• Αναζήτηση
  • Σπιτικό παστέλι με αμύγδαλα και πορτοκάλι

    Για να γίνει επίπεδο το παστέλι, μπορούμε, προτού το κόψουμε, να καλύψουμε το μείγμα με λαδόκολλα και να το ισιώσουμε πιέζοντας με τα χέρια απαλά ή με τον πλάστη.

    Food styling: Καρολίνα Δωρίτη, φωτογραφία: Ακης Ορφανίδης

     Προετοιμασία 20’

     ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 8-10 παστέλια (περίπου 8×8 εκ.)

    220 γρ. αναποφλοίωτο σουσάμι

    250 γρ. μέλι θυμαρίσιο ή πορτοκαλιάς

    1½ κ.σ. ξύσμα ακέρωτου πορτοκαλιού

    1½ κ.γ. κανέλα σκόνη

    ½ κ.γ. γαρίφαλο σκόνη

    100 γρ. αμύγδαλα άσπρα

    Ανθόνερο

    Φύλλα πορτοκαλιάς, λεμονιάς ή νεραντζιάς (προαιρετικά)

    ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

    Καβουρδίζουμε τα αμύγδαλα σε ένα τηγάνι για περίπου 4-5 λεπτά μέχρι να πάρουν χρώμα και αρωματιστούν. Τα αφήνουμε στην άκρη.

    Στη συνέχεια, στο ίδιο τηγάνι καβουρδίζουμε το σουσάμι μέχρι να πάρει χρυσαφί χρώμα, ανακατεύοντας συνεχώς με ξύλινη σπάτουλα για να μην καεί.

    Απλώνουμε σε μια επιφάνεια μια λαδόκολλα.

    Την ψεκάζουμε με ανθόνερο (εναλλακτικά ετοιμάζουμε μια καθαρή μαρμάρινη επιφάνεια, την οποία μπορούμε να ψεκάσουμε με ανθόνερο ή να την αλείψουμε με λίγο λάδι).

    Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το μέλι και το ζεσταίνουμε σε πολύ χαμηλή φωτιά.

    Αφού ζεσταθεί και ρευστοποιηθεί το μέλι, προσθέτουμε το ξύσμα πορτοκαλιού, την κανέλα και το γαρίφαλο.

    Προσθέτουμε με τη σειρά το σουσάμι και τα αμύγδαλα στην κατσαρόλα. Ανακατεύουμε με ξύλινο κουτάλι μέχρι το μείγμα να αρχίσει να δένει.

    Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αδειάζουμε το περιεχόμενο πάνω στη λαδόκολλα, απλώνοντάς το με τη βοήθεια μιας σπάτουλας σιλικόνης στο επιθυμητό πάχος (1-1,5 εκ.).

    Στη συνέχεια, και αφού το μείγμα έχει αρχίσει να κρυώνει ελαφρά, το κόβουμε με μαχαίρι στο επιθυμητό μέγεθος και σχήμα.

    Μπορούμε να το κάνουμε και μπουκίτσες αν μας βολεύει καλύτερα.

    Γευσιγνώστης
    One Channel
    Ο νέος ενημερωτικός τηλεοπτικός σταθμός της Ελλάδας
    Σίβυλλα
    Helios Kiosk