Η διοίκηση του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μόριας επιβεβαίωσε την Κυριακή τον θάνατο του βρέφους, ηλικίας μόλις εννέα μηνών.

Το παιδί μεταφέρθηκε το βράδυ της περασμένης Κυριακής 10 Νοεμβρίου στον εφημερεύοντα στο ΚΥΤ ιατρό οπλίτη ο οποίος και διέγνωσε συμπτώματα αφυδάτωσης πιθανά ως αποτέλεσμα παθολογικών αίτιων. Στη συνέχεια το βρέφος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Μυτιλήνης όμως στο μεταξύ είχε εκπνεύσει.

Από τον ιατροδικαστή Μυτιλήνης που εξέτασε το παιδί αναμένεται η έκδοση σχετικού πορίσματος.

Μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό ο γενικός διευθυντής των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, Βασίλης Στραβαρίδης επεσήμανε ότι το μωρό έχασε τη ζωή του από σοβαρή αφυδάτωση, ενώ τόνισε ότι από την οικογένεια ζητήθηκε να κληθεί το ΕΚΑΒ, αλλά ήταν αργά.

Ο θάνατος τού βρέφους, που έμενε στον καταυλισμό με τους γονείς του οι οποίοι έχουν κάνει αίτηση ασύλου, γνωστοποιήθηκε χθες το βράδυ με ανάρτηση σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης από την οργάνωση «Γιατροί Χωρίς Σύνορα»

Σύμφωνα με τους Γιατρούς χωρίς Σύνορα το μωρό έφυγε από τη ζωή πριν από λίγες μέρες και η ομάδα επιβεβαίωσε τις πληροφορίες από το νοσοκομείο χτες.

Πρόκειται για ακόμη ένα περιστατικό που καταδεικνύει τις τραγικές συνθήκες κάτω από τις οποίες ζουν οι πρόσφυγες σε αυτούς τους καταυλισμούς φιλοξενίας.

«Είμαστε συντετριμμένοι από τη νέα αυτή τραγωδία» γράφουν οι ΓΧΣ.

«Παιδιά πεθαίνουν στην Ευρώπη λόγω της παραμέλησης της υγειονομικής περίθαλψης & των απαράδεκτων συνθηκών διαβίωσης. Τίποτα δεν έχει βελτιωθεί σχεδόν 4 χρόνια μετά τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας. Είναι εξωφρενικό & δεν μπορεί να συνεχιστεί» αναφέρουν επίσης σε ανάρτησή τους.

Βεΐζης: Αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο

Μέσω τηλεφωνικής σύνδεσης μίλησε στην εκπομπή One Talk Weekend ο διευθυντής προγράμματος «Γιατροί Χωρίς Σύνορα», Απόστολος Βεΐζης, για το θάνατο ενός μωρού εννέα μηνών στη Μόρια.

Αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με τον κ. Βεΐζη, βρίσκονται στη Μόρια περί τα 5000 παιδιά εκ των οποίων το 70% είναι κάτω των 12 ετών.

Στην παιδιατρική κλινική υπάρχει καταγραφή 77 περιστατικών με σοβαρά προβλήματα υγείας.

«Τα περισσότερα προβλήματα συνδέονται άμεσα με τις συνθήκες διαβίωσης των ανθρώπων και η μη αντιμετώπιση των προβλημάτων δυστυχώς έχουν αυτό το αποτέλεσμα και αυτό το αποτέλεσμα θα έχει επανάληψη», υποστήριξε ο κ. Βεΐζης.

Κατήγγειλε τη συμφωνία Ευρώπης – Τουρκίας, μέσω της οποίας έχουν εγκλωβιστεί πάνω από 36.000 ανθρώπινες ζωές με το 40% εξ αυτών να είναι παιδιά.

«Η κατάσταση είναι απερίγραπτη και υπάρχουν πάρα πολύ σοβαρές ελλείψεις κυρίως σε υπηρεσίες υγείας», δήλωσε ο κ. Βεΐζης.

Η αίτηση των Γιατρών Χωρίς Σύνορα είναι τα ευάλωτα περιστατικά των ασυνόδευτων ανηλίκων να φύγουν από τις συγκεκριμένες δομές στη Λέσβο, Χίο και Σάμο και να μεταφερθούν είτε στην ενδοχώρα είτε εκτός Ελλάδας, στην Ευρώπη.

«Η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχίσει άλλο. Πρέπει να δούμε μια διαφορετική πολιτική για να μην υπάρξουν αντίστοιχα περιστατικά στο μέλλον», τόνισε.