Συνεχίζεται ο «πόλεμος» που έχει ξεσπάσει για την ψήφο αποδήμων και τη στάση των κομμάτων ενόψει της νομοθετικής πρωτοβουλίας της κυβέρνησης.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε από την πρώτη στιγμή μία ολοκληρωμένη πρόταση νόμου ώστε να διασφαλιστεί πλήρως η ψήφος των Ελλήνων του εξωτερικού χωρίς όμως να δημιουργούνται θεσμικά προβλήματα. Αντίστοιχης λογικής προτάσεις κατέθεσαν επίσης το ΚΚΕ και το Μέρα25. Και τα τρία κόμματα αναγνωρίζουν δηλαδή την ανάγκη για διευκόλυνση της ψήφου των αποδήμων με μέριμνα όμως να μην υπάρξει αλλοίωση του εκλογικού σώματος» αναφέρεται στην τελευταία ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ.

Προσθέτει δε, πως οι οι τρεις προτάσεις θέτουν ως όρο:

– είτε τις ξεχωριστές εκλογές όπου οι ίδιοι οι απόδημοι εκλέγουν τους εκπροσώπους τους σε αυτοτελείς εκλογικές περιφέρειες (πρόταση ΣΥΡΙΖΑ)

– είτε προϋποθέσεις για τον ορισμό του εκλογικού σώματος πριν την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος (προτάσεις ΚΚΕ και ΜέΡΑ25).

Επίθεση της ΝΔ σε ΣΥΡΙΖΑ

Χθες, η ΝΔ κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ για ψέματα στο θέμα με την ψήφο των αποδήμων.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθεί να ψεύδεται» ακόμα και για ένα θέμα για το οποίο τα γεγονότα μιλούν από μόνα τους, αναφέρει η ΝΔ. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου, Τάσο Γαϊτάνη «ο ΣΥΡΙΖΑ, υπό το φόβο της πολιτικής απομόνωσης, αναγκάστηκε να κάνει μια ακόμη πιρουέτα».

Ο κ. Γαϊτάνης υπενθυμίζει ότι η ΝΔ από το 2009 είχε φέρει ολοκληρωμένο νομοσχέδιο στη βουλή που δυστυχώς συγκέντρωσε μόνο 159 θετικές ψήφους και το οποίο ο ΣΥΝ (ο πρόγονος του ΣΥΡΙΖΑ) είχε καταψηφίσει και υπογραμμίζει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν το έφερε ποτέ προς συζήτηση το θέμα στη Βουλή και πως «δεν χρειάζεται να προσπαθεί να την καλύψει αραδιάζοντας σειρά από ψέματα».

Αναλυτικά η ανακοίνωση

«Ο ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθεί να ψεύδεται ακόμα και για ένα θέμα για το οποίο τα γεγονότα μιλούν από μόνα τους. Ισχυρίζεται με θράσος ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ για πρώτη φορά μετά από 40 χρόνια προχώρησε στην εκπόνηση ολοκληρωμένου σχεδίου νόμου» για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού όταν η ΝΔ από το 2009 είχε φέρει ολοκληρωμένο νομοσχέδιο στη βουλή που δυστυχώς συγκέντρωσε μόνο 159 θετικές ψήφους και το οποίο ο ΣΥΝ (ο πρόγονος του ΣΥΡΙΖΑ) είχε καταψηφίσει.

Το ίδιο σχέδιο νόμου επαναφέρει η ΝΔ από το 2016 (η τελευταία φορά ήταν τον Φεβρουάριο του 2019) και είναι η βάση για τη σημερινή συζήτηση.

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν το έφερε ποτέ προς συζήτηση στη Βουλή. Σήμερα υπό το φόβο της πολιτικής απομόνωσης, αναγκάστηκε να κάνει μια ακόμη πιρουέτα. Καλοδεχούμενη. Αλλά δεν χρειάζεται να προσπαθεί να την καλύψει αραδιάζοντας σειρά από ψέματα».

«Πόλεμος» ανακοινώσεων

Ο ΣΥΡΙΖΑ με νεότερη ανακοίνωση υποστήριξε ότι θέλει να βρεθεί λύση με την ψήφο των αποδήμων, προσέρχεται στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης ανοιχτός σε συναινέσεις υπό μία μόνο προϋπόθεση: Η όποια νομοθετική παρέμβαση για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού να συμπεριληφθεί στη συνταγματική αναθεώρηση ώστε να μην κινδυνεύει στο μέλλον να εκπέσει ως αντισυνταγματική (π.χ. ΑΦΜ, περίοδος απουσίας από τη χώρα κλπ).

«Από την άλλη, η ΝΔ μέχρι πριν από λίγες μέρες ζητούσε να ψηφίζουν όλοι όσοι είναι ή μπορούν να εγγραφούν στους εκλογικούς καταλόγους και το αποτέλεσμα να συμπεριλαμβάνεται στο συνολικό εκλογικό αποτέλεσμα. Ζητούσε δηλαδή ένα σύστημα ανοιχτής εκπροσώπησης.

Μετά το αδιέξοδό της, αφού ουδέποτε είχε στόχο τη συναίνεση αλλά το μόνο που ήθελε ήταν η αλλοίωση του εκλογικού σώματος και να εμφανίσει τον ΣΥΡΙΖΑ απομονωμένο, η Ν.Δ., με την πρόταση που έστειλε στα κόμματα ο υπουργός Εσωτερικών, άλλαξε άρδην τη θέση της και δέχεται ένα σύστημα κλειστής εκπροσώπησης, αφού ενσωματώνει – επιλεκτικά – περιορισμούς (ΑΦΜ, περίοδος απουσίας από τη χώρα) στη σύνθεση του εκλογικού σώματος.

Η Νέα Δημοκρατία λοιπόν, έχει το θράσος να μιλά για δήθεν «πιρουέτα» του ΣΥΡΙΖΑ, την ώρα που η ίδια μπροστά στο αδιέξοδό της έχει κάνει τετραπλό τόλουπ και τριπλό άξελ μαζί» σημειώνεται στην ανακοίνωση.