• Αναζήτηση

Κως: Εντοπίστηκε ο διακινητής των 34 προσφύγων

ΕΔΕ για την τραγωδία

ÊÏÍÔÁÑÉÍÇÓ ÃÉÙÑÃÏÓ EUROKINSSI

Χωρίς αποτέλεσμα συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό 26χρονου από τη Συρία που αγνοείται από τα ξημερώματα όταν η λέμβος που επέβαινε μαζί με άλλα 33 πρόσφυγες συγκρούστηκε με πνευστό σκάφος του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής 1,9 ναυτικά μίλια ανατολικά της Κω, υπό καλές καιρικές συνθήκες. Υπενθυμίζεται πως χωρίς τις αισθήσεις του ανασύρθηκε ένα τρίχρονο αγοράκι από τη Συρία ενώ διασώθηκε ένας 28χρονος από το Ιράκ που ήταν ανάμεσα στους αγνοούμενους. Επίσης έξι, μεταξύ των οποίων και μια έγκυος γυναίκα, μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο της Κω. Όπως έγινε γνωστό οι δύο είναι τραυματισμένοι ενώ οι υπόλοιποι τέσσερις μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο για προληπτικούς λόγους.

Επίσης ένας εκ των διασωθέντων διαπιστώθηκε πως ήταν ο χειριστής της λέμβου και αντιμετωπίζει κατηγορίες για παράνομη διακίνηση προσφύγων.

Πλέον η υπόθεση διαχωρίζεται ως προς την διερεύνηση της καθώς η εισαγγελία της Κω αναλαμβάνει την παράνομη είσοδο προσφύγων στη χώρα μας και η εισαγγελία του Ναυτοδικείου Πειραιά την εμπλοκή των λιμενικών στο περιστατικό.

Ήδη έχει ξεκινήσει η έρευνα από την Περιφερειακή Αρχή του Λ.Σ. στα Δωδεκάνησα ενώ θα υπάρξει και διενέργεια Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης. Ο χειριστής του σκάφους του Λ.Σ. θεωρείται έμπειρος με αρκετές ώρες περιπολιών στη συγκεκριμένη θαλάσσια περιοχή.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι λιμενικοί που ενεπλάκησαν στο περιστατικό υποστήριξαν ότι δεν αντιλήφθηκαν έγκαιρα τη λέμβο με τους πρόσφυγες για να την αποφύγουν ενώ ούτε στο ραντάρ εμφανίστηκε το «στίγμα» τους.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως οι πρόσφυγες που προέρχονταν από διάφορες χώρες όπως Υεμένη, Ιράκ, Συρία κ.α. ήταν στριμωγμένοι σε ένα πλαστικό σκάφος έξι μέτρων περίπου χωρίς καμία πιστοποίηση και ουσιαστικά τα κεφάλια τους ήταν τα μόνα που εξείχαν από τη στάθμη της θάλασσας. Επίσης κάποιοι εκ των 34 προσφύγων έφεραν σωσίβια, άλλοι φορούσαν σαμπρέλες ενώ άλλοι δεν είχαν καθόλου.

Στελέχη του Λ.Σ. έλεγαν με νόημα πως ακόμα και οι καπετάνιοι των πλοίων της ακτοπλοΐας που κάνουν δρομολόγια στο ανατολικό Αιγαίο έχουν εκφράσει φόβους για ανάλογο ατύχημα καθώς δεν μπορούν να εντοπίσουν έγκαιρα τις πλαστικές λέμβους με τους μετανάστες και σημειώνουν πως από τύχη δεν έχει συμβεί κάτι τέτοιο μέχρι σήμερα.

Με εντολή του υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Γιάννη Πλακιωτάκη στην Κω βρίσκεται ήδη ο Περιφερειάρχης Δωδεκανήσων Αρχιπλοίαρχος ΛΣ Ιωάννης Αργυράκης και ο Κλαδάρχης του Κλάδου Επιχειρήσεων του Λ.Σ. – ΕΛ.ΑΚΤ. Αρχιπλοίαρχος ΛΣ Γιώργος Καραγεώργος.

Κοινωνία
Σίβυλλα
Helios Kiosk