Μια ακόμα απόφαση ασφαλιστικών μέτρων για ασυνόδευτα ανήλικα παιδιά που φτάνουν στη χώρα μας έλαβε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Ειδικότερα, το ΕΔΔΑ έλαβε ασφαλιστικά μέτρα κατά της κράτησης 20 ανήλικων που εντοπίστηκαν, στις 20 Σεπτεμβρίου, στο Αστυνομικό Τμήμα Κολωνού.

Με την απόφασή του το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο υποδεικνύει στην ελληνική κυβέρνηση:

■ τη μεταφορά σε κατάλληλες δομές φιλοξενίας ανηλίκων, των ασυνόδευτων ανηλίκων που κρατούνται σε αστυνομικά τμήματα και προσέφυγαν στο ΕΔΔΑ,

■ τη διασφάλιση της χορήγησης συνθηκών υποδοχής στους ως άνω ανηλίκους σύμφωνα με το άρθρο 3 της ΕΣΔΑ και το ιδιαίτερο καθεστώς τους.

Περαιτέρω, το ΕΔΔΑ έθεσε προθεσμία στην ελληνική κυβέρνηση, μέχρι τις 11:00 το πρωί της Παρασκευής, προκειμένου να απαντήσει:

■ περί των συνθηκών κράτησης των ασυνόδευτων ανηλίκων που μεταφέρθηκαν από τα Αστυνομικά Τμήματα στο Προαναχωρησιακό Κέντρο Κράτησης στην Αμυγδαλέζα, καθώς και

■ των επιπτώσεων της ως άνω κράτησης στην ψυχοσωματική τους ανάπτυξηγια τις ενέργειες των ελληνικών αρχών για τη μεταφορά των ως άνω ανηλίκων σε κατάλληλες δομές φιλοξενίας ανηλίκων καθώς και του σχετικού χρόνου μεταφοράς τους.

Επιπλέον το ΕΔΔΑ ζητά απάντηση για τις μέχρι τώρα ενέργειες των Αρχών για διορισμό Επιτρόπου σε όλα τα παιδιά που προσέφυγαν στο ΕΔΔΑ, καθώς και για τη διασφάλιση της χορήγησης συνθηκών υποδοχής στους ως άνω ανηλίκους, σύμφωνα με το άρθρο 3 της ΕΣΔΑ, συμπεριλαμβανομένου ενός παιδιού που ήδη μεταφέρθηκε σε «ασφαλή ζώνη» στο Κέντρο Υποδοχής στη Ριτσώνα Αττικής.

Καταγγελία της ΑΡΣΙΣ

Την αίτηση ασφαλιστικών μέτρων είχε καταθέσει η ΑΡΣΙΣ – Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων, καταγγέλλοντας «συνθήκες που συνιστούν απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση».

Η ΑΡΣΙΣ από την πλευρά της εξέφρασε την έντονη ανησυχία της για την πρακτική της κράτησης των ασυνόδευτων ανήλικων πέραν του ΠΡΟΚΕΚΑ Αμυγδαλέζας, πλέον και σε αστυνομικά τμήματα.

«Η κράτηση των ανηλίκων αντιβαίνει στο διεθνές ενωσιακό και εθνικό νομικό πλαίσιο και συνιστά παραβίαση θεμελιωδών δικαιωμάτων τους» σημειώνει η οργάνωση, προσθέτοντας πως «η κράτηση των ασυνόδευτων ανηλίκων συνιστά απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση και προσβάλλει το κράτος δικαίου και τη δημοκρατία μας».