Η κίνηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη να καλέσει σε διάλογο τους πολιτικούς αρχηγούς για το θέμα της ψήφου των απόδημων Ελλήνων φανερώνει μεν ευαισθησία, αλλά και διάθεση να αναζητήσει τη συναίνεση σε ένα σοβαρό θέμα το οποίο απασχολεί το έθνος από δεκαετιών, αλλά δεν αποτελεί, κατά τη γνώμη μου, δείγμα γραφής για τη συνέχεια. Μπορεί να θεωρηθεί ως μια ένδειξη με θετικό πρόσημο, αλλά δεν είναι αυτό που θα βεβαιώσει τους Ελληνες για τη συνέχεια: ότι ο

Πρωθυπουργός, σε αντίθεση με τον προκάτοχό του, πριν λάβει τις αποφάσεις του για κάθε μείζονος πολιτικής ή κοινωνικής σημασίας θέμα θα αναζητεί μια μίνιμουμ συναίνεση μεταξύ των δυνάμεων της αντιπολίτευσης.

Αν ο κ. Μητσοτάκης ήθελε να στείλει ένθεν κακείθεν ένα τέτοιο μήνυμα, δεν θα καλούσε τους πολιτικούς αρχηγούς σε συνάντηση για να συζητήσουν αν η ψήφος των απόδημων Ελλήνων θα προσμετράται ή όχι στο γενικό σύνολο ή αν θα εκλέγονται περισσότεροι βουλευτές Επικρατείας εξ αυτού του λόγου. Οχι. Αν ήθελε να δημιουργήσει την αίσθηση ότι αυτός δεν θα κάνει ό,τι και ο κ. Τσίπρας ή ο κ. Καραμανλής, ότι δεν θα υπακούει στις Σειρήνες της αυτάρκειας και της παντογνωσίας, θα έπρεπε να είχε καλέσει τους πολιτικούς αρχηγούς σε διάλογο κατά μόνας ή εν συνόλω για το τεράστιο εθνικό πρόβλημα που συνιστά το Μεταναστευτικό-Προσφυγικό.

Πριν μετάσχει δε στην κρίσιμη σύνοδο κορυφής στα τέλη του μήνα, όπου το Μεταναστευτικό θα κυριαρχήσει. Για να μπορεί στη σύνοδο αυτή να παρουσιαστεί ως εκφραστής του συνόλου των πολιτικών δυνάμεων της χώρας, να διαμαρτυρηθεί για τον αποκλεισμό του από τη σύνοδο της Μάλτας και να απαιτήσει την ουσιαστικότερη συμβολή της Ευρώπης στη διαχείριση του προβλήματος. Διατείνεται η κυβέρνηση, και ορθά, ότι θα διεθνοποιήσει το πρόβλημα και θα το απεγκαταστήσει από το σύνολο των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Ναι, αλλά πώς θα γίνει πειστική ως προς αυτό, όταν οι πολιτικές δυνάμεις δεν μετέχουν στην οικοδόμηση μιας ενιαίας εθνικής στρατηγικής;

Και κάτι επιπλέον, που συνηγορεί ως προς αυτή τη θέση: θεωρώ ότι, παρά τα όσα λάθη έκανε αρχικά ο ΣΥΡΙΖΑ με την πολιτική των «ανοικτών συνόρων» και των μεταναστών που «λιάζονταν» στην Ομόνοια, σίγουρα κάτι θετικό θα έχει να συνεισφέρει στην αντιμετώπιση της κρίσης μετά τα τόσα χρόνια παραμονής στην εξουσία.

Δεν είναι κακό να κληθεί ο Αλέξης Τσίπρας να βοηθήσει προς αυτή την κατεύθυνση. Επίσης: είναι και προς το δικό τους πολιτικό συμφέρον. Εκρηξη του Μεταναστευτικού τώρα θα αναζωπυρώσει τη μισόσβηστη φωτιά της ναζιστικής Χρυσής Αυγής. Το θέλουν; Φαντάζομαι πως όχι…