Στις σοβαρές καθυστερήσεις των διαδικασιών διεκπεραίωσης των αιτήσεων ασύλου λόγω των ανεπαρκειών και των παθογενειών του ελληνικού κράτους, εστίασε ο ευρωπαίος επίτροπος για την μετανάστευση Δημήτρης Αβραμόπουλος. Μιλώντας στην Βουλή είπε ότι «η λύση είναι η επιτάχυνση των διαδικασιών». «Αυτό είναι όλο κι όλο και έχει να κάνει με βασικές παθογένειες του ελληνικού κράτους», είπε ενώ ανέφερε ότι η Γερμανία για να διεκπεραιώνει τις αιτήσεις ασύλου (για 1.000.000 πρόσφυγες και μετανάστες) πήρε τελειόφοιτους φοιτητές της νομικής, τους έδωσε ένα επίδομα και όλα έγιναν με μεγάλη ταχύτητα. Οι αιτήσεις τους διεκπεραιώθηκαν σε 15-20 μέρες. Όπως τόνισε ο κ. Αβραμόπουλος «αν το ελληνικό κράτος έκανε τη δουλειά του, στα ελληνικά νησιά δεν θα έπρεπε να υπάρχει ούτε ένας πρόσφυγας ή μετανάστης», ενώ σημείωσε ότι «όσοι κρίνεται ότι δικαιούνται άσυλο να έχουν προστασία και οι υπόλοιποι να επιστρέφονται στην Τουρκία».

Μάλιστα ανέφερε ότι έχουμε φτάσει στο σημείο η Τουρκία να εκφράζει παράπονα ότι η Ελλάδα δεν στέλνει πίσω όσους δεν δικαιούνται προστασίας. «Έχουν γίνει γύρω στις 1300 επιστροφές, ενώ θα έπρεπε να είχαν επιστραφεί 35.000 άνθρωποι. Ο αριθμός αυτός σημαίνει ότι δεν έπρεπε να υπάρχει κανένας στα νησιά. Φταίνε οι ανεπάρκειες του ελληνικού κρατικού μηχανισμού. Δεν επιτρέπεται σε άλλες χώρες να διεκπεραιώνονται οι αιτήσεις σε 15 ημέρες και εδώ να χρειάζεται ένας χρόνος. Έχουμε να κάνουμε με ένα κράτος που πρέπει να βελτιώσει τη λειτουργία του», πρόσθεσε. Πάντως, παραδέχθηκε ότι η υπηρεσία ασύλου που διαθέτουμε «είναι από τις καλύτερες στην Ευρώπη κάτω από τις δυσμενείς συνθήκες που λειτουργεί». Ο ευρωπαίος επίτροπος αναφέρθηκε στην Κοινή Δήλωση Ε.Ε.-Τουρκίας και το κατά πόσον πρέπει να συνεχίσει να ισχύει: «Αν καταρρεύσει τότε τα πράγματα θα είναι πολύ δύσκολα και για την Ελλάδα και για την Ευρώπη. Να μην είναι το μεταναστευτικό αντικείμενο είτε εκβιασμών, είτε πιέσεων, είτε διαπραγματεύσεων», συνέστησε.

Αναφορικά με τις πιέσεις που δέχθηκε η Ελλάδα, είπε ότι δύο φορές έφτασε στο γραφείο του πρόταση για επαναφορά συνοριακών ελέγχων με την Ελλάδα. «Περάσαμε δύσκολες στιγμές. Η συνεργασία με τις κυβερνήσεις ήταν πολύ σημαντική», υπογράμμισε, αναφερθείς ονομαστικά στους κ.κ. Μουζάλα και Βίτσα. Ως προς την ευρωπαϊκή χρηματοδότηση προς την Ελλάδα είπε ότι «θα συνεχιστεί». Όπως σημείωσε, τα 2,2 δισ. ευρώ είναι πολλά λεφτά που διατέθηκαν στην Ελλάδα η οποία θα συνεχίσει να χρηματοδοτείται». Συγκεκριμένα, είπε ότι θα υπάρξει μια ακόμα ισχυρή ενίσχυση για αυτούς που θα μετακινηθούν στην ενδοχώρα. Όσον αφορά τον κίνδυνο της ισλαμικής τρομοκρατίας, ο κ. Αβραμόπουλος είπε ότι «είναι μεγάλο πρόβλημα η επιστροφή των μαχητών του Ισλαμικού κράτους». Όπως διευκρίνισε «δεν είναι τζιχαντιστές αυτοί, είναι πολίτες ευρωπαϊκών χωρών, Βέλγοι, Γερμανοί και άλλοι και είναι μεγάλη όμως απειλή γιατί αυτοί επιστρέφοντας στις χώρες τους με δεδομένο ότι έχουν ριζοσπαστικοποιηθεί εκεί δεν ξέρουμε πως θα αντιδράσουν όταν γυρίσουν».

Πάντως είναι ενδεικτική της ανησυχίας που επικρατεί μεταξύ των βουλευτών για την απόφαση της κυβέρνησης προώθησης προς την ενδοχώρα. Ο βουλευτής της ΝΔ Μάξιμος Χαρακόπουλος έκανε λόγο για «λάθος μήνυμα» το οποίο είναι «ορίστε, το πρώτο βήμα έγινε, φεύγουν από τα νησιά και πάνε στην ηπειρωτική χώρα». Και τόνισε ότι «εύλογα στις τοπικές κοινωνίες υπάρχουν αντιδράσεις», σημειώνοντας ότι οι μεταφορές πρέπει να γίνουν «προσεκτικά και σε λογική ισοκατανομής για να μην προκαλούνται αντιδράσεις». «Πώς θα πείσουμε τον δήμαρχο του Μανχάιμ να πάρει 300 μετανάστες όταν ο δήμαρχος Κρύας Βρύσης αρνείται να πάρει στην περιοχή του;», διερωτήθηκε ρητορικά ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιώργος Κουμουτσάκος, επισημαίνοντας ότι «αποδυναμώνεται έτσι το επιχείρημα της χώρας». Όπως δήλωσε εξάλλου «είναι ώρες ευθύνης για όλους». «Η χώρα πρέπει να προετοιμαστεί σε όλα τα επίπεδα. Ακτοφυλακή, αστυνομία, δήμαρχοι, πολιτικές δυνάμεις, ΜΜΕ. Είτε θα υπάρξει μια συνολική εθνική προετοιμασία είτε η Ελλάδα θα βρεθεί υπόλογη για το ότι μπροστά σε μια εθνική κρίση βρέθηκε να μαλώνει το παρελθόν με το παρόν εις βάρος του μέλλοντος», υπογράμμισε ο κ. Κουμουτσάκος.

Αναφορικά με τις επιπτώσεις της τουρκικής εισβολής στην Συρία, ο κ. Κουμουτσάκος ανέφερε ότι «η εξάπλωση της σύγκρουσης με τη συμμετοχή στρατευμάτων του Άσαντ θα μπορούσε να δημιουργήσει πρόβλημα στα βορειοδυτικά της σύνορα, προκαλώντας μεγάλο κύμα προσφύγων και προς τη χώρα μας». Μάλιστα επισήμανε ότι στην προκειμένη περίπτωση δεν υπάρχει ανησυχία μόνον για την ποσότητα αλλά και για το ποιοι είναι αυτοί που θα έρθουν, καθώς συνυπάρχουν διάφορες αντιστασιακές ομάδες ορισμένες εκ των οποίων έχουν στις τάξεις τους φανατικούς ισλαμιστές.