Αντιρατσιστικό συλλαλητήριο πραγματοποιήθηκε απόψε στο κέντρο της Αθήνας από αντιρατσιστικές συλλογικότητες και επιτροπές προσφύγων, με αίτημα την απόσυρση του νομοσχεδίου για το άσυλο.

Με κεντρικά συνθήματα «Όχι άλλες Μόριες, κλείστε τα στρατόπεδα συγκέντρωσης. Οι πρόσφυγες είναι καλοδεχούμενοι» οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν αρχικά στην πλατεία Συντάγματος και στη συνέχεια κατευθύνθηκαν μέχρι τα Προπύλαια.

Όπως αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους οι συλλογικότητες, διεκδικούν μεταξύ άλλων την απόσυρση του νομοσχεδίου, ενώ «αγωνίζονται για ανοικτά σύνορα, ανοικτές πόλεις, με δημόσιες δομές φιλοξενίας στις γειτονιές», καθώς επίσης και για την πλήρη κατοχύρωση «του δικαιώματος σε άσυλο και στέγη για όλους τους κατατρεγμένους των πολέμων, των δικτατοριών, των κλιματικών καταστροφών και της πείνας», σύμφωνα με το ΑΠΕ.

Σημειώνεται ότι αυτή την ώρα η κυκλοφορία στους δρόμους γύρω από το κέντρο της Αθήνας έχει αποκατασταθεί.

Οργανώσεις ζητούν να μην ψηφιστεί το νομοσχέδιο για το άσυλο

Δεκαπέντε οργανώσεις ζητούν -με ανακοίνωσή τους- από τους βουλευτές να μην προχωρήσουν στην ψήφιση του νομοσχεδίου του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη «Περί διεθνούς προστασίας και άλλες διατάξεις», το οποίο συζητείται στη Βουλή, και καλούν την ελληνική κυβέρνηση «σε έναν ουσιαστικό διάλογο με τους φορείς για το άσυλο», όπως αναφέρουν.

Οι οργανώσεις μιλούν για «σημαντική οπισθοδρόμηση» ως προς τις διαδικαστικές εγγυήσεις και τα δικαιώματα των αιτούντων άσυλο, καθώς αντικαθιστούν προηγούμενες διατάξεις «οι οποίες εξασφάλιζαν διαδικαστικές εγγυήσεις και τα δικαιώματα ευάλωτων ομάδων, με κατώτερα πρότυπα, που δε λαμβάνουν υπόψιν την πραγματικότητα στο πεδίο και μπορεί να οδηγήσουν σε παραβιάσεις του εθνικού και ενωσιακού δικαίου», εξηγούν.