Οι βάσεις για τον υπερδιπλασιασμό των αεροπορικών συνδέσεων ανάμεσα σε Ελλάδα και Κίνα τέθηκαν με το Μνημόνιο Κατανόησης που μεταξύ των Υπηρεσιών Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) των δύο χωρών, που αποτελεί μία από τις 16 συμφωνίες που υπογράφηκαν στο πλαίσιο της επίσκεψης του προέδρου της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας Σι Τζινπίνγκ στην Ελλάδα.

Σήμερα, πραγματοποιήθηκε η επίσημη ανταλλαγή του Μνημονίου Κατανόησης, που είχε συμφωνηθεί στις 25 Οκτωβρίου 2019 ανάμεσα στον υφυπουργό Μεταφορών κ. Γιάννη Κεφαλογιάννη και τον επικεφαλής της ΥΠΑ της Κίνας, (Administrator of Civil Aviation Administration of China) κ. Φενγκ Ζενγκλίν.

Στο MoU περιλαμβάνονται όλες τις τεχνικές προδιαγραφές για τον υπερδιπλασιασμό των αεροπορικών συνδέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες. Επίσης, ο Νέος Πίνακας Διαδρομών αναφέρει όλα τα σημεία προορισμού εκατέρωθεν, διορισμό αεροπορικών εταιρειών, καθώς και αριθμό των τακτικών δρομολογίων εκατέρωθεν που θα ανέρχονται σε 35 εβδομαδιαίως από 14 μέχρι σήμερα.

Το Μνημόνιο Κατανόησης παρέχει στις αεροπορικές εταιρείες των δύο χωρών τη δυνατότητα εκμετάλλευσης πτήσεων κοινού κωδικού σε πληθώρα διαδρομών και μίσθωσης αεροσκαφών κατά την εκτέλεση των δρομολογίων.

Οι ανωτέρω διατάξεις συμβάλλουν στη βιωσιμότητα μακρινών διαδρομών και θα δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για την αύξηση των δρομολογίων κινεζικών αεροπορικών εταιρειών και συνακόλουθα, τουριστικών ροών, προς όλα τα σημεία της Ελλάδας.

Εξάλλου, αναμένεται την άνοιξη του 2020 να εγκαινιαστεί απευθείας πτήση Σανγκάη–Αθήνα, η δεύτερη μετά την απευθείας σύνδεση Πεκίνο–Αθήνα. Προετοιμάζεται και τρίτη πτήση από την πόλη Τσεν Ντου. Στόχος της ελληνικής πλευράς είναι να αυξηθούν οι κινέζοι τουρίστες από 200.000 σε 500.000 το 2021.