Ο πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν διεύρυνε το προβάδισμά του έναντι των υπολοίπων υποψηφίων για το χρίσμα του Δημοκρατικού Κόμματος για τις προεδρικές εκλογές του 2020, καθώς το Κογκρέσο έχει ξεκινήσει έρευνα σχετικά με το ερώτημα της παραπομπής του προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, με την κατηγορία ότι πίεσε τον ουκρανό πρόεδρο να αναζητήσει επιζήμιες πληροφορίες εναντίον του υποψηφίου των Δημοκρατικών και πιθανού πολιτικού του αντιπάλου.

Σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση του πρακτορείου Reuters και του ινστιτούτου Ipsos, που πραγματοποιήθηκε στις 17 και 18 Οκτωβρίου και δόθηκε χθες στη δημοσιότητα, το 21% των Δημοκρατικών και των ανεξάρτητων ψηφοφόρων θα ψήφιζαν τον Μπάιντεν στις προκριματικές που αναμένεται να ξεκινήσουν τον επόμενο χρόνο.

Το ποσοστό αυτό είναι αυξημένο κατά 3 μονάδες σε σύγκριση με μια προηγούμενη δημοσκόπηση στα τέλη Σεπτεμβρίου.

Το 16% των συμμετασχόντων στην έρευνα δηλώνει ότι θα ψηφίσει το γερουσιαστή από το Βερμόντ Μπέρνι Σάντερς και το 15% τη γερουσιαστή της Μασαχουσέτης Ελίζαμπεθ Γουόρεν.

Ο Πιτ Μπούτιτζατζ, δημάρχος του Σάουθ Μπεντ της Ιντιάνα, λαμβάνει το 5% στη δημοσκόπηση, ενώ η γερουσιαστής Καμάλα Χάρις και ο πρώην βουλευτής του Τέξας Μπέτο Ο’Ρουρκ από 3%.

Λιγότερο από τέσσερις μήνες πριν από τις πρώτες προκριματικές της Αϊόβα, η κούρσα για το χρίσμα του Δημοκρατικού Κόμματος παραμένει αμφίρροπη.

Περίπου ένας στους πέντε δηλώνει πως παραμένει αναποφάσιστος, ενώ σχεδόν δύο στους τρεις Δημοκρατικούς και ανεξάρτητους δηλώνουν πως μπορεί ακόμη να αλλάξουν τη γνώμη τους.

Η δημοσκόπηση των Reuters/Ipsos διεξήχθη διαδικτυακά στις ΗΠΑ, με συμμετοχή 1.116 ενηλίκων και το ποσοστό σφάλματος της σφυγμομέτρησης να είναι συν/πλην 4%.

(Πηγή πληροφοριών: ΑΠΕ – ΜΠΕ)