Σι Τζινπίνγκ: Τεράστια συνεισφορά της Ελλάδας στον παγκόσμιο πολιτισμό

Στο Προεδρικό Μέγαρο βρίσκεται αυτήν την ώρα ο Κινέζος Πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ όπου θα  έχει διευρυμένες συνομιλίες με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κ. Προκόπη Παυλόπουλο. Νωρίτερα, ο Σι Τζινπίνγκ είχε καταθέσει στεφάνη στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη.  

Στο Προεδρικό Μέγαρο βρίσκεται αυτήν την ώρα ο Κινέζος Πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ όπου θα  έχει διευρυμένες συνομιλίες με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κ. Προκόπη Παυλόπουλο.

Νωρίτερα, ο Σι Τζινπίνγκ είχε καταθέσει στεφάνη στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη.

Ο κινέζος πρόεδρος έφτασε στο Προεδρικό Μέγαρο στις 10 το πρωί όπου τον υποδέχθηκε με κάθε επισημότητα ο Προκόπης Παυλόπουλος.

Λίγο πριν ξεκινήσουν οι διευρυμένες συνομιλίες, ο κ. Παυλόπουλος ανέφερε ότι αποτελεί τιμή για την Ελλάδα η επίσκεψη του κινέζου προέδρου.

«Οι σχέσεις μας είχαν αναβαθμιστεί από το 2006 . Η επίσκεψη αυτή επισφραγίζει τη νέα περίοδο των σχέσεων μας» είπε ο κ. Παυλόπουλος για να προσθέσει ότι  η Κίνα είναι παγκόσμιος παράγοντας στην οικονομία λόγω των επιτευγμάτων της.

Ανοίγουμε τον δρόμο στην Κίνα προς την Ευρώπη τόνισε ο κ. Παυλόπουλος σημειώνοντας ακόμη ότι  η συμπόρευση των δύο λαών δεν μετριέται με την έκταση του εδάφους αλλά με τη δύναμη της ψυχής των λαών.

Σι Τζινπίνγκ: Τεράστια συνεισφορά της Ελλάδας στον παγκόσμιο πολιτισμό

Από την πλευρά του ο κινέζος πρόεδρος απευθυνόμενος στον Προκόπη Παυλόπουλο τόνισε ότι «είναι μεγάλη μου χαρά που επισκέπτομαι την Αθήνα μετά από πρόσκλησή σας».

Ο Σι Τζινπίνγκ υποστήριξε ότι «οι χώρες μας είναι κληρονόμοι δύο μεγάλων πολιτισμών» και έκανε λόγο για τεράστια  συνεισφορά της Ελλάδας στον παγκόσμιο πολιτισμό.

«Έχω μεγάλες προσδοκίες για το μέλλον. Οι λαοί μας αγωνίστηκαν σκληρά για να οικοδομήσουν μία σύγχρονη χώρα. Έφτασα στην Ελλάδα χθες το βράδυ και ήδη διαισθάνθηκα την ατμόσφαιρα, ένοιωσα τον ελληνικό πολιτισμό και το λέω αυτό προερχόμενος από τον πανάρχαιο κινεζικό πολιτισμό.  Οι λαοί μας είναι υπερήφανοι για την κληρονομιά τους».

Θα υπογραφούν 16 συμφωνίες

Η επίσκεψη του Σι Τζινπίνγκ αναμένεται να επισφραγιστεί από την υπογραφή 16 συμφωνιών και μνημονίων κατανόησης που αφορούν τα αγροτικά προϊόντα, την οικονομία, την τεχνολογία, τις τηλεπικοινωνίες, τον τουρισμό και τον πολιτισμό  ενώ κομβικό ρόλο παίζει πάντα η εμβληματική, όπως την έχει χαρακτηρίσει ο κ. Μητσοτάκης, επένδυση της Cosco στον Πειραιά, τις εγκαταστάσεις της οποίας θα επισκεφθεί ο πρωθυπουργός μαζί με τον Κινέζο πρόεδρο το απόγευμα της Δευτέρας.

Το πρόγραμμα του Σι Τζινπίνγκ

Στις 11:10 ο Πρόεδρος της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας θα συναντηθεί με τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, στο Μέγαρο Μαξίμου και θα ακολουθήσουν δηλώσεις προς τα ΜΜΕ.

Στις 16:30 ο κ. Σικ Τζινπίνγκ , συνοδευόμενος από τον Πρωθυπουργό, κ. Μητσοτάκη, θα επισκεφθεί τις εγκαταστάσεις της εταιρείας COSCO στο Νέο Ικόνιο Περάματος (Σταθμός Εμπορευματοκιβωτίων Πειραιά / Piraeus Container Terminal).

Το πρόγραμμα της πρώτης ημέρας, ολοκληρώνεται στις 19:00 με το επίσημο Δείπνο, που θα παραθέσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κ. Παυλόπουλος, προς τιμήν του Κινέζου ομολόγου του στο Προεδρικό Μέγαρο.

Την Τρίτη 12 Νοεμβρίου, στις 10:30, ο κ. Σι Τζινπίνγκ, συνοδευόμενος από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, θα ξεναγηθεί στο Μουσείο της Ακρόπολης.

Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk