Με τους ασθενέστερους ρυθμούς ανάπτυξης της τελευταίας δεκαετίας οδηγεί τη Βρετανία σε νέες εκλογές ο Μπόρις Τζόνσον. Το ΑΕΠ της χώρας αυξήθηκε μόλις κατά 0,3% το τρίτο τρίμηνο του έτους συγκριτικά με το δεύτερο, λόγω των οικονομικών αβεβαιοτήτων που προκαλεί το Brexit, αβεβαιοτήτων που αποθαρρύνουν τις επενδύσεις των επιχειρήσεων και εν γένει την παραγωγή.

Πρόκειται για ένα φρενάρισμα της βρετανικής οικονομίας μεγαλύτερο από το αναμενόμενο από τους ειδικούς. Σε ετήσια βάση η ανάπτυξη του βρετανικού ΑΕΠ περιορίστηκε στο 1% από 1,3% που ήταν το δεύτερο τρίμηνο του έτους, ενώ οι αναλυτές που συμμετείχαν σε έρευνα του Reuters ανέμεναν επιβράδυνση στο 1,1%. Είναι η χαμηλότερη αναπτυξιακή επίδοση της Βρετανίας από το πρώτο τρίμηνο του 2010.

Είναι χαρακτηριστικό ότι και η πάντα συγκρατημένη στις εκτιμήσεις της (και εμμέσως φιλοευρωπαϊκή) Τράπεζα της Αγγλίας θεωρούσε ότι η βρετανική οικονομία θα είχε καλύτερη επίδοση το τρίμηνο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου. Οι υπηρεσίες της είχαν προβλέψει τριμηνιαία αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,4%. Η Κεντρική Τράπεζα, μάλιστα, είχε βιαστεί την περασμένη εβδομάδα να αναθεωρήσει επί το αισιοδοξότερο την πρόβλεψή της για την εφετινή ανάπτυξη στη Βρετανία στο 1,4% από 1,3%, καθώς προεξοφλούσε ανάκαμψη της ανάπτυξης το τρίτο τρίμηνο.

«Με τις κάλπες να στήνονται σε πέντε μόλις εβδομάδες είναι σαφές ότι τα νέα που ανακοινώθηκαν δεν ήταν τα καλύτερα που θα ήλπιζε η κυβέρνηση. Το πιθανότερο είναι ότι η οικονομική δραστηριότητα θα παραμείνει χαμηλή και το τέταρτο τρίμηνο», σημειώνει σε ανάλυσή της η εταιρεία ερευνών Capital Economics.