Δυσαρέσκεια στο Κογκρέσο έχει προκαλέσει η «κωλοτούμπα» του Τραμπ μετά την απόφασή του να υποβάλει κυρώσεις στην Τουρκία αφού πριν είχε δώσει στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν το πράσινο φως ξεκινήσει εισβολή στην βορειοανατολική Συρία.

Σύμφωνα με απόψεις ειδικών σε θέματα κυρώσεων, οι χτεσινές εξελίξεις δεν ήρθαν τυχαία, καθώς η αμερικανική κυβέρνηση θα μπορούσε – αν ήθελε- να τις επιβάλει από την περασμένη εβδομάδα τις κυρώσεις προς την Τουρκία. Γι’ αυτό τον  λόγο άλλωστε τα μέλη του Κογκρέσου  δεν έχουν πειστεί καθόλου από τις κυρώσεις που επέβαλε η κυβέρνηση σε βάρος της Τουρκίας.

Δυσαρέσκεια στο Κογκρέσο

«Εκτιμούμε τις προγραμματισμένες κυρώσεις της κυβέρνησης, αλλά δεν προχωρούν αρκετά για να τιμωρήσουν την Τουρκία για τα ανήκουστα αδικήματά της στη Συρία», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η εκπρόσωπος του Ρεπουμπλικανού βουλευτή και εξέχοντος μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, Μάικλ Μακ Κολ, επισημαίνοντας ότι θα επιδιωχθεί η επιβολή αυστηρότερων κυρώσεων.

Από την άλλη πλευρά, η πρόεδρος της Βουλής, Νάνσι Πελόζι, συνεργάζεται με τον Ρεπουμπλικανό γερουσιαστή και σύμμαχο του Ντόναλντ Τραμπ, Λίντσεϊ Γκρέιαμ για την προώθηση νόμου που θα επιβάλει σκληρότερα μέτρα στην Τουρκία.

«Η ανακοίνωση του Τραμπ περί ενός πακέτου κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας δεν αρκεί για να αντιστραφεί αυτή η ανθρωπιστική καταστροφή», έκρινε η Πελόσι.

Την ίδια γραμμή ακολούθησε και ο κατά τ’ άλλα υποστηρικτής του Λευκού Οίκου, ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος της Γερουσίας Μιτς Μακόνελ.

Αδύναμη η ανακοίνωση Τραμπ

Ο πρόεδρος της Γερουσίας τόνισε πως η απόφαση Τραμπ να αποσύρει τα στρατεύματα ισοδυναμεί με «πρόσκληση» στη τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) να ανασυνταχθεί.

Ακόμη ο Μακόνελ υποστήριξε πως η απόσυρση των αμερικανικών ειδικών δυνάμεων θα δημιουργήσει «κενό ασφαλείας» το οποίο θα «εκμεταλλευθούν το Ιράν και η Ρωσία», πράγμα που προεξόφλησε ότι θα αποτελούσε «καταστροφική έκβαση για τα στρατηγικά συμφέροντα των ΗΠΑ».

«Είμαι πλήρως προετοιμασμένος να καταστρέψω τάχιστα την οικονομία της Τουρκίας αν η τουρκική ηγεσία συνεχίσει σ’ αυτό το επικίνδυνο, καταστροφικό μονοπάτι», ανέφερε ο Τραμπ στην ανακοίνωσή του. Αλλά αναλυτές, όπως ο Μπράιαν Ο’ Τουλ, ανώτερο στέλεχος του Ατλαντικού Συμβουλίου, που είχε εργαστεί στο παρελθόν στο τμήμα κυρώσεων του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών, χαρακτήρισε «αδύναμη» την ανακοίνωση Τραμπ. «Αν γνώριζαν τι θέλουν να κάνουν θα το είχαν ήδη κάνει», σημείωσε προσθέτοντας ότι περιμένει νέα, σκληρότερα μέτρα κατά της Τουρκίας από το κογκρέσο.