Μπορεί ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να συνεχίζει απτόητος τις στρατιωτικές επιχειρήσεις και τους βομβαρδισμούς στη βορειοανατολική Συρία και να αγνοεί επιδεικτικά τις διεθνείς πιέσεις για τερματισμό της εισβολής, ωστόσο φαίνεται ότι τόσο στην Ευρώπη όσο και στις ΗΠΑ κάτι έχει αρχίσει να κινείται  για την επιβολή κυρώσεων κατά της Τουρκίας.

Την ίδια στιγμή, εντείνονται οι φόβοι επανεμφάνισης της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) εξαιτίας των τουρκικών βομβαρδισμών.

Διαβάστε επίσης:  Ο Τραμπ τιμωρεί την Τουρκία για την εισβολή στη Συρία

Τον τερματισμό της εισβολής ζήτησε ο Τραμπ

Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ απαίτησε από τον τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να «τερματίσει την εισβολή» των ένοπλων δυνάμεων της Τουρκίας στη βορειοανατολική Συρία και να κηρύξει «άμεσα κατάπαυση του πυρός» κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνδιάλεξής τους, γνωστοποίησε ο αμερικανός αντιπρόεδρος Μάικ Πενς.

Ο Τραμπ προέτρεψε κατά τη διάρκεια της συνδιάλεξης τον Ερντογάν να αρχίσει «διαπραγματεύσεις με τις κουρδικές δυνάμεις στη Συρία», ανέφερε ο Πενς, ο οποίος διευκρίνισε ότι θα ταξιδέψει προσεχώς στην Τουρκία κατ’ εντολή του 45ου προέδρου των ΗΠΑ.

«Ο πρόεδρος Τραμπ ήταν πολύ αυστηρός με τον πρόεδρο Ερντογάν», διαβεβαίωσε ο Πενς, ο οποίος έκανε δηλώσεις σε δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο.

«Οι ΗΠΑ δεν έδωσαν πράσινο φως στην Τουρκία να εισβάλει στη Συρία», είπε εξάλλου ο αμερικανός αντιπρόεδρος, καθώς ο Λευκός Οίκος δέχεται ολοένα σκληρότερες επικρίσεις για τον τρόπο που χειρίστηκε το ζήτημα και για το ότι αμερικανικές δυνάμεις που βρίσκονταν στην περιοχή επιχειρήσεων αναδιπλώθηκαν.

Κυρώσεις κατά της Τουρκίας

Οι ΗΠΑ πάντως φαίνεται ότι περνούν σιγά σιγά από τη λεκτική καταδίκη της εισβολής στη Συρία και στις κυρώσεις κατά της Τουρκίας. Με εντολή του αμερικανού προέδρου, εγκρίθηκε ένα υρύ φάσμα  οικονομικών κυρώσεων, του αποκλεισμού ιδιοκτησίας και της απαγόρευσης εισόδου στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Όσον αφορά στις οικονομικούς δασμούς, ο πρόεδρος των ΗΠΑ ανήγγειλε αύξηση έως και 50% στους αμερικανικούς δασμούς στις εισαγωγές χάλυβα από την Τουρκία.

Παράλληλα, η Ουάσινγκτον τερματίζει τις διαπραγματεύσεις με την Άγκυρα για την εμπορική συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών, η οποία ανέρχεται στα 100 δισ. δολάρια.

Οι δασμοί επιστρέφουν στο επίπεδο πριν από την μείωσή τους τον Μάιο, διευκρίνισε ο ένοικος του Λευκού Οίκου.

Στην ίδια ανακοίνωση, ο Τραμπ δεσμεύτηκε εκ νέου να καταστρέψει γρήγορα την τουρκική οικονομία, αν η Άγκυρα συνεχίσει «αυτή την επικίνδυνη και καταστροφική πορεία».

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, οι κυρώσεις αναμένεται να εφαρμοστούν μέχρι την επόμενη Δευτέρα.

Παραμένουν τα αμερικανικά στρατεύματα στις ΗΠΑ

Σημαντικό είναι το γεγονός ότι αναφέρεται ότι τα αμερικανικά στρατεύματα που αποσύρθηκαν από τη Συρία θα αναπτυχθούν εκ νέου και θα παραμείνουν στην περιοχή για την παρακολούθηση της κατάστασης.

