Διαλλακτικότερος μετά τις κυρώσεις εμφανίστηκε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Στον απόηχο των αμερικανικών κυρώσεων, ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μάικ Πενς ανακοίνωσε ότι ο πρόεδρος της Τουρκίας υποσχέθηκε πως ο τουρκικός στρατός δεν θα επιτεθεί στη συριακή πόλη Κομπάνι, κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής συνδιάλεξής του με τον αμερικανό ομόλογο του Ντόναλντ Τραμπ.

«Ο Τραμπ εξασφάλισε τη δέσμευση του προέδρου Ερντογάν ότι δεν θα γίνει επίθεση στην πόλη Κομπάνι» είπε ο Πενς σε δημοσιογράφους, προσθέτοντας πως ο ένοικος του Λευκού Οίκου έδωσε εντολή στον ίδιο και στον υπηρεσιακό σύμβουλο εθνικής ασφαλείας Ρόμπερτ Ο’ Μπράιεν να ηγηθούν μιας αντιπροσωπείας που θα ταξιδέψει στην Τουρκία για να αποπειραθεί να «βάλει τέλος στην αιματοχυσία».

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ απαίτησε νωρίτερα από τον τούρκο ομόλογό του να «τερματίσει την εισβολή» των ένοπλων δυνάμεων της Τουρκίας στη βορειοανατολική Συρία και να κηρύξει «άμεσα κατάπαυση του πυρός» υπογράμμισε ο αμερικανός αντιπρόεδρος.

Ο Τραμπ προέτρεψε κατά τη διάρκεια της συνδιάλεξης τον Ερντογάν να αρχίσει «διαπραγματεύσεις με τις κουρδικές δυνάμεις στη Συρία» ανέφερε ο Πενς, ο οποίος διευκρίνισε ότι θα ταξιδέψει προσεχώς στην Τουρκία κατ’ εντολή του 45ου προέδρου των ΗΠΑ.

 Ανεπαρκείς τις χαρακτηρίζει η Νάνσι Πελόσι

Ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκρέιαμ, συνήθως θερμός υποστηρικτής του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, που όπως επέκρινε έντονα την απόφαση του ενοίκου του Λευκού Οίκου να αποσύρει τους εναπομείναντες στρατιωτικούς — ήταν περίπου 1.000 — των ΗΠΑ στη βόρεια Συρία, εξέφρασε ικανοποίηση για τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν από την αμερικανική κυβέρνηση στην Τουρκία.

«Η ομάδα του προέδρου έχει σχέδιο και εννοώ να την υποστηρίξω όσο πιο σθεναρά είναι δυνατό, να της δώσω όσο χρόνο και χώρο χρειάζεται για να επιτύχει τους κοινούς σκοπούς μας» διαβεβαίωσε ο Γκρέιαμ σε ανακοίνωση που δημοσιοποίησε.

Αντιθέτως, το πακέτο των κυρώσεων που ανακοινώθηκε χαρακτηρίστηκε πολύ ανεπαρκές και πολύ καθυστερημένο από την πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, τη Δημοκρατική Νάνσι Πελόσι.

«Η ανακοίνωση [του Τραμπ] περί ενός πακέτου κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας δεν αρκεί για να αντιστραφεί αυτή η ανθρωπιστική καταστροφή» έκρινε η Πελόσι.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)