτερο φύλλο ακριβώς πάνω από το πρώτο και το λαδώνουμε και αυτό. Αδειάζουμε μέσα στην πίτα το μείγμα της κολοκύθας. Στη συνέχεια, ρίχνουμε στο ζουμί της κολοκύθας που είχαμε κρατήσει, το γάλα, το λάδι, τη φέτα, τα αβγά, το αλεύρι και ανακατεύουμε καλά να γίνουν όλα ένας χυλός. Τον ρίχνουμε πάνω από τη γέμιση της πίτας. Τυλίγουμε περιφερειακά πάνω στην πίτα το φύλλο που εξέχει από το ταψί, σχηματίζοντας ένα πλαίσιο, το οποίο αφήνει ανοιχτό το κέντρο της πίτας. Την ψήνουμε για περίπου 1 ώρα. l

Εναλλακτικά: Μπορούμε να αντικαταστήσουμε τη φέτα με ζάχαρη, και, αν θέλουμε, προσθέτουμε ξανθιά σταφίδα για να έχουμε την γλυκιά εκδοχή.