Τι δείχνουν οι πρώτες 100 μέρες διακυβέρνησης Ν.Δ.

Είναι σαφές ότι σε αυτές τις ημέρες που βρίσκεται  στην εξουσία η κυβέρνηση Μητσοτάκη  έχει πετύχει να αλλάξει την  ατμόσφαιρα και στο εσωτερικό της χώρας και διεθνώς. Είναι προφανώς πολύ νωρίς για να βγουν οριστικά συμπεράσματα για το βίο και την πολιτεία της. Αναμφίβολα είναι στα συν της ότι εμφανίστηκε προετοιμασμένη, ότι δεν χρειάστηκε το συνηθισμένο παρασκήνιο για να στελεχωθούν υπουργεία και κομβικές θέσεις του δημόσιου τομέα.

  Είναι εμφανής επίσης η προσπάθεια της να διαμορφώσει μια οικονομική ατζέντα με αιχμή την ανάπτυξη, χωρίς όμως να προκαλέσει τριβές και συγκρούσεις με τους εταίρους μας.Έτσι παρά τις παροχές που εξήγγειλε, κατάφερε όπως φαίνεται να υπάρξει συναίνεση για τον προϋπολογισμό  του 2020, που κοινοποιήθηκε στις Βρυξέλλες. Κατάφερε επίσης να βάλει στο δρόμο της υλοποίησης σημαντικά έργα, όπως το Ελληνικό, από το οποίο προσβλέπει σε μια σημαντική αναπτυξιακή ώθηση.
  Πέρα από τα αναμφισβήτητα θετικά, δεν λείπουν όμως και οι κλασικές, για τα ελληνικά δεδομένα, προσωπικές και κομματικές στοχεύσεις. Μια σειρά υπουργοί διαγκωνίζονται για το ποιος θα παρουσιάσει το πιο φιλολαϊκό προφίλ και θα αποσπάσει τα εύσημα της κομματικής πελατείας. Συντηρείται σε κάθε ευκαιρία ένα κλίμα παροχολογίας, είτε πρόκειται για το περιβόητο κοινωνικό μέρισμα, είτε για τις  αναδρομικά στις συντάξεις, είτε για τους φόρους. Αρκετοί μάλιστα  μοιάζει να καταναλώνουν περισσότερο χρόνο για τηλεοπτικές και δημόσιες εμφανίσεις, παρά για τα υπουργικά τους καθήκοντα.
  Είναι εμφανής επίσης η διάθεση από πλευράς  Μητσοτάκη να δημιουργηθεί ένα κλίμα ευρύτερης συναίνεσης σε μια σειρά θέματα που διαχρονικά ταλαιπωρούν τη χώρα και το πολιτικό σύστημα. Το πρώτο αποτύπωμα αυτής της προσπάθειας θα φανεί στο θέμα της ψήφου των ελλήνων που βρίσκονται στο εξωτερικό. Είμαστε πολύ λίγοι για να διχαζόμαστε όπως είπε χθες ο πρωθυπουργός, αλλά η συναίνεση χτίζεται πάνω στα πραγματικά προβλήματα που ταλανίζουν τη χώρα κι όχι με γιορτασμούς και πανηγυρικές εκδηλώσεις για τα επιτεύγματα παλαιών ένδοξων εποχών…
  Όπως δεν αρκούν επίσης οι καλές προθέσεις, ακόμα και οι καλές ιδέες για να μπορέσουμε επιτέλους να αφήσουμε πίσω μας τα σημάδια και τις παθογένειες της κρίσης. Χρειάζεται σκληρή δουλειά σε όλα τα επίπεδα και διαρκείς συγκρούσεις με τις αντιλήψεις και τις ψευδαισθήσεις που ακόμα ευδοκιμούν. Αυτό είναι το πεδίο που θα δοκιμαστεί και θα κριθεί στο τέλος κι αυτή η κυβέρνηση .
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk