Από το Συμβούλιο της Επικρατείας δημοσιοποιήθηκαν τα πλήρη κείμενα των αποφάσεων της Ολομέλειας του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου για τον ασφαλιστικό νόμο 4387/2016 (νόμος Κατρούγκαλου), ανοίγοντας το δρόμο για το νέο Ασφαλιστικό, αλλά και την επιστροφή των αναδρομικών στους συνταξιούχους.

Κι αυτό, γιατί κάθε φορά που η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας καλείτο να τοποθετηθεί επισήμως για το χρόνο και κυρίως το ύψος των αναδρομικών που πρέπει να επιστραφούν, παρέπεμπε στα κείμενα των αποφάσεων στου ΣτΕ, αλλά και άλλων αποφάσεων που εκκρεμούν.

Χωρίς αναδρομική ισχύ οι αποφάσεις

Οι αποφάσεις δημοσιεύθηκαν την 4η Οκτωβρίου 2019 σε δημόσια συνεδρίαση της Ολομέλειας του ΣτΕ.

Όπως είναι γνωστό η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας έκρινε κατά πλειοψηφία αντισυνταγματικές βασικές διατάξεις του ασφαλιστικού νόμου και ειδικότερα, τον ΕΦΚΑ, τις συντάξεις, τα μπλοκάκια, κ.λπ.

Η ισχύς των αποφάσεων της Ολομέλειας του ΣτΕ, δεν εχούν αναδρομική εφαρμογή, καθώς η ισχύς τους αρχίζει από την ημέρα δημοσίευσής τους (4 Οκτωβρίου 2019).

Ειδικότερα, η Ολομέλεια του ΣτΕ έκρινε κατά πλειοψηφία συνταγματικό τον ενιαίο ασφαλιστικό φορέα ΕΦΚΑ και την υπαγωγή σε αυτόν του συνόλου των ασφαλισμένων, εργαζομένων και συνταξιούχων.

Αναλυτικότερα, οι σύμβουλοι Επικρατείας έκριναν ότι είναι σύμφωνος με τις συνταγματικές αρχές της ισότητας και της αναλογικότητας, η δημιουργία ενός φορέα για όλους με το σκεπτικό ότι αντιμετωπίζουν τους ίδιους ασφαλιστικούς κινδύνους (γήρας, ασθένειες, θάνατος).

Σε 4 δισ. ευρώ τα αναδρομικά

Αναδρομικά ύψους 4 δισ ευρώ καλείται να καταβάλλει το υπουργείο Εργασίας σύμφωνα με τις τελικές αποφάσεις που δημοσιοποίησε σήμερα το ΣτΕ καθώς όπως όλα δείχνουν μόνο τα αναδρομικά του 10μήνου μπορούν να διεκδικήσουν οι συνταξιούχοι, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Ειδικότερα, όπως εξηγεί το dikaiologitika.gr, το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε συνταγματική τη διάταξη που ορίζει ως βάση για τον επανυπολογισμό των κύριων συντάξεων την 31η Δεκεμβρίου 2014.

Άρα τα όποια αναδρομικά θα περιοριστούν στο κενό διάστημα, στο δεκάμηνο που μεσολαβεί ανάμεσα στην προηγούμενη απόφαση του ΣτΕ τον Ιούνιο του 2015 και την ψήφιση του νόμου Κατρούγκαλου τον Μάιο του 2016.

Aκόμη και για αυτό το δεκάμηνο τα ποσά που πρέπει να επιστραφούν ανέρχονται στα 4 δισ. ευρώ και οι συνταξιούχοι μπορούν να προσδοκούν αναδρομικά από 667 έως 7.340 ευρώ.

Τα αναδρομικά αυτά αφορούν σε 2,5 εκατομμύρια συνταξιούχους και το επικρατέστερο σενάριο προβλέπει ότι τα χρήματα αυτά θα καταβληθούν σε 60 δόσεις και σε βάθος χρόνου πέντε ετών προκειμένου να μην εκτροχιαστεί ο δημοσιονομικός σχεδιασμός.