Οι ΗΠΑ κατηγορούν την Τουρκία ότι βάζει σε κίνδυνο τις ζωές αμάχων και ότι αποσταθεροποιεί την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή με την επιχείρησή της στη Συρία.

«Η κίνηση αυτή της Τουρκίας αποτελεί το έναυσμα για μία ανθρωπιστική κρίση και θέτει τις βάσεις για πιθανά εγκλήματα πολέμου» αναφέρεται στην ανακοίνωση του προέδρου των ΗΠΑ.

Επικοινωνία Μακρόν – Τραμπ

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν τόνισε στον αμερικανό ομόλογό του Ντόναλντ Τραμπ κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνδιάλεξης των δύο ηγετών χθες βράδυ ότι είναι «απόλυτη ανάγκη να αποτραπεί η επανεμφάνιση» της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) εν μέσω των επιχειρήσεων της Τουρκίας εναντίον των Κούρδων και της αποχώρησης αμερικανικών δυνάμεων από περιοχές της βόρειας Συρίας, ανακοίνωσε το Ελιζέ.

Ο γάλλος πρόεδρος συνομίλησε επίσης με τον τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον ιρακινό ομόλογό του Μπαρχάμ Σάλεχ νωρίτερα χθες, διευκρίνισε η γαλλική προεδρία.

Το Παρίσι και άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες εκφράζουν φόβους ότι πολλά μέλη του ΙΚ που κράταγαν οι Κούρδοι μπόρεσαν να αποδράσουν και ότι η τζιχαντιστική οργάνωση θα ωφεληθεί από το χάος στο πεδίο για να ανασυνταχθεί.

Απόκλιση απόψεων

Η συζήτηση του Μακρόν με τον Ερντογάν «επιβεβαίωσε τη μεγάλη απόκλιση των απόψεών τους για τις προβλεπόμενες συνέπειες της τουρκικής επίθεσης στη βορειοανατολική Συρία», ανέφερε το Ελιζέ. Κατά την ανακοίνωση των τουρκικών αρχών για τη συνδιάλεξη αυτή, ο Ερντογάν «εξήγησε» στον Μακρόν τους «σκοπούς της επιχείρησης» και «επέστησε την προσοχή στην απειλή που εγείρουν οι τρομοκρατικές οργανώσεις Νταές και YPG για την ασφάλεια της Τουρκίας και την εδαφική ακεραιότητα της Συρίας».

Ο Ερντογάν διέταξε τον τουρκικό στρατό να εξαπολύσει την 9η Οκτωβρίου ευρείας κλίμακας επιχειρήσεις στη βορειοανατολική Συρία εναντίον της κουρδικής πολιτοφυλακής Μονάδες Προστασίας του Λαού, που αποτέλεσε την αιχμή του δόρατος στις επιχειρήσεις του δυτικού συνασπισμού εναντίον των τζιχαντιστών.

Εξάλλου, στη συνδιάλεξη ανάμεσα στους προέδρους της Γαλλίας και του Ιράκ επισημάνθηκαν κυρίως «οι κίνδυνοι σε ανθρωπιστικό επίπεδο και σε επίπεδο ασφαλείας για την τρέχουσα κατάσταση» και τα «μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν από τον διεθνή συνασπισμό εναντίον του Νταές».

Ο Μακρόν εξέφρασε ταυτόχρονα στον Σάλεχ την πρόθεσή του να υπάρξει «ενίσχυση της γαλλοϊρακινής συνεργασίας» σε αυτό το πλαίσιο.

Η τουρκική εισβολή άνοιξε νέο μέτωπο στον πόλεμο στη Συρία, όπου έχουν εμπλακεί πολλές περιφερειακές και διεθνείς δυνάμεις. Η ένοπλη σύρραξη αυτή έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 370.000 ανθρώπους και μετέτρεψε εκατομμύρια άλλους σε εσωτερικά εκτοπισμένους και πρόσφυγες από το 2011.

Οι Ευρωπαίοι ανησυχούν μετά την ανακοίνωση της Ουάσινγκτον πως όλοι οι αμερικανοί στρατιωτικοί — απέμεναν περίπου 1.000 — που ήταν ανεπτυγμένοι τα τελευταία λίγα χρόνια στη βόρεια Συρία και υποστήριζαν τις κουρδικές δυνάμεις στον αγώνα τους εναντίον του ΙΚ διατάχθηκαν να φύγουν από τη χώρα.