Την υποψηφιότητά του στις επερχόμενες πρόωρες εκλογές της 12ης Απριλίου 2020 ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, Ζόραν Ζάεφ.

«Το όνομα του επικεφαλής της κυβέρνησης στην τεχνική εντολή θα γίνει γνωστό τον Δεκέμβριο, μετά τις διαβουλεύσεις του κόμματος Σοσιαλδημοκρατική Ένωση Μακεδονίας (SDSM) και των εταίρων του συνασπισμού. Όταν (σ.σ. μετά από τις εκλογές) σχηματίσουμε νέα κυβέρνηση, θα παραμείνω πρωθυπουργός, αυτό είναι ήδη γνωστό, από τη στιγμή που θα είμαι επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας» ανέφερε ο Ζάεφ σε ενημέρωση.

Οι πρόωρες εκλογές ήταν το αποτέλεσμα της απόφασης της ΕΕ για καθυστέρηση της έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, παρά τις προσδοκίες των Σκοπίων και των παραχωρήσεων από την ηγεσία της χώρας, μεταξύ των οποίων η αλλαγή ονόματος όπως προέβλεπε η Συμφωνία των Πρεσπών.

Ο κ. Ζάεφ επανέλαβε ότι η Βόρεια Μακεδονία δεν θα εγκαταλείψει τη συμφωνία που επετεύχθη με τις ελληνικές αρχές το καλοκαίρι του 2018.

«Θα συνεχίσουμε την εφαρμογή της συμφωνίας των Πρεσπών. Αυτό σημαίνει ότι η συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών συνεπάγεται συνεργασία, η Ε.Ε. επίσης περιλαμβάνεται σε αυτό» υπογράμμισε ο σκοπιανός πρωθυπουργός.