Πυρά αντάλλαξαν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για την χορήγηση ασύλου στην Ολομέλεια της Βουλής.

«Δεν έχετε κανένα λόγο να είστε περήφανος κ. Τσίπρα»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σήκωσε το γάντι και απάντησε στις αιχμές που άφησε ο Αλέξης Τσίπρας κατά την ομιλία του. «Δεν έχετε κανένα λόγο να είστε περήφανος για την πολιτική σας στο προσφυγικό/ μεταναστευτικό. Έχετε ξεχάσει την κριτική που σας ασκούσαν οι ευρωπαίοι για τις σοβαρές καθυστερήσεις στις διαδικασίες ασύλου και το γεγονός ότι σας έλεγαν πως διακινδυνεύετε την συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας».

«Εμφανίζεστε πολύ περήφανος από τον τρόπο που αντιμετωπίσατε το προσφυγικό. Όταν η Ευρώπη έκλεισε τα σύνορα δεν σας είδα να δίνετε αγώνα. Τότε δημιουργήθηκε το πρόβλημα και έγινε η Ελλάδα αποθήκη ψυχών» τόνισε ο πρωθυπουργός.

Παράλληλα, προκάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα να τοποθετηθεί επί της ουσίας για το νομοσχέδιο της κυβέρνησης. «Είστε ικανοποιημένος, ως ευαίσθητος αριστερός, με τη διαδικασία ασύλου που είχε η κυβέρνησή σας που δεν τελεσιδικούσε καμία υπόθεση και οι άνθρωποι δεν μπορούσαν να γνωρίζουν εάν απολαμβάνουν διεθνούς προστασίας ή όχι;»

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός εξαπέλυσε πυρά κατά του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ για τον τρόπο που αντιπολιτεύεται: «Θα πρέπει να ανακαλύψετε ένα διαφορετικό αντιπολιτευτικό αφήγημα», ενώ επισήμανε ότι «το μήνυμα που σας έστειλε ο ελληνικός λαός στις εκλογές, πολύ φοβάμαι ότι ακόμη δεν το έχετε αντιληφθεί».

Ακροδεξιός λαϊκισμός και εμπόριο πατριωτισμού

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε στον Αλέξη Τσίπρα και για τον ακροδεξιό λαϊκισμό για τον οποίο τον κατήγγειλε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, λέγοντας: «Είναι ακροδεξιός λαϊκισμός ότι η θάλασσα έχει σύνορα και πρέπει να φυλάσσονται; Είναι ακροδεξιός λαϊκισμός η επιβεβλημένη διαφοροποίηση μεταξύ εκείνων που θέλουν να ξεφύγουν από τον πόλεμο και εκείνων που είναι οικονομικοί μετανάστες; Γι’ αυτό είναι εξατομικευμένες οι διαδικασίες ασύλου. Γιατί προσπαθείτε να πείσετε ότι όλοι είναι πρόσφυγες; Αφού το προφίλ εκείνων που έρχονται έχουν αλλάξει».

«Παίξατε κορώνα – γράμματα την τύχη της χώρας. Από εσάς μαθήματα δεν δεχόμαστε» επισήμανε.

Ο πρωθυπουργός κατηγόρησε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης για ψέματα και fake news τονίζοντας ότι διαστρεβλώνει την τοποθέτηση του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα.

Ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε στον Κυριάκο Μητσοτάκη: «Είστε πιο ακραίος και από τον ΛΑΟΣ  τα στελέχη του οποίου έχετε ενσωματώσει στην Κοινοβουλευτική Ομάδα σας.»

Ο ίδιος κατηγόρησε τον πρωθυπουργό για το γεγονός ότι «λέτε πως η πορεία της Οικονομίας βελτιώθηκε επειδή εσείς αναλάβατε από τον Ιούλιο. Σε ποιον τα πουλάτε αυτά; Τα επιτεύγματα του ΣΥΡΙΖΑ στην οικονομία αναφέρονται στο προσχέδιο του Προϋπολογισμού πολύ αναλυτικά».

Επιπλέον, ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε την κυβέρνηση για «εμπόριο πατριωτισμού». «Δεν σας επιτρέπω να κάνετε εμπόριο πατριωτισμού, εσείς που διχάσατε για την Συμφωνία των Πρεσπών και τώρα λέτε ότι θα την εφαρμόσετε» και επανέλαβε ότι είναι περήφανος για την επίτευξη της Συμφωνίας αυτής.

Υψηλοί τόνοι για τις δηλώσεις Πέτσα

«Κόκκινο» χτύπησε η κόντρα μεταξύ των δύο πολιτικών ανδρών για τις δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα σχετικά με το κατά πόσο οι αυξημένες περιπολίες στο Αιγαίο μπορεί να προκαλέσουν περισσότερα ατυχήματα.

Όλα ξεκίνησαν όταν ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε: «Είπε ο κ. Πέτσας ότι δεν πρέπει να είμαστε πολύ έντονοι και να ξεπεράσουμε την λεπτή γραμμή στα εξωτερικά έναντι της Τουρκίας, γιατί θα έχει επιτώσεις στις μεταναστευτικές ροές. Είναι λάθος. Δεν πρόκειται να κατευνάσετε την Τουρκία».  Επίσης αναφέρθηκε και σε δηλώσεις του κ. Πέτσα στον ΣΚΑΪ που όπως υποστήριξε είπε ότι περισσότερες περιπολίες στο Αιγαίο, μπορούν να επιφέρουν περισσότερα ατυχήματα με λέμβους».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έριξε το γάντι στον Αλέξη Τσίπρα, λέγοντας : «Καταθέστε (στα πρακτικά) τις δηλώσεις Πέτσα! Καταθέστε τώρα! Περιμένω! Δεν θα καταθέσετε τίποτα γιατί πάλι ψέματα λέτε! Γιατί δεν είπε αυτά ο κ. Πέτσας! Δεν αλλάζει το χούι κ. Τσίπρα! Μια φορά ψεύτης πάντα ψεύτης κ. Τσίπρα!»

Σε ό,τι αφορά την ουσία, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι ο θάνατος του παιδιού στην Κω κατά την σύγκρουση της βάρκας με το σκάφος του Λιμενικού θα είχε αποφευχθεί εάν υπήρχε ένα αξιόπιστο σύστημα επιτήρησης θαλασσίων συνόρων, κάτι που είναι ο στόχος της κυβέρνησης.

Εξαπέλυσε, δε, νέες βολές κατά του Αλέξη Τσίπρα, λέγοντας: «Συνεχίστε να λέτε πόσο καλά τα κάνατε όλα. Έρχεστε σε σύγκρουση με την πραγματικότητα και γίνεται σαφές ότι πάσχετε από μετατραυματικό στρες, ή στη δική σας περίπτωση μετεκλογικό στρες».

Ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε στον πρωθυπουργό σε ανάλογο ύφος: «Δεν περίμενα να πέσετε τόσο χαμηλά απόψε και να ζητήσετε με αυτόν τον τρόπο τα πρακτικά. Θα σας φέρω την απομαγνητοφώνηση. Αλλά μετά θα πρέπει ή να ζητήσετε συγγνώμη για τα ψέματά σας ή θα στείλετε τον κ. Πέτσα στο σπίτι του».

Αργότερα, στο θέμα επανήλθε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος για να καταθέσει τα έγγραφα και λέγοντας ότι «αστόχαστα ο κ. Μητσοτάκης προκάλεσε τον κ. Τσίπρα», ενώ κατήγγειλε την κυβέρνηση για συμψηφισμό του εθνικού θέματος με το προσφυγικό.

Ο Στέλιος Πέτσας απάντησε μέσω του ΣΚΑΙ, λέγοντας ότι ο Αλέξης Τσίπρας διαστρεβλώνει τις δηλώσεις του και πως κάνει άλματα λογικής.