Αν επιβεβαιωθεί και τυπικά με την ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου, η συναίνεση που φαίνεται ότι επιτεύχθηκε για την ψήφο των Eλλήνων του εξωτερικού είναι ένα πρώτο μικρό βήμα για να αλλάξουν τα πολιτικά ήθη  στην ταλαίπωρη χώρα μας. Είναι καιρός επιτέλους ένα πρόβλημα που ταλανίζει εδώ και δεκαετίες το πολιτικό σύστημα, που διαχωρίζει τους πολίτες σε α και β κατηγορία να λυθεί, έστω και μεσοβέζικα, όπως επιχειρείται τώρα.

Δυστυχώς για ιδιοτελείς και κυρίως λόγους κακώς  εννοούμενου κομματικού συμφέροντος, η ψήφος των μεταναστών είχε εξελιχθεί σε μια ατέλειωτη διελκυνστίδα. Ένα θέμα που άλλες χώρες το έχουν λύσει προ πολλού, εμείς χρειαστήκαμε κάμποσα χρόνια για να καταλήξουμε στα αυτονόητα. Φυσικά δεν  μπορέσαμε πάλι να ξεπεράσουμε αδικαιολόγητες φοβίες και παθογένειες με αποτέλεσμα η πολυσυζητημένη επιστολική ψήφος να παραπεμφθεί στις καλένδες.

Κάτι που γίνεται με απόλυτη αξιοπιστία σε πολλές χώρες του κόσμου, κάποιοι επιμένουν να το αμφισβητούν και να το φοβούνται. Μετά από 45 χρόνια δημοκρατίας ορισμένοι εξακολουθούν φαίνεται να παραπέμπουν σε παλιότερες σκοτεινές εποχές με τις γνωστές λαθροχειρίες. Κι  όμως από τη μεταπολίτευση και μετά, παρά τις κατά καιρούς πολωτικές συγκρούσεις και αντιπαραθέσεις το δημοκρατικό μας πολίτευμα λειτούργησε άψογα και χωρίς αμφισβητήσεις.

Είναι  παράλογο στην εποχή της τεχνολογικής επανάστασης να φοβόμαστε ακόμα την επιστολική ψήφο. Την ώρα που άλλες χώρες, πιο «καθυστερημένες» σε δημοκρατικές κατακτήσεις, ψηφίζουν ή ετοιμάζονται να ψηφίσουν ηλεκτρονικά, εμείς επιμένουμε στην αυτοπρόσωπη παρουσία.

Παρόλες αυτές τις ενστάσεις, έστω και με αυτόν τον τρόπο, η συμμετοχή των ελλήνων του εξωτερικού και ιδιαίτερα των νέων που αναζήτησαν την τύχη τους σε άλλες χώρες στα χρόνια της κρίσης, είναι ένα σημαντικό πρώτο βήμα. Τουλάχιστον τα κόμματα αντιλήφθηκαν ότι δεν μπορούν να τους έχουν ακόμα στο περιθώριο, μια και δεν είναι σε θέση όπως τις παλιές ένδοξες  εποχές να κάνουν πολιτική μέσω …αερομεταφερόμενων ψηφοφόρων.

Είναι επίσης μια ευκαιρία αυτό το μικρό βήμα συναίνεσης, να επεκταθεί και σε αυτονόητα προβλήματα που είτε λιμνάζουν εδώ και χρόνια, είτε σκοντάφτουν σε καιροσκοπικά συμφέροντα